Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Παρά την ένταση στο πολιτικό κλίμα με τις ένθεν κακείθεν δηλώσεις, παρά τον χιονιά και τα πολλά μποφόρ γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια και στην Τουρκία. Στην Κωνσταντινούπολη υπήρξε κοσμοσυρροή στο Φανάρι, όπου έγινε η λειτουργία των Φώτων ο αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Σταυρού. Πληθώρα οι κολυμβητές που βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Κεράτιου Κόλπου για να πιάσουν τον Σταυρό. Φέτος ήταν πάρα πολλοί, λόγω και της παρουσίας πολλών ορθοδόξων Ουκρανών που βρίσκονταν στην Πόλη για την τελετή επίσημης αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας. Στην Σμύρνη με επικεφαλής την Γενική Πρόξενο Αργυρώ Παπούλια και τον Μητροπολίτη Βαρθολομαίο έγινε η τελετή στην προκυμαία στο Αλσαντσάκ, ήσαν αρκετοί οι ορθόδοξοι έλληνες καθώς και οι προσκυνητές μεταξύ των οποίων και πολλοί από Λέσβο και Χίο. Στην Ίμβρο παρουσία του Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλου και των ομογενών μας η κατάδυση του Σταυρού έγινε στο Κάστρο, απέναντι απ’ το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Στην Τένεδο ήταν ακόμη πιο ατμοσφαιρικά καθώς οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι (περίπου 15) με άλλους τόσους εκδρομείς, νέα παιδιά κυρίως απ’ το Πλωμάρι, εόρτασαν τα Φώτα μαζί με τον συντοπίτη μας Επίσκοπο Ερυθραίας Κύριλλο και έριξαν τον Σταυρό στην άκρη του λιμανιού. Τρείς νέοι Πλωμαρίτες αψήφησαν το κρύο και βούτηξαν στην θάλασσα, για τον Σταυρό. Τυχερός ήταν φέτος ο Γρηγόρης Χρυσόμαλος, που κολύμπησε μαζί με τον πατέρα του Λευτέρη και τον συγχωριανό του απ’ τον Τρίγωνα Παναγιώτη Κασόλη.
Περιορισμοί στη χρήση πλαστικής σακούλας
Από την 1η Ιανουαρίου σύμφωνα με κυβερνητική πράξη, τα καταστήματα στην Τουρκία είναι υποχρεωμένα να χρεώνουν τους πελάτες 25 γρόσια (0,25 της λίρας) για κάθε πλαστική σακούλα. Εάν οι αρχές διαπιστώσουν ότι ένα κατάστημα δίνει στους πελάτες δωρεάν πλαστικές σακούλες, στο κατάστημα θα επιβάλλεται πρόστιμο 10 λιρών (1,85 δολάρια) για κάθε τ.μ. του εμβαδού του! Οι πολίτες αναζητούν τώρα εναλλακτικές λύσεις, τις δε πρώτες ημέρες εφαρμογής των νέων διατάξεων συνέβησαν πολλά ευτράπελα και ακραία. Ένας πήγε στο σούπερ μάρκετ με το γαϊδουράκι του για να …φορτώσει τα ψώνια του κι άλλος με καροτσάκι οικοδομών! Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν για τα ψώνια τους σακούλες σκουπιδιών, που είναι φθηνότερες απ’ των σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος κάθε τούρκος πολίτης χρησιμοποιούσε ως τώρα 440 πλαστικές σακούλες κατ’ έτος! Ο κανονισμός για τις πλαστικές σακούλες αποσκοπεί στη μείωση της ρύπανσης.
Χρήσιμη πρωτοβουλία του Δήμου Περγάμου
Σχετικά με τον περιορισμό των πλαστικών, ο Δήμος σε συνεργασία με τον τοπικό Συνεταιρισμό Γυναικών προσφέρει ένα δίχτυ-φιλέ για ψώνια, σε κάθε δημότη που παραδίδει 5 πλαστικά μπουκάλια για ανακύκλωση. Τα δίχτυα πλέκονται απ τις γυναίκες του συνεταιρισμού με βιολογικά υλικά. Η έναρξη του προγράμματος αυτού, που ονομάστηκε «Προστασία Περιβάλλοντος», έγινε την πρωτοχρονιά, υπήρξε μεγάλη προσέλευση και ανταπόκριση δημοτών στην υποστήριξη του και δόθηκαν πάνω από 2 χιλιάδες φιλέδες. Την πρωτοβουλία του Δήμου Περγάμου μιμούνται τώρα κι άλλοι Δήμοι στην Τουρκία.
Έφιπποι και μηχανοκίνητοι οι αγροφύλακες του Αϊβαλιού
Οι 25 μπιχτσήδες-αγροφύλακες του Αϊβαλιού εκσυγχρονίζονται και αποκτούν άλογα και μοτοσυκλέτες για να ανταπεξέρχονται στα καθήκοντά τους. Ελέγχουν μία περιοχή γύρω στα 200 χιλ. στρέμματα με 2 εκατ. ελαιόδεντρα. Εργάζονται 7 ημέρες την εβδομάδα και ασκούν εποπτεία 24 ώρες το 24ωρο! Συναντιούνται κάθε πρωί ανταλλάσσουν πληροφορίες και καθορίζουν μεταξύ τους τον τομέα που θα εποπτεύσουν. Προστατεύουν την αγροτική παραγωγή όχι μόνο απ τους κλέφτες αλλά κι απ’ τα ζώα (πρόβατα-κατσίκες). Το σώμα των αγροφυλάκων έχει συσταθεί στο Αιβαλί απ’ το 1941 και η μισθοδοσία τους επιβαρύνει το κράτος.
Γκρίνιες στο Εντιρνέ για τον όρο «Αδριανούπολη»
Παραμονές πρωτοχρονιάς ο Δήμαρχος Αδριανούπολης (Εντιρνέ) είχε γεμίσει την πόλη με αφίσες στα ελληνικά και βουλγαρικά με ευχές και καλωσορίσματα στους γείτονες του, που ψωνίζουν τακτικά από εκεί. Μάλιστα στις αφίσες χρησιμοποίησε τον όρο «Αδριανούπολη» αντί «Εντιρνέ» και αυτό ενόχλησε μερίδα του τύπου και ορισμένα τοπικά μπλοκ του διαδικτύου, που του άσκησαν έντονη κριτική. Ο λόγοι που επικαλέστηκαν ήταν «πατριωτικοί» ενόψει μάλιστα των επικείμενων δημοτικών εκλογών της στις 31ης Μαρτίου! Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε ανιστόρητους, αγεωγράφητους και στενόμυαλους τους επικριτές του, μίλησε για την ανάγκη εδραίωσης ειρηνικών σχέσεων, φιλίας, κατανόησης και αμοιβαιότητας μεταξύ των κατοίκων των γειτονικών πόλεων, αλλά διατύπωσε και παράπονα προς τους εμπόρους και καταστηματάρχες της πόλης του, που δεν τον υποστήριξαν επαρκώς στην διένεξη που προέκυψε!
Έτος Τροίας το 2018, αύξηση επισκεπτών
Η περασμένη χρονιά είχε κηρυχθεί ως έτος της Τροίας με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων αφότου ο αρχαιολογικός χώρος εντάχθηκε στην λίστα μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Σε 531.500 ανήλθαν το 2018 οι επισκέπτες, έναντι 329.000 το 2017. Αύξηση εμφανίζει και η επισκεψιμότητα στην αρχαία Άσσο (από 118 χιλ. το 2017 σε 151 χιλ. το 2018) όπως και στον Ναό του Απόλλωνα Σμυνθέα, αρχαιότητες υπαγόμενες στον Νομό του Τσανάκκαλε. Οι τιμές του εισιτηρίου είναι 35 λίρες για την Τροία, 15 για Άσσο και 6 για τον Απόλλων Σμυνθέα. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με το νέο μουσείο Τροίας που άνοιξε προ διμήνου αλλά και την διατήρηση στην επικαιρότητα των γεγονότων του 1ου Παγκόσμιου Πόλεμου (εκστρατεία Καλλίπολης κλπ) θεωρούνται ενθαρρυντικά για περαιτέρω αύξηση του τουρισμού στο Τσανάκκαλε κατά το 2018.