Το Γραφείο Ελλάδας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δημοσίευσε πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για έξι θέσεις εργασίας συμβούλων-δικηγόρων, εκ των οποίων μία στη Μυτιλήνη, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διαχείριση Ασύλου στην Ελλάδα.
Το Γραφείο Ελλάδας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δημοσίευσε πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για έξι θέσεις εργασίας συμβούλων-δικηγόρων, εκ των οποίων μία στη Μυτιλήνη, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διαχείριση Ασύλου στην Ελλάδα. Στήριξη συνθηκών υποδοχής και διαδικασιών ασύλου στα κύρια σημεία εισόδου». Πρόκειται για θέσεις εργασίας δικηγόρων που θα διαμένουν στα εξής σημεία εισόδου: Σάμο, Χίο, Λέσβο, Κω, Κρήτη και Πάτρα.
Σύμφωνα με την πρόσκληση, η απασχόληση στο Πρόγραμμα θα είναι διάρκειας από τη 15η Ιουνίου 2010 ως την 31η Δεκεμβρίου 2010, με δυνατότητα παράτασης της απασχόλησης εφόσον εγκριθεί η συνέχιση του τριετούς Προγράμματος. Η απασχόληση απαιτεί μόνιμη παρουσία σε ένα από τα σημεία εισόδου. Ο κάθε υποψήφιος καλείται στην αίτησή του να δηλώσει με σειρά προτεραιότητας ένα ή παραπάνω σημεία που τον ενδιαφέρουν. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν: Πτυχίο Νομικής πανεπιστημιακής σχολής. Τριετή εργασιακή εμπειρία σε συναφές αντικείμενο με τα καθήκοντα της προκηρυσσόμενης θέσης. Γνώσεις για το νομικό και πολιτικό πλαίσιο του ασύλου και των διαδικασιών του. Άριστη χρήση της ελληνικής και αγγλικής γραπτής και προφορικής γλώσσας (πτυχίο αγγλικής).
Στα βασικά του καθήκοντα περιλαμβάνονται:
- Παρακολούθηση της εφαρμογής των διαδικασιών ασύλου και συμβουλευτική παροχή στις Αρχές για τη διαδικασία καθορισμού του καθεστώτος του πρόσφυγα.
- Μετάδοση των αρχών και των κατευθυντήριων οδηγιών της Ύπατης Αρμοστείας.
- Συνεχής παρακολούθηση των συνθηκών υποδοχής και κράτησης, πρόσβασης στις διαδικασίες ασύλου καθώς και των μηχανισμών διασφάλισης της ποιότητας διαδικασιών ασύλου στα σύνορα.
- Στήριξη των αρχών στη διαχείριση νεοαφιχθέντων πληθυσμών (ενημέρωση, εντοπισμός ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας και ευάλωτων περιπτώσεων).
- Δημιουργία υποδομών σε τοπικό επίπεδο (π.χ. εκπαίδευση τοπικών δικηγόρων).
Οι υποψήφιοι καλούνται μέχρι τις 31 Μαΐου να στείλουν επιστολή ενδιαφέροντος στα αγγλικά όπου θα αναφέρεται η επιλογή σημείου εισόδου κατά προτεραιότητα, το βιογραφικό τους σημείωμα στα αγγλικά και ελληνικά, μαζί με συστατική επιστολή, στην: κ. Εμμανουέλα Τσαπούλη, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ταϋγέτου 23, Παλαιό Ψυχικό, 154 52, Αθήνα, ή μέσω e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι νόμιμοι κάτοικοι Ελλάδας, δηλαδή Έλληνες πολίτες ή αλλοδαποί με άδεια παραμονής ή εργασίας σε ισχύ. Η Ύπατη Αρμοστεία ενθαρρύνει τις γυναίκες-υποψηφίους να υποβάλουν αίτηση. Επικοινωνία θα υπάρξει μόνο με τους υποψηφίους οι οποίοι θα κληθούν σε συνέντευξη.