Τρία τυριά της Λέσβου βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ Γάλακτος και Τυριού που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ στον Πειραιά.
Τρία τυριά της Λέσβου βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ Γάλακτος και Τυριού που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ στον Πειραιά. Πρόκειται για το κασέρι και τη γραβιέρα της «Ε. Θυμέλης ΑΒΕΕ» και το λαδοτύρι του Συνεταιρισμού Ερεσού. Θυμίζουμε ότι χρυσό βραβείο απέσπασε το καλαθάκι Λήμνου της εταιρείας «Μ.Μ. Χρυσάφη ΑΒΕΕ».
Στο πλαίσιο της έκθεσης έγινε και φέτος διαγωνισμός στον οποίο πήραν μέρος 260 τυριά, όλων των τύπων, από όλη την Ελλάδα. Τα βραβεία που δόθηκαν ήταν 19 χρυσά, 22 αργυρά και 19 χάλκινα.
Περιορισμένη η συμμετοχή του νομού
Αυτήν τη φορά η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Γάλακτος και Τυριού από το νομό μας ήταν περιορισμένη, πιθανότατα λόγω της προεκλογικής περιόδου. Παρ’ όλα αυτά και πάλι η ποιότητα των τυροκομικών προϊόντων των νησιών μας ξεχώρισε.
Η «Ε. Θυμέλης ΑΒΕΕ» αλλά και ο Συνεταιρισμός Ερεσού είναι δύο μικρές μονάδες παραγωγής τοπικών τυροκομικών προϊόντων που λειτουργούν στη Λέσβο. Τα προϊόντα που παράγουν στηρίζονται στο πρόβειο και το κατσικίσιο γάλα που παράγεται στη Λέσβο και είναι προϊόντα με ονομασία προέλευσης.
Τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος που παράγεται στη Λέσβο, και τα οποία οφείλονται στη χλωρίδα της Λέσβου, δίνουν τη μοναδική γεύση των τοπικών τυροκομικών προϊόντων. Ας σημειωθεί ότι ο νομός Λέσβου είναι ο μόνος νησιωτικός νομός που έχει τη δυνατότητα να παράγει τόσα πολλά τυροκομικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης.
Ικανοποίηση
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη βράβευση των προϊόντων της εταιρείας του, ο Ιγνάτης Θυμέλης δήλωσε χθες στο «Ε»: «Αυτήν τη φορά καταφέραμε να αποσπάσουμε δύο βραβεία. Ένα χάλκινο βραβείο για το κασέρι και ένα χάλκινο για τη γραβιέρα που παράγουμε. Πριν δύο χρόνια το κασέρι μας είχε αποσπάσει αργυρό βραβείο.
Τα βραβεία αποτελούν ηθική ανταμοιβή για την προσπάθεια που καταβάλλουμε να διατηρήσουμε σε υψηλά επίπεδα την ποιότητα των τυροκομικών προϊόντων της Λέσβου.»
Ικανοποίηση και στο Συνεταιρισμό της Ερεσού για το βραβείο που απέσπασε το λαδοτύρι. Ο Συνεταιρισμός διαθέτει ένα μικρό τυροκομείο, τα προϊόντα του οποίου είναι ονομαστά σε όλη την Ελλάδα για την ποιότητά τους.