Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Καταστροφική αποδεικνύεται η φετινή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Ελλάδας, αλλά και των άλλων ελαιοπαραγωγικών χωρών της Μεσογείου. Τα στοιχεία που καθόρισαν τη φετινή πορεία των τιμών παραγωγού είναι α) τα υψηλά αποθέματα της περσινής χρονιάς (1,4 εκατ. τόνοι), β) η μεγάλη παραγωγή στην Ισπανία (1,6 εκατ. τόνοι), γ) η μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών που οδήγησε σε μείωση την κατανάλωση στην εγχώρια αγορά, δ) η κρίση που οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση των τιμών παραγωγού σε Ελλάδα και Ιταλία.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο διευθυντής τής ΕΑΣ Λέσβου, Στρατής Χατζηδημητρίου, μας έλεγε ότι για πρώτη φορά η ιταλική αγορά εμφανίζει πολλά προβλήματα. Οι ιταλικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να πληρώσουν τα ελαιόλαδα και τα πυρηνέλαια που αγοράζουν από τη Λέσβο, κι άλλες ματαιώνουν παραγγελίες που ήδη έχουν κάνει.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που πρώτη φορά εμφανίζεται, αφού μέχρι σήμερα, τόσο η Ένωση, όσο και οι ιδιώτες που συνεργάζονταν με ιταλικές επιχειρήσεις, δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα.
Χθες το μεσημέρι, ο ιδιώτης έμπορος Παναγιώτης Κωστέλλης μάς έδωσε μια εξίσου απογοητευτική εικόνα για την ελληνική αγορά του ελαιολάδου. Συγκεκριμένα, οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου κάνουν επιλεκτικές αγορές ποσοτήτων και μόνο για ποσότητες που είναι απόλυτα αναγκαίες. Στην κατάσταση αυτή έχει συμβάλει και η κυβερνητική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα μας.
Άνθηση στο χύμα
Η μόνη αγορά που παρουσιάζει άνθηση είναι αυτή τού χύμα ελαιολάδου. Στοιχεία δεν υπάρχουν, αλλά τόσο οι ελαιοτριβείς, όσο και οι χονδρέμποροι του νησιού, όπως ο Σταύρος Γριπιώτης, τονίζουν πως φέτος μια πολύ μεγάλη ποσότητα της παραγωγής ελαιολάδου θα διακινηθεί με 16κιλους τενεκέδες. Ο λόγος είναι ότι οι καταναλωτές αγοράζουν το λάδι σε πολύ συμφέρουσες τιμές, περίπου 3,00 ευρώ ανά κιλό, όταν τα τυποποιημένα ελαιόλαδα πωλούνται προς 5,50 ευρώ και άνω το λίτρο. Παράλληλα, οι παραγωγοί με την τιμή των 3,00 ευρώ ανά κιλό απολάβουν σχεδόν διπλάσιων εσόδων από αυτά που θα λάμβαναν αν πωλούσαν το λάδι στους εμπόρους. Η τιμή παραγωγού που δίνουν οι έμποροι για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα των 0,3 βαθμών, είναι 1,90 ευρώ το κιλό στη Μυτιλήνη. Το αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης των πωλήσεων με τον τενεκέ είναι να πέφτει η κατανάλωση τυποποιημένου ελαιολάδου κατά 11% σε αξία και κατά 7% σε όγκο. Μικρό, αλλά όχι ευκαταφρόνητο μέρος της κατανάλωσης καλύπτεται από το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας».
Προβλήματα παντού…
Ο δημοσιογράφος Κώστας Κοντοθανάσης, εξειδικευμένος σε θέματα ελαιολάδου, έγραφε τις προηγούμενες ημέρες ότι για πρώτη φορά η περιοχή της Μεσσηνίας αντιμετωπίζει προβλήματα στη διάθεση του ελαιολάδου. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι Ιταλοί ψωνίζουν πλέον από την Ελλάδα μόνο τα αναγκαία, βυτίο το βυτίο. Αποτέλεσμα; Αυτήν τη στιγμή, στη Μεσσηνία η τιμή παραγωγού κυμαίνεται μεταξύ 1,95 και 2,00 ευρώ το κιλό, ενώ δύσκολα πουλάει κανείς κάτω από τα 2,00 ευρώ. Στην περιοχή μας υπάρχουν ακόμη αξιόλογες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών. Η Μεσσηνία πούλησε λάδια, οπωσδήποτε υπάρχουν κάποια στα χέρια παραγωγών οι οποίοι περιμένουν βελτίωση των τιμών, φαίνεται όμως ότι στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου θα καταγράφονται πολλά αποθέματα σε σχέση με την παραγωγή που υπήρξε φέτος.
Δυστυχώς, πολύ χαμηλές τιμές, ιστορικά χαμηλές, καταγράφονται για τον παραγωγό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.»
Οι τιμές
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου τού Olivenews.gr, η υψηλότερη τιμή χονδρικής για τα εξτρίσιμα ελαιόλαδα 0,3 βαθμών δίνεται στη Λακωνία και είναι 2,05 ευρώ το κιλό.
Στη Λέσβο οι τιμές που επικρατούν για τη συγκεκριμένη κατηγορία ελαιολάδου, κυμαίνονται μεταξύ 1,96 και 2,00 ευρώ το κιλό. Η τιμή χονδρικής για το βιολογικό ελαιόλαδο στη Μυτιλήνη είναι 2,65 ευρώ το κιλό, στο Ηράκλειο είναι 2,7 ευρώ το κιλό και στην Ιταλία η μέση χονδρική τιμή είναι στα 3,05 ευρώ το κιλό. Η τιμή χονδρικής για παρθένο ελαιόλαδο ανέρχεται στο 1,77 ευρώ στη Μυτιλήνη και μόνο στη Χαλκιδική εντοπίζεται οριακά καλύτερη τιμή, στο 1,8 ευρώ το κιλό.
Τα βιομηχανικά ελαιόλαδα της Λέσβου, όπως συνηθίζεται, καταγράφουν τις καλύτερες τιμές στον ελλαδικό χώρο, χάρη στα εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους. Ωστόσο πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές από τα ισπανικά και τα ιταλικά.