Μπορεί ο τουρισμός εφέτος να ανακάμπτει και οι τιμές στην εξοχική κατοικία να έχουν πέσει λόγω της κρίσης ακόμη και στο... ήμισυ σε ορισμένες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα, η ζήτηση ωστόσο παραμένει στο ναδίρ και το εφετινό καλοκαίρι αναμένεται να κινηθεί στους ρυθμούς του περυσινού.
Ενώ έπεσαν οι τιμές στα εξοχικά...
Μπορεί ο τουρισμός εφέτος να ανακάμπτει και οι τιμές στην εξοχική κατοικία να έχουν πέσει λόγω της κρίσης ακόμη και στο... ήμισυ σε ορισμένες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα, η ζήτηση ωστόσο παραμένει στο ναδίρ και το εφετινό καλοκαίρι αναμένεται να κινηθεί στους ρυθμούς του περυσινού. Ακόμη και οι Κινέζοι που έχουν εσχάτως δείξει ενδιαφέρον για αγορές παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα, ζητούν λογικές τιμές και στην αντίθετη περίπτωση απλά δεν αγοράζουν, ενώ οι Ρώσοι, που συντηρούσαν σε μεγάλο βαθμό την αγορά στη βόρεια Ελλάδα, έχουν στραφεί σε ανταγωνιστικές αγορές των Βαλκανίων, αλλά και την Τουρκία.
«Ο τιμές έχουν πέσει την τελευταία διετία υπερβολικά, κατά 50%, και κάποιοι, κυρίως ξένοι, αναμένουν την περαιτέρω πτώση το 2011», επισημαίνει ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, διευθύνων σύμβουλος του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων E-Real Estates, που διαθέτει 67 γραφεία πανελλαδικά. «Εμείς βλέπουμε ότι η αγορά θα σταθεροποιηθεί στα σημερινά επίπεδα, με δεδομένο την εκδήλωση ενδιαφέροντος που παρατηρείται από παραδοσιακές αγορές όπως η γαλλική, η γερμανική και η αγγλική. Προβλέπουμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν σημαντικές αγορές, χωρίς όμως τις υπερβολές του παρελθόντος. Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μία κινητικότητα από ευκατάστατους Κινέζους, που αναζητούν εξοχικές κατοικίες σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, πληρώνοντας όμως μόνο λογικές τιμές. Αντιμετωπίζοντας και πάλι όμως την ελληνική γραφειοκρατία και την υψηλή φορολογία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δείξει σε νησιά όπως Μύκονο, Ρόδο, Σαντορίνη, Κω και Κέρκυρα, καθώς και σε περιοχές που απέχουν έως και δύο ώρες από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, όπως τα παράλια της Πελοποννήσου. Επιπλέον, ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον παρατηρείται στο νεοεμφανιζόμενο Μεγανήσι, ένα νησί που βρίσκεται στο κέντρο του Ιονίου, με θέα το θρυλικό νησί του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. Οι κατοικίες που έχουν ζήτηση από Ρώσους, Έλληνες και Άγγλους επενδυτές είναι από 80 τ.μ. έως 120 τ.μ., με κόστος από 180.000 ευρώ πλησίον της θάλασσας.»
Οι προοπτικές για το 2011
Η χώρα μας, υποστηρίζει ο κ. Μπάκας, ανακάλυψε την εξοχική κατοικία στο τέλος του κύκλου της. Οι προβλέψεις παλαιότερων μελετών για τη δυνατότητα να πουληθούν σε αλλοδαπούς ακόμη και ένα εκατομμύριο εξοχικά σε βάθος χρόνου, έχουν διαψευστεί. Οι περίφημοι αγοραστές από τη βόρεια Ευρώπη απέχουν από την ελληνική αγορά, καθώς μία σειρά από προβλήματα, νομικής, γραφειοκρατικής, πολεοδομικής ή φορολογικής υφής, τους έχουν απομακρύνει, πιθανότατα και οριστικά.
«Παρά το γεγονός ότι το μερίδιο της αγοράς εξοχικής κατοικίας στη συνολική αγορά ακινήτων εξακολουθεί να κινείται στα επίπεδα του 10%, οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά δεν είναι και τόσο ευοίωνες, καθώς όλα δείχνουν ότι το δυσμενές περιβάλλον του 2010 δεν φαίνεται να ανατρέπεται. Η κρίση είναι αισθητή, αφού μένουν στο συρτάρι ακόμη και οι λιγοστές άδειες που εκδίδονται, ενώ αυξάνονται συνεχώς τα αδιάθετα ακίνητα, καθώς και οι οικοδομές που μένουν στα μπετά.
Οι πρωταγωνιστές της μεγάλης ανόδου από 2000 - 2008 είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Εχουν εξαφανιστεί οι ξένοι αγοραστές και δεν είναι και λίγοι εκείνοι που είτε έχουν πουλήσει, είτε αναζητούν αγοραστή στις αγορές των περιοχών της Χαλκιδικής και των Χανίων. Περιοχές που στο παρελθόν είχαμε παρατηρήσει ακόμη και διπλασιασμό των συναλλαγών. Η Χαλκιδική, η οποία συντηρούταν κυρίως από τη γειτονική Θεσσαλονίκη και τις χώρες τις Βαλκανικής, αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε σημείο συρρίκνωσης, αφού έχει μειωθεί στο ελάχιστο η ζήτηση. Ανησυχητικό είναι η απομάκρυνση των Ρώσων, οι οποίοι κατευθύνονται σε ανταγωνιστικές αγορές, όπως την Κροατία, το Μαυροβούνιο, αλλά και στη νέα μόδα, την Τουρκία.»
Όσον αφορά την Τουρκία, είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008, μεγάλος αριθμός Ελλήνων προτίμησαν να αγοράσουν κατοικία στην Τουρκία παρά στη χώρα τους.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα, στην Τουρκία το 2008 υπήρξαν 10.059 Έλληνες που πήγαν να αγοράσουν εξοχικό μαζί με 15.911 Γερμανούς, 13.402 Άγγλους, 3.340 Ιρλανδούς, 3.205 Δανούς, 3.089 Ολλανδούς και 2.096 Αυστριακούς.
Ανάλογη είναι και η κατάσταση στο Ν. Χανίων, που η ζήτηση προερχόταν από την πρωτεύουσα, αλλά και σε πολύ μεγάλο ποσοστό από μόνιμους κατοίκους χωρών μελών της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης.
Στις Κυκλάδες, οι οποίες μετά το 2003 - 2005 οπότε καταγράφηκε σημαντική υποχώρηση εξ αιτίας χωροταξικών ρυθμίσεων, σημειώνοντας μία θεαματική άνοδο για δύο έτη, διακόπηκε λόγω της σημερινής οικονομικής κατάστασης. Ακόμη και στο κοσμικό νησί, τη Μύκονο, η αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών έχει υποστεί πολύ σημαντική ύφεση, με τιμές που ξεπερνούν πολλές φορές το 30% σε απώλειες.
Οι πωλήσεις εξοχικών
«Η αγορά της εξοχικής κατοικίας, κατά τα φαινόμενα, είναι το βασικό “εργαλείο” που υποδεικνύει η τρόικα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, απλά μέχρι και σήμερα δεν καταφέραμε να συμμετέχουμε δυναμικά εγκαίρως στη μερίδα του λέοντος· την εξαετία 2001 - 2007 πωλήθηκαν στη νότια Ευρώπη πάνω από 500.000 εξοχικές κατοικίες συνολικής αξίας 120 δισ. ευρώ», αναφέρει ο κ. Μπάκας.
Ωστόσο, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι την τετραετία 2003 - 2007 πωλήθηκαν μόνο 12.000 κατοικίες σε αλλοδαπούς, κυρίως πολίτες τής Ε.Ε., συνολικής αξίας τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, ήτοι κατά μέσο όρο 3.000 κατοικίες ανά έτος. Εάν κανείς συγκρίνει τις 45.000 εξοχικές κατοικίες ανά έτος της Ισπανίας την αντίστοιχη περίοδο και τις 8.000 της Κύπρου, τότε η ελληνική αγορά θα μπορούσε να διαθέσει σε κανονικές συνθήκες περί τις 15.000 κατοικίες ετησίως, με εντυπωσιακή επίδραση στη γενικότερη οικονομία.
«Οι 12.000 αλλοδαποί που αγόρασαν ακίνητο στην Ελλάδα την τετραετία 2003 - 2007 δεν έδωσαν μόνο ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα της Ελλάδας. Ανακαίνισαν εκατοντάδες παραδοσιακά σπίτια, δίνοντας ζωή σε εγκαταλελειμμένα χωριά της ελληνικής υπαίθρου.
Εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας δαπανώντας εδώ μισθούς και συντάξεις. Ενίσχυσαν το τουριστικό ρεύμα, όντες οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας.»
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.