Νέα εγκύκλιο για την απόδειξη γνώσης υπολογιστών εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη και συγκεκριμένα μετά από σχετικό πόρισμά του για προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία στην Περιφέρεια Αττικής.
Νέα εγκύκλιο για την απόδειξη γνώσης υπολογιστών εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη και συγκεκριμένα μετά από σχετικό πόρισμά του για προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία στην Περιφέρεια Αττικής.
Αναλυτικότερα, η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη αναφέρει τα εξής: «Υποψήφιες για θέσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δ.Ε.) στη Δημοτική Αστυνομία κατήγγειλαν στο Συνήγορο του Πολίτη ότι αποκλείστηκαν άδικα από διαγωνισμό που προκήρυξε η Περιφέρεια Αττικής το 2008. Οι εν λόγω υποψήφιες είχαν καταθέσει δικαιολογητικά απόδειξης γνώσης πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ, τα οποία είχαν αποκτήσει από την παρακολούθηση τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, ανώτερης, δηλαδή, βαθμίδας εκπαίδευσης από την κατηγορία για την οποία είχαν υποβάλει υποψηφιότητα.
Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής προσωπικού, ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε στην Περιφέρεια Αττικής, επισημαίνοντας ότι η υποψηφιότητα για θέσεις Δ.Ε. δε συνιστά από μόνη της νόμιμο λόγο απόρριψης των παραπάνω δικαιολογητικών. Άλλωστε οι τρόποι απόδειξης της γνώσης πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ προβλέπονται ρητώς τόσο στις διατάξεις του προσοντολογίου, όσο και στη σχετική προκήρυξη.
Αντί να αξιοποιήσει το πρώιμο στάδιο της διαδικασίας για τη διόρθωση του σφάλματος, η Περιφέρεια Αττικής ενέμεινε στην απόρριψη των υποψηφίων. Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε τη συνδρομή της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία κάλεσε την Περιφέρεια να αποδεχθεί τα ανωτέρω δικαιολογητικά, ανεξαρτήτως των πτυχίων που επικαλούνται οι υποψήφιες για το διορισμό τους. Η Περιφέρεια, ωστόσο, επικαλέστηκε αδυναμία λόγω της ολοκλήρωσης, εν τω μεταξύ, της διαδικασίας πλήρωσης των θέσεων και υπέβαλε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το τελευταίο εξέδωσε γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της αρμόδιας υπηρεσίας η επανεξέταση των φακέλων των υποψηφίων. Η Περιφέρεια επέλεξε να μην αξιοποιήσει αυτήν τη δυνατότητα επειδή είχε ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής.
Για το λόγο αυτό, ο Συνήγορος του Πολίτη συνέταξε αυτό το πόρισμα, με το οποίο ζήτησε τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου, προκειμένου, σε περίπτωση διεξαγωγής αντίστοιχων διαδικασιών επιλογής προσωπικού στο μέλλον, να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά μη νόμιμου αποκλεισμού υποψηφίων.
Ανταποκρινόμενο θετικά στο πόρισμα του Συνηγόρου, το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία επισημαίνει ότι για την απόδειξη της γνώσης πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ πρέπει να γίνονται δεκτοί όχι μόνον οι τίτλοι σπουδών που αντιστοιχούν στην κατηγορία προσωπικού για την οποία υποβάλλουν αίτηση οι υποψήφιοι, αλλά και οι τυχόν προσκομιζόμενοι ανώτερης ή κατώτερης κατηγορίας από αυτή των προκηρυσσόμενων θέσεων.
Εγκύκλιος υφυπουργού
Με αφορμή το Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, με το οποίο διαπιστώθηκε μη νόμιμος αποκλεισμός υποψηφίων από διαδικασίες πλήρωσης θέσεων κατηγορίας Δ.Ε. που έγιναν κατά το έτος 2008, με το επιχείρημα της κατάθεσης εκ μέρους τους δικαιολογητικών απόδειξης γνώσης πληροφορικής, αποκτηθέντων από ΑΕΙ και ΤΕΙ, φορείς ανώτερης δηλαδή βαθμίδας εκπαίδευσης από την κατηγορία για την οποία είχαν υποβάλει υποψηφιότητα και προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον, το υπουργείο Εσωτερικών έκρινε σκόπιμη την ενημέρωση όλων των υπηρεσιών και φορέων της δημόσιας διοίκησης, με εγκύκλιο του υφυπουργού Γιώργου Ντόλιου, στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:
Στο «Προσοντολόγιο» (Π.Δ. 50/2001, όπως ισχύει) προβλέπονται αναλυτικά οι τρόποι με τους οποίους οι υποψήφιοι προς διορισμό μπορούν να πιστοποιήσουν την απαιτούμενη, ως πρόσθετο προσόν, γνώση χειρισμού Η/Υ.
Ειδικότερα, στις διατάξεις του άρθρου 26 παρ. 6 του «Προσοντολογίου» ορίζεται ότι η εν λόγω γνώση διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων, και με τίτλους σπουδών, τριτοβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικότητας Πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ, καθώς και με τίτλους σπουδών, πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης από την αναλυτική βαθμολογία των οποίων προκύπτει ότι οι κάτοχοι αυτών έχουν παρακολουθήσει τέσσερα τουλάχιστον μαθήματα, υποχρεωτικά ή κατ’ επιλογή, Πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ.
Αναφορικά με τους παραπάνω τρόπους απόδειξης, σε εγκύκλιο του υπουργείου απ’ το 2006 διευκρινίζεται ότι ο κάτοχος περισσότερων του ενός τίτλου σπουδών (π.χ. πτυχίο ΑΕΙ ή/και ΤΕΙ και απολυτήριο λυκείου) μπορεί να αποδεικνύει την εν λόγω γνώση και με τίτλο διαφορετικό από αυτόν που επικαλείται για διορισμό στο Δημόσιο.
Επιπλέον, έγινε δεκτό ότι καθένα από τα τέσσερα μαθήματα Πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της απόκτησης τίτλου σπουδών είτε πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης, είτε μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου και ο σχετικός υπολογισμός των μαθημάτων γίνεται αθροιστικά.
Η επιτυχής παρακολούθηση των τεσσάρων μαθημάτων αποδεικνύεται είτε με την αναλυτική βαθμολογία σπουδών, είτε με σχετική βεβαίωση του οικείου τμήματος του ΑΕΙ ή ΤΕΙ, με την οποία πιστοποιείται ότι ο υποψήφιος παρακολούθησε επιτυχώς, σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο, τέσσερα εξαμηνιαία μαθήματα, που κατά την εκτίμηση του τμήματος εμπίπτουν στο γνωστικό αντικείμενο της Πληροφορικής ή του χειρισμού Η/Υ.
Να γίνονται δεκτοί…
Από τις παραπάνω διευκρινίσεις, προκύπτει ότι οι υποβαλλόμενοι, προς απόδειξη της γνώσης Πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ, όταν αυτή απαιτείται ως πρόσθετο προσόν, τίτλοι σπουδών ανώτερης αλλά και κατώτερης κατηγορίας από την κατηγορία για την οποία θέτει κάποιος υποψηφιότητα σε προκήρυξη, εφόσον πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις εγκυρότητας, πρέπει να γίνονται ανεπιφύλακτα δεκτοί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεδομένου ότι αφενός οι εν λόγω τρόποι απόδειξης προβλέπονται από το «Προσοντολόγιο», αφετέρου οι σχετικοί τίτλοι και βεβαιώσεις υποβάλλονται για συγκεκριμένο σκοπό (πιστοποίηση γνώσης Η/Υ) και όχι για τη διεκδίκηση θέσης ανώτερης ή κατώτερης κατηγορίας της προκηρυσσομένης.
Για παράδειγμα, υποψήφιος για διορισμό σε θέση κλάδου Δ.Ε. κατηγορίας με τυπικό προσόν διορισμού απολυτήριο λυκείου, έχει τη δυνατότητα απόδειξης της εν λόγω γνώσης και με πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ (είτε ειδικότητας Πληροφορικής, είτε με τέσσερα μαθήματα). Αντίστοιχα, υποψήφιος για διορισμό σε θέση κλάδου Π.Ε. κατηγορίας με τυπικό προσόν διορισμού πτυχίο ΑΕΙ, έχει τη δυνατότητα απόδειξης της γνώσης αυτής και με πτυχίο ΤΕΙ (είτε ειδικότητας Πληροφορικής, είτε με τέσσερα μαθήματα), αλλά και με τίτλους σπουδών μεταδευτεροβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικότητας Πληροφορικής.
Κατά συνέπεια, αποδεκτή ερμηνεία του σχετικού θεσμικού πλαισίου είναι ότι για κάθε κατηγορία προσωπικού (Π.Ε. ή Τ.Ε. ή Δ.Ε.) λαμβάνονται υπόψη για την πιστοποίηση γνώσης Πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ, όταν αυτή απαιτείται ως πρόσθετο προσόν διορισμού, όχι μόνο οι αντίστοιχοι ως προς την κατηγορία τίτλοι σπουδών, αλλά και οι τυχόν προσκομιζόμενοι ανώτερης ή κατώτερης κατηγορίας από αυτήν της προκηρυσσόμενης θέσης. Κάθε αντίθετη ερμηνεία είναι μη νόμιμη.
Περισσότερα στοιχεία σχετικά με το θέμα αυτό, αλλά και γενικότερα ζητήματα του «Προσοντολογίου» μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αναζητούν στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, www.gspa.gr/, στη διαδρομή Δημόσια Διοίκηση - Οργάνωση - Νέο Προσοντολόγιο. Στη θέση αυτή της ιστοσελίδας της υπηρεσίας αναρτήθηκε και η εγκύκλιος.