Καμμία απολύτως λύση δε δρομολογήθηκε στο πρόβλημα των μη επιλέξιμων εκτάσεων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου της Λέσβου.
Καμμία απολύτως λύση δε δρομολογήθηκε στο πρόβλημα των μη επιλέξιμων εκτάσεων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου της Λέσβου. Ο σύμβουλος του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ (κι όχι της «Αγρογή») ήρθε στη Μυτιλήνη την προηγούμενη Πέμπτη και είχε πολύωρη συνεργασία με τα στελέχη της ΕΑΣ Λέσβου για το ζήτημα. Στη σύσκεψη που έγινε στη νομαρχία, είπε ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά του να λύσει το πρόβλημα και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι μια εισήγηση. Έτσι, αντί να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» της ενιαίας ενίσχυσης του 2009, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει όλα τα βασικά χρηματοδοτικά προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όλα δείχνουν ότι το υπουργείο δεν προσανατολίζεται στο να κάνει νέα ερμηνεία τους ορθοφωτοχάρτες κι έτσι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί το πρόβλημα είναι να δοθεί πολιτική λύση, για την οποία θα πρέπει να πεισθούν ο υπουργός και τα στελέχη του υπουργείου. Μόνο που όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση περιπλέκεται και η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.
Σε κάθε περίπτωση, η όποια επιλογή γίνει από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα αφορά το σύνολο της χώρας και όχι μόνο τη Λέσβο ή τα άλλα νησιά του Αιγαίου. Άλλωστε το πρόβλημα είναι ίδιο σε πάρα πολλούς νομούς της χώρας.
Οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν σε τοπικό επίπεδο για τον προσδιορισμό των βοσκοτόπων δρομολογήθηκαν με τη χθεσινή σύσκεψη. Βέβαια μιλάμε για μια πρόχειρη οριοθέτηση, που θα γίνει μόνο και μόνο για να υποστηριχθεί το συγκεκριμένο αίτημα σε αυτήν τη φάση.
Επιπλέον, θα πρέπει οι δήμοι και η νομαρχία να ελέγξουν τα αρχεία τους για να βρουν έγγραφα που να δείχνουν τις εκτάσεις που νοικιάζονται ως βοσκότοποι. Αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητα για να στηριχθεί το αίτημα για πολιτική λύση του προβλήματος.
Μπλακ-άουτ στα προγράμματα
Το αδιέξοδο στην ενιαία ενίσχυση φέρνει τα πάνω κάτω σε μια σειρά προγραμμάτων και τινάζει στον αέρα τον όποιο προγραμματισμό έχει κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προκήρυξή τους.
Το πρώτο πρόγραμμα που άνοιξε ήταν το «Νέοι Αγρότες», το οποίο προβλέπει ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, θα πρέπει οι υποψήφιοι για ένταξη να προσκομίσουν τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης. Μέχρι τώρα οι αιτήσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί, συνεπώς δεν μπορούν να προσκομιστούν. Έτσι, αν και έχει γίνει η εξέταση των αιτήσεων που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα, έως σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί αποτέλεσμα. Πέρα όμως από το αν και πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, τα νέα προβλήματα καθιστούν αμφίβολο κατά πόσο οι νέοι αγρότες θα μπορέσουν να βρουν τις εκτάσεις που δήλωσαν πως θα καλλιεργήσουν ή θα χρησιμοποιήσουν για βόσκηση.
Δηλαδή το πρόγραμμα έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, πέραν των άλλων προβλημάτων που υπάρχουν σε αυτήν καθ’ αυτή την προκήρυξη του προγράμματος κι έως σήμερα δεν έχουν λυθεί.
Το πρόβλημα των εκτάσεων θα είναι πολύ μεγάλο και για τους βιοκαλλιεργητές. Ο χαρακτηρισμός μεγάλων εκτάσεων ως μη επιλέξιμων ανατρέπει τα δεδομένα και στη βιολογική γεωργία. Μεγάλος αριθμός παραγωγών που μέχρι σήμερα έπαιρνε τις επιδοτήσεις του, τώρα κινδυνεύει να μείνει εκτός. Η έκταση του προβλήματος αυτού θα φανεί όταν θα γίνει η πρώτη εξέταση των αιτήσεων των παραγωγών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επίσης αυτή την περίοδο συζητιέται ευρύτατα το άνοιγμα του νέου προγράμματος βιολογικής γεωργίας και βιολογικής κτηνοτροφίας. Αν ανοίξει, οι παραγωγοί δε θα μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις, αφού δε γνωρίζουν ποιες από τις εκτάσεις που καλλιεργούν είναι επιλέξιμες σύμφωνα με το ΟΣΔΕ.
Το ίδιο πρόβλημα ισχύει και για το επίσης πολύ σημαντικό αγροτικό πρόγραμμα «Σχέδια Βελτίωσης», το οποίο είναι το μόνο που χρηματοδοτεί επενδύσεις στο χωράφι. Έως σήμερα, από το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει γίνει ούτε νύξη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για ευνόητους λόγους.