Μια νέα προσπάθεια για την ανάδειξη σε Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) του τυριού ονομασίας Μελίχλωρο έχουν ξεκινήσει οι φορείς της Λήμνου. Ήδη στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου συντάσσεται ο σχετικός φάκελος προετοιμασίας.
Προετοιμασία για ένα ακόμη ΠΟΠ παραδοσιακό τυρί της Λήμνου
Μια νέα προσπάθεια για την ανάδειξη σε Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) του τυριού ονομασίας Μελίχλωρο έχουν ξεκινήσει οι φορείς της Λήμνου. Ήδη στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου συντάσσεται ο σχετικός φάκελος προετοιμασίας, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία εκείνα που θα το αναδείξουν σε ΠΟΠ.
Συγκεκριμένα, ο φάκελος θα περιλαμβάνει όλες τις χημικές αναλύσεις για τα συστατικά του, καθώς και όλα τα στοιχεία που το κάνουν μοναδικό και εκείνα που δείχνουν ότι παρασκευάζεται παραδοσιακά στη Λήμνο από πρόβειο γάλα. Ας σημειωθεί ότι τα στοιχεία που το κάνουν ξεχωριστό, είναι η πρώτη ύλη, το αιγοπρόβειο λημνιό γάλα και ο τρόπος παρασκευής του.
Η ιδιαιτερότητα
Βασικό στάδιο της παρασκευής του Μελίχλωρου αποτελεί η έκθεσή του, μετά τη στράγγιση και μορφοποίησή του, σε σκιερούς χώρους, στην ατμόσφαιρα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικότερα μετά το Μάιο. Ο τρόπος, καθώς και ο χρόνος της αφυδάτωσης, είναι αυτά τα στοιχεία που κάνουν το Μελίχλωρο να αποκτά υφή μεταξύ χλωρού και ξηρού, γι’ αυτό πήρε και τη σχετική ονομασία. Το συγκεκριμένο τυρί χρησιμοποιείται κυρίως για επιτραπέζιο ή για σαγανάκι, ενώ αν υπάρξει μεγάλη αφυδάτωση, δίνει ένα ξηρό τυρί, σκληρό για τρίψιμο, που διατηρείται σε συνθήκες περιβάλλοντος επί μήνες.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου, Χαράλαμπος Χατζόγλου, μιλώντας στο «Ε» υποστήριξε: «Μέσα στη γενικότερη προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών προϊόντων ξεκινήσαμε και για το Μελίχλωρο, καθώς είναι ένα τυρί το οποίο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αναδεικνύει την εξαιρετική ποιότητα του συγκεκριμένου προϊόντος.»
Για την προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει οι φορείς του νησιού για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, μίλησε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Βαρελτζής. «Μετά την αναγνώριση των κρασιών μας, και παλιότερα για το “καλαθάκι”», είπε, «προχωράμε τις διαδικασίες για την αναγνώριση και άλλων προϊόντων. Προτάξαμε το Μελίχλωρο, πρόκειται για ένα μοναδικό προϊόν που έχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά και υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς για την ανάπτυξή του.»