Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Κωνσταντιδέλλης: «Να αυξηθεί η ποσότητα επιδοτούμενων ζωοτροφών, να στηριχτεί το εισόδημα του κτηνοτρόφου»
Καθοριστικός μήνας χαρακτηρίζεται ο Δεκέμβρης για την τιμή πώλησης του γάλακτος καθώς την περίοδο εκείνη αναμένεται να μπουν οι υπογραφές στα συμβόλαια και θα κλείσουν οι συμφωνίες. Παρά τις αυξήσεις που ακούγονται στις τιμές του γάλακτος οι άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι οι παράλληλες αυξήσεις που παρατηρούνται στις τιμές των ζωοτροφών θα επιφέρουν μηδενικά κέρδη στους κτηνοτρόφους.
Ρευστή χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε ότι έχει να κάνει με τις τιμές του γάλακτος. «Όντως ακουστήκαν κάποιες φωνές ότι το γάλα θα πάει στο 1,20 ευρώ το κιλό. Ωστόσο αυτό σε συνάρτηση με τις αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών δεν φαίνεται να φέρνουν κέρδη στις τσέπες των κτηνοτρόφων» αναφέρει ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου, Μανώλης Κωνσταντιδέλλης.
«Εμείς σαν συνεταιρισμός, όπου πάει η υψηλότερη τιμή, θα πληρώσουμε και θα προσθέσουμε 2-3 λεπτά επιπλέον σε όλους τους κτηνοτρόφους που θα φέρουν όλη την παραγωγή τους στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού μας» είπε ενώ παράλληλα δεν δίστασε να εκφράσει την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι αυξήσεις των τιμών ενδεχομένως μετακυλήσουν στις τιμές των παραγόμενων προϊόντων. Αυτό σε συνδυασμό με τις γενικότερες αυξήσεις των τιμών των προϊόντων εκτιμάται ότι δημιουργήσει δυσκολίες στο καταναλωτικό κοινό και κατά συνέπεια στην «κίνηση» των κτηνοτροφικών προϊόντων.
Οι ζωοτροφές
Οι τιμές των πρώτων υλών έχουν αυξηθεί. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το τριφύλλι έχει ξεπεράσει τα 0,40 ευρώ / κιλό. «Δεν υπάρχουν τροφές για να έρθουν από την Βόρεια Ελλάδα. Υπάρχει έλλειψη σε καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι κλπ» τονίζει και εξηγεί ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα των έντονων καιρικών φαινομένων που είχαν αντίκτυπο στην παραγωγή καθώς και στην παρουσία της Κίνας η οποία έχει προχωρήσει σε αγορές μεγάλων ποσοτήτων ζωοτροφών.
«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να ενισχύσει τους κτηνοτρόφους στο κομμάτι της αύξησης των ζωοτροφών με ειδική επιδότηση, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα του κτηνοτρόφου, αφού είναι υψηλές οι τιμές των ζωοτροφών» επισημαίνει ο κ. Κωνσταντιδέλλης προσθέτοντας ότι ένα άλλο μέτρο που πρέπει να ληφθεί από την κυβέρνηση είναι η αύξηση των επιδοτούμενων ζωοτροφών. Σε κάθε ζωικό κεφάλαιο δικαιούται ο κτηνοτρόφος μέσω μιας οργανωμένης δομής όπως είναι ο συνεταιρισμός ή ένας έμπορος να φέρει κάποιες επιδοτούμενες ζωοτροφές. Σε αυτές επιδοτείται το μεταφορικό κόστος, το οποίο είναι 32 ευρώ ο τόνος. Αυτό όμως δεν αρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες του νησιού και εξηγεί: «Εμείς για παράδειγμα έχουμε ανάγκες της τάξεως των 10000 τόνων. Αλλά το κράτος επιδοτεί μόνο τους 3000 τόνους. Γι’ αυτό το λόγο το κράτος πρέπει να αυξήσει τις ποσότητες στις επιδοτούμενες ζωοτροφές».