«Μήλο της Έριδος» θα γίνει, για ακόμη μια φορά, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου. Αν και βρισκόμαστε στα τέλη του Ιανουαρίου, ήδη έχουν γίνει οι πρώτες κινήσεις για τη διαμόρφωση ομάδων που θα διεκδικήσουν τον έλεγχο του Δ.Σ..
«Μήλο της Έριδος» θα γίνει, για ακόμη μια φορά, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου. Αν και βρισκόμαστε στα τέλη του Ιανουαρίου, ήδη έχουν γίνει οι πρώτες κινήσεις για τη διαμόρφωση ομάδων που θα διεκδικήσουν τον έλεγχο του Δ.Σ.. Είναι δε τόσο έντονο το ενδιαφέρον, που οι κινήσεις αυτές δεν αναστέλλονται ούτε εν όψει της ψήφισης του νόμου για τους συνεταιρισμούς.
Η πρώτη ομάδα που εξεδήλωσε το ενδιαφέρον να διεκδικήσει τη διοίκηση της Ένωσης προέρχεται από τον Ανεξάρτητο Σύλλογο Ελαιοπαραγωγών και Κτηνοτρόφων της Λέσβου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θανάσης Κόμλος, επιβεβαίωσε χθες το μεσημέρι την πληροφορία μας.
Συγκεκριμένα, μας είπε: «Θέλουμε να αλλάξει η κατάσταση στην Ένωση. Να μπουν νέα πρόσωπα στη διοίκησή της, με γνώσεις και ικανότητες, ώστε να σταματήσουν τη φθίνουσα πορεία της. Ωστόσο, είναι πρόωρο να πούμε οτιδήποτε, αφού δεν έχουμε λάβει οριστικές αποφάσεις. Θέλω να διευκρινίσω ότι προσωπικά δεν ενδιαφέρομαι να διεκδικήσω κάποιο αξίωμα.»
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σύλλογος ήδη έχει βολιδοσκοπήσει πρόσωπα που θα μπορούσαν να πλαισιώσουν το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης. Μάλιστα, έχουν γίνει συζητήσεις και για το πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει πρόεδρος, ωστόσο το εν λόγω μέλος του Συλλόγου δεν έχει μέχρι τώρα αποδεχθεί να διεκδικήσει τη θέση.
Αλλαγή σκηνικού
Το σκηνικό που μέχρι τώρα γνωρίζαμε στους συνεταιρισμούς αναμένεται να αλλάξει ριζικά μετά την ψήφιση του νόμου. Σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, το νέο Δ.Σ. τής ΕΑΣ Λέσβου θα αναδειχθεί με καθολική ψηφοφορία των συνεταιρισμένων αγροτών του νησιού.
Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές αυτές θα λάβουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα, αφού σε αυτές αναμένεται να πάρουν μέρος από 2.000 έως 5.000 αγρότες.
Επίσης πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι εκλογές γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, πάντα με τα όσα ισχύουν μέχρι τώρα.
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται στις εκλογές τής ΕΑΣ Λέσβου να εμφανιστεί και ένα δεύτερο σχήμα, το οποίο θα συγκροτηθεί από συνεταιριστικά στελέχη τού ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με την τακτική του κ. Γιαζιτζόγλου. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, στο σχήμα αυτό φαίνεται να παίζει ρόλο και το πρόσφατα παραιτηθέν μέλος τού Δ.Σ. Δημήτρης Παναγιωτέλλης. Ο ίδιος, σε δήλωσή του στο «Ε» χθες το μεσημέρι, διέψευσε ότι τον ενδιαφέρουν οι εκλογές στην Ένωση.
Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτέλλης μάς είπε: «Δε με ενδιαφέρουν οι εκλογές τής ΕΑΣ Λέσβου ούτε συμμετέχω σε κάποια κίνηση. Εγώ έχω κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, που κινούνται στην κατεύθυνση των ανακοινώσεων του Υπουργείου. Θεωρώ ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό σχήμα που θα δραστηριοποιείται στο εμπόριο και την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων. Μια τέτοια εταιρεία θα μπορούσε να αξιοποιήσει στελέχη που πρόσφατα αποχώρησαν από την Ένωση και έχουν μεγάλη εμπειρία, όπως είναι ο Χρήστος Αθανασίου, ο Νίκος Μάττας και ο Δημήτρης Πανσεληνάς. Σε ένα τέτοιο τεχνοκρατικό σχήμα θα μπορούσα να συμβάλω και εγώ.»
Η πλευρά Γιαζιτζόγλου
Ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου, πάντως, καθώς και άλλα κορυφαία συνεταιριστικά στελέχη της χώρας, αγωνιούν για ένα άλλο ζήτημα. Το αν ο νόμος για τους συνεταιρισμούς θα προβλέπει ότι οι πρόεδροι και τα μέλη των συνεταιριστικών οργανώσεων δε θα μπορούν να κάνουν πάνω από δύο συνεχόμενες θητείες στη ίδια θέση.
Στις ανακοινώσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, δεν υπήρχε καμμία αναφορά για το ζήτημα αυτό. Έτσι ο κ. Γιαζιτζόγλου και οι άλλοι συνεταιριστές ευελπιστούν πως θα μπορέσουν να συνεχίσουν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο συνεταιριστικό κίνημα, εκτός και αν ο κ. Σκανδαλίδης κρατάει κάποια έκπληξη για την τελευταία στιγμή.
Η μεγάλη κοινωνική δικτύωση του Αλέκου Γιαζιτζόγλου στην ύπαιθρο της Λέσβου τον φέρνει σε πλεονεκτική θέση έναντι των άλλων συνεταιριστών, ωστόσο το σκηνικό δε θα είναι το ίδιο εύκολο να ελεγχθεί όπως στο παρελθόν. Όλοι μπορούν να κατανοήσουν πως άλλο πράγμα είναι ένα εκλεκτορικό σώμα 100 ατόμων, κι άλλο ένα εκλογικό σώμα 5.000 αγροτών.
Η Ν.Δ. και το Κ.Κ.Ε.
Στις τρεις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις οι δυνάμεις τής Ν.Δ. στους συνεταιρισμούς ποτέ δεν κατάφεραν να εμφανιστούν με ενιαία γραμμή. Πάντα εμφανίζονταν πολυδιασπασμένες. Αυτός ήταν κι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν μπόρεσαν ποτέ να κερδίσουν τον έλεγχο της Ένωσης. Αυτήν τη φορά θα μπορούσαν να συνεργαστούν με το σχήματα που ετοιμάζει ο Ανεξάρτητος Σύλλογος Ελαιοπαραγωγών και Κτηνοτρόφων.
Σε ό,τι αφορά στο Κ.Κ.Ε., είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστεί στις εκλογές αυτόνομα κι οι συνεταιρισμένοι αγρότες που πρόσκεινται σε αυτό, θα ψηφίσουν τους δικούς τους υποψηφίους.