Μόλις 27,5 ίντσες νερού την περίοδο Οκτωβρίου - Μαρτίου

Περιορισμένες βροχοπτώσεις στη Λέσβο

25/04/2017 - 14:33 Ενημερώθηκε 25/04/2017 - 19:13

Για πρώτη φορά την τελευταία τριετία, οι βροχοπτώσεις το πρώτο εξάμηνο του βροχομετρικού έτους έδωσαν στην ανατολική Λέσβο λιγότερες από 30 ίντσες νερό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κάτω Τρίτους, στο τέλος Μαρτίου είχαν πέσει 698,9 χιλιοστά βροχής ή 27,52 ίντσες νερού. Με τις περιορισμένες βροχές του Απριλίου, το νερό που δέχθηκαν τα εδάφη της ανατολικής Λέσβου ξεπέρασε οριακά τις 28 ίντσες.

Ο Οκτώβριος ήταν ένας ακόμη μήνας του προηγούμενου έτους, όπου οι βροχοπτώσεις ήταν σχεδόν μηδενικές. Ο Νοέμβριος ήταν επίσης ένας μήνας χωρίς βροχές για την Λέσβο. Μόλις την τελευταία ημέρα του μήνα, είχαμε έντονες και μεγάλης διάρκειας βροχές που «έπνιξαν» την Καλλονή. Το Δεκέμβρη, οι βροχές ήταν ελάχιστες, μόλις 35,1 χιλιοστά έπεσαν κατά την διάρκεια του μήνα. Τον Ιανουάριο, έπεσε το 1/3 των βροχών όλου του εξαμήνου, ενώ το Φεβρουάριο καταγράφηκαν εξαιρετικά χαμηλές βροχοπτώσεις, μόλις 87,6 χιλιοστά, παρότι παραδοσιακά είναι ο ένας από τους δύο μήνες με τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις στο νησί. Μικρή αύξηση εμφάνισαν οι βροχοπτώσεις του Μαρτίου.

 

Επιδράσεις σε ύδρευση και ελαιώνα

Στα παραπάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνεται το νερό που πήραν τα εδάφη του νησιού από τις χιονοπτώσεις κατά την διάρκεια του Ιανουαρίου. Το οποίο ήταν αρκετό και κράτησε αρκετές μέρες.

Ακόμη όμως και με την θετική επίδραση του χιονιού, το νερό που έχουν δεχθεί φέτος τα εδάφη της Λέσβου παραμένει εξαιρετικά περιορισμένο. Κατά συνέπεια είναι απαραίτητο να επισπευσθούν οι εργασίες για τον περιορισμό της απώλειας νερού από τα δίκτυα ύδρευσης, ώστε τους κρίσιμους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο να υπάρχει αρκετό πόσιμο νερό για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Σε ότ,ι αφορά τους ξερικούς ελαιώνες της Λέσβου, είναι φανερό ότι το νερό που έχει πέσει, δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των δέντρων. Όμως πέρα από τον όγκο του νερού που έχουν δεχθεί τα εδάφη του νησιού, εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα είναι η κατανομή των βροχοπτώσεων. Τα ελαιόδεντρα πρέπει να μπαίνουν στην περίοδο της ανθοφορίας (σε αυτή βρισκόμαστε τώρα) με ικανοποιητική υγρασία στο έδαφος. Από αυτή την σκοπιά, οι βροχοπτώσεις του Απριλίου αλλά και μία - δύο βροχές κατά την διάρκεια του Μάη, μπορούν -υπό προϋποθέσεις- να ευνοήσουν την καλή ανθοφορία και καρπόδεση.

Βέβαια, οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία και τις θερμοκρασίες που επικρατούν στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές του νησιού, ευνοούν πάρα πολύ την ανάπτυξη του κυκλοκόνιου. Επίσης αν υπάρξουν εκτεταμένες βροχοπτώσεις κατά την διάρκεια του Μαΐου, είναι πιθανό να προκληθεί ζημιά π.χ. από ενδεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey