«Το γάλα της Λέσβου πουλήθηκε φθηνά»

01/07/2012 - 05:56
«Οι τιμές στις οποίες πήραν τα τυροκομεία της Λέσβου το γάλα των κτηνοτρόφων είναι χαμηλές, διότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των τυροκομικών επιχειρήσεων», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Λευτέρης Μανδάνης.
«Οι τιμές στις οποίες πήραν τα τυροκομεία της Λέσβου το γάλα των κτηνοτρόφων είναι χαμηλές, διότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των τυροκομικών επιχειρήσεων», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου (ΟΑΣΛ), Λευτέρης Μανδάνης. Ο οποίος, με παρέμβασή του, απαντάει στα όσα υποστήριξε με επιστολή του στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Τυροκόμων, Δημήτριος Ρόδος, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κ. Ρόδος ανέφερε ότι «το γάλα της Λέσβου πουλήθηκε πιο ακριβά, σχεδόν από όλους τους νομούς της Ελλάδας κι όχι σύμφωνα με τη θρεπτική του αξία, όπως συνηθίζεται σε όλη την Ελλάδα, αλλά με ανοιχτή δημοπρασία και ταυτόχρονη παρουσία και υποστήριξη του κ. νομάρχη».
Ο κ. Μανδάνης στα παραπάνω απαντά ότι «σε πολλούς νομούς της χώρας οι κτηνοτρόφοι πούλησαν το πρόβειο γάλα πάνω από ένα ευρώ. Οι τιμές αυτές είναι λογικές, καθώς καλύπτουν το κόστος παραγωγής και αφήνουν ένα μικρό περιθώριο κέρδους στον κτηνοτρόφο. Στη Λέσβο, η τιμή διαμορφώθηκε στα 0,88 ευρώ για την περίοδο 2008 - 2009, όταν ένα χρόνο πριν ήταν 0,87 ευρώ. Οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί του νησιού μας είχαν ζητήσει η τιμή παραγωγού να διαμορφωθεί στα 0,95 ευρώ το κιλό. Ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε διότι οι τυροκομικές επιχειρήσεις έδειξαν μια απίστευτη αδιαλλαξία κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.».

Στη Λήμνο

«Δε χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά από το νησί για να δούμε υψηλότερες τιμές στο γάλα. Αρκεί να δούμε τι έγινε το χειμώνα στη Λήμνο», τονίζει ο πρόεδρος της ΟΑΣΛ και συνεχίζει: «Η Λήμνος είναι κι αυτή νησί, οι τυροκομικές επιχειρήσεις που λειτουργούν εκεί είναι μικρές μονάδες όπως στη Λέσβο. Το κόστος μεταφοράς των προϊόντων της Λήμνου στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι υψηλό όπως συμβαίνει και στη Λέσβο, συνεπώς έχουμε τις ίδιες ιδιαιτερότητες κι όμως εκεί οι τιμές του γάλακτος διαμορφώθηκαν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τόσο για φέτος, όσο και πέρυσι. Συγκεκριμένα, η τιμή του πρόβειου γάλακτος στη Λήμνο διαμορφώθηκε στα 0,97 ευρώ ανά κιλό. Μάλιστα η τιμή αυτή συμφωνήθηκε μετά την οριστικοποίηση των τιμών του γάλακτος στη Λέσβο.»
Στο ερώτημα που θέσαμε στον κ. Μανδάνη αν πιστεύει ότι λειτουργεί καρτέλ γάλακτος στη Λέσβο, μας απάντησε: «Το γάλα είναι ένα προϊόν που πρέπει να μεταποιηθεί αμέσως, δεν μπορεί να αποθηκευτεί όπως άλλα προϊόντα. Η Λέσβος είναι νησί και αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν γίνει προσπάθεια να φύγει το γάλα για άλλη περιοχή της χώρας, θα πρέπει εδώ να υπάρχει μια κάποια υποδομή (σ.σ. παραληπτήριο γάλακτος). Αυτά τα δεδομένα, από μόνα τους δημιουργούν ένα φυσικό ολιγοπώλιο. Το οποίο σαφώς και το αξιοποιούν οι τυροκόμοι. Από εκεί και πέρα έχουμε δει πολλές φορές εναρμονισμένες τιμολογιακές πρακτικές. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι όταν ήρθε ο Κολιός στη Λέσβο, οι τιμές αυξήθηκαν απότομα. Λίγες μέρες πριν την έλευση του Κολιού, οι άλλες τυροκομικές επιχειρήσεις δήλωναν ότι δεν μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές και μόλις ήρθε, δήλωναν διατεθειμένες να αγοράσουν το γάλα πάνω κι από την τιμή που αυτός το έπαιρνε. Εμείς δεν υποστηρίζουμε καμμία τυροκομική επιχείρηση, ούτε επιδιώκουμε να κλείσει κάποια για να κερδίσει κάποια άλλη. Θέλουμε να υπάρχουν όσο γίνεται περισσότερες στη Λέσβο για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να πληρωνόμαστε το γάλα σε λογικές τιμές κι όχι κάτω από το κόστος.
Φυσικά, μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι η δημιουργία συνεταιριστικού εργοστασίου που θα προστατεύει το εισόδημά μας και θα ρυθμίζει τη λειτουργία της αγοράς.»


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey