O καλός και ο κακός πυρηνοτρήτης

01/07/2012 - 05:56
Την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, καταγγέλλει ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός, που αποζημιώνει τους ελαιοπαραγωγούς βρώσιμης ελιάς της Στερεάς Ελλάδας, αλλά στην περίπτωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου αρνείται να χορηγήσει αποζημιώσεις.
Την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, καταγγέλλει ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός. Ο λόγος είναι πως η κ. Μπατζελή, με απόφασή της, αποζημιώνει τους ελαιοπαραγωγούς βρώσιμης ελιάς της Στερεάς Ελλάδας των οποίων η παραγωγή χτυπήθηκε από πυρηνοτρήτη. Όμως στην περίπτωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου αρνείται να χορηγήσει αποζημιώσεις.

Σε ερώτηση του βουλευτή για την καρπόπτωση που υπέστησαν οι παραγωγοί της Λέσβου, η κ. Μπατζελή απάντησε ότι αυτή οφείλεται στο δάκο, στον πυρηνοτρήτη και άλλες εντομολογικές ασθένειες που δεν εντάσσονται στους φυσικούς κινδύνους που καλύπτει η ασφάλιση του ΕΛΓΑ. Με σκωπτικό ύφος ο κ. Γαληνός αναφέρει: «Προφανώς ο πυρηνοτρήτης στη Φθιώτιδα, την εκλογική περιφέρεια της κ. Μπατζελή, θα είναι διαφορετικό έντομο από τον πυρηνοτρήτη της Λέσβου, με αποτέλεσμα ο πρώτος να εντάσσεται στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και ο δεύτερος όχι.»
Παράλληλα, ο κ. Γαληνός τονίζει ότι η υπουργός στέκεται στο ζήτημα της δακοπροσβολής και αφήνει τα άλλα αίτια που αντιμετωπίζει η ελαιοκομία στη Λέσβο. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως με έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, στις 21 Μάη, γίνεται εκτίμηση για παραγωγή ελαιολάδου κοντά στους 25.000 τόνους, με βάση την ανθοφορία. Στη συνέχεια, όμως, ήρθαν οι ζημιές και μάλιστα σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και συνθηκών ξηρασίας που επικράτησαν το Μάιο, κατά το στάδιο ανθοφορίας και καρπόδεσης των ελαιοδέντρων, προκάλεσαν ανθόρροια, ατελή γονιμοποίηση και μεγάλη καρπόπτωση σε ποσοστό 70%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου, στους 8.000 τόνους, ήτοι απώλεια ποσοστού περίπου 75% της αναμενόμενης παραγωγής. Στη δεύτερη φάση, υπήρξε μία επιπλέον απώλεια της παραγωγής από καρπόπτωση που οφείλεται σε δακοπροσβολή, πυρηνοτρήτη, καθώς και σε άλλα αίτια.
Η καρπόπτωση έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη οξύτητα. Ενώ ο άσσος πωλείται σε τιμές της τάξης των 2,00 - 2,20 ευρώ το κιλό, εξ αιτίας της καρπόπτωσης βγαίνουν λάδια με οξύτητα 17 - 25 και με τιμές 40 - 50 λεπτά το κιλό.
Από τα παραπάνω είναι φανερό πως η καταβολή των αποζημιώσεων είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς, σημειώνει ο κ. Γαληνός. Η άρνηση καταβολής των αποζημιώσεων θα έχει δραματικές συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο της Λέσβου που στηρίζεται σε ποσοστό 80% στην καλλιέργεια ελιάς. Σε κάθε περίπτωση ο βουλευτής σημειώνει πως πρόκειται για μια πολιτική απόφαση της κ. Μπατζελή που αφήνει έκθετη την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey