Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Το «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι το κατ’ εξοχήν πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας με παροχή οργανωμένης και συστηματικής κοινωνικής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία, χρόνια πάσχοντες, ηλικιωμένους, συνταξιούχους, οικονομικά αδύναμους, πάσχοντες συνανθρώπους μας, κ.λπ. Είναι βασικό πρόγραμμα στήριξης της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης για την παραμονή στο φυσικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον για την αποφυγή της ιδρυματοποίησης αλλά και βασικός μοχλός για την αποϊδρυματοποίηση.
Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος, διαδραμάτισαν οι περίπου 3.500 εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία, που σήμερα μετά τις συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις, είναι κάτω από 3.000.
Το ΠΑΣΟΚ, ως εμπνευστής και δημιουργός αυτού του εμβληματικού προγράμματος, που θεσπίστηκε στο πλαίσιο Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και με δεδομένη την επιτυχή, αποτελεσματική και ολοκληρωμένη λειτουργία του, περίπου 20 χρόνια τώρα, ανέλαβε πρωτοβουλία και κατέθεσε στη βουλή, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη και Κίνημα Αλλαγής, ολοκληρωμένη πρόταση με την Ερώτηση 1161/03-09-2018 για την αναβάθμιση και μόνιμη λειτουργία του, με την οργανική ένταξη στους Δήμους ή στα ΝΠΔΔ που σήμερα το υλοποιούν και την εξασφάλιση των εργαζομένων. Με τον τρόπο αυτό, αποτρέπεται ο τραγέλαφος της προκήρυξης 3Κ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων.
Η πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛ
Με δεδομένη την προϊστορία του εν λόγω προγράμματος και με στόχο την αναβάθμιση του προτείνει μεταλύ άλλων:
- Την οργανική ένταξη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή στις κοινωφελείς επιχειρήσεις τους (ΝΠΙΔ) ή στα (ΝΠΔΔ) που σήμερα το υλοποιούν, με ενιαίο συντονισμό ανά Δήμο.
- Ένταξη όλων των εργαζομένων που υπηρετούν πάνω από πέντε (5) συνεχή χρόνια, με δύο (2) τουλάχιστον απ’ αυτά μετά την 01/10/2013, οι οποίοι πλέον δεν υπάγονται στις απαγορεύσεις του σχετικού νόμου και του π.δ. 164/2004, σε προσωποπαγείς θέσεις στους δήμους ή τις κοινωφελείς επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ) αυτών ή στα αντίστοιχα (ΝΠΔΔ).
- Προκήρυξη για πρόσληψη του πρόσθετου ανθρώπινου δυναμικού με απαραίτητες ειδικότητες με διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να λειτουργήσει πλήρως το «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και το θεσμοθετημένο με το νόμο 4199/2013 πρόγραμμα «κατ’ οίκον νοσηλεία».
- Τη σύσταση Διοικητικής μονάδας «Βοήθεια στο Σπίτι» στο Υπουργείο Εργασίας με σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης για τη βελτίωση των υπηρεσιών του.
- Τη λειτουργική σύνδεση ανά δήμο ή κοινότητα του «Βοήθεια στο Σπίτι» με τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και τα ΚΑΠΗ.
Επιτελεί κοινωνικό έργο
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο κοινωνικής και ιατρικής φροντίδας για ανήμπορους και μόνους ανθρώπους, κυρίως ηλικιωμένους, που λύνει τεράστια προβλήματα με τη λειτουργία του και το οποίο θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο και να ενισχυθεί γιατί επιτελεί έργο ζωής κυρίως στην ελληνική ύπαιθρο, στα χωριά με τους ξεχασμένους γέροντες, που περιμένουν... πίσω από την πόρτα τον άνθρωπο από το «Βοήθεια στο σπίτι» για να τους πάρει την πίεση, ή να δώσει τα φάρμακα και να ανταλλάξουν κάποιες κουβέντες. Γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι του προγράμματος είναι οι μόνοι που μπαίνουν σε σπίτια και η παρουσία τους είναι αναντικατάστατη. Δεν χωρεί λοιπόν καμιά αμφιβολία πως η στήριξη του προγράμματος από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς -υπουργεία, αυτοδιοίκηση, κοινωνικές δομές- είναι αναγκαία πέρα από πολιτικές διαφορές και προσεγγίσεις. Οφείλουν όλοι να σταθεροποιήσουν αυτή τη μοναδική «υπηρεσία» και να την απαλλάξουν από τη συνεχή αβεβαιότητα που υφίστανται όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι του προγράμματος. Επιτέλους!
Επιφυλακτικοί οι εργαζόμενοι
«Στον αέρα» θεωρούν ότι βρίσκονται οι περίπου 3.500 εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μετά τη συνάντηση με τους τρεις υπουργούς (Χαρίτση, Ξενογιαννακοπούλου, Φωτίου). Όπως τόνιζε η πρόεδρος του μεγαλύτερου Σωματείου Εργαζομένων στο «ΒσΣ», της Αττικής, κ. Σοφία Κολιζέρα «μετά τη χθεσινή συνάντηση βρισκόμαστε στα ίδια. Δηλαδή, παρότι οι υπουργοί μίλησαν για αυξημένη μοριοδότηση, δεν μας έδωσαν συγκεκριμένα στοιχεία, με αποτέλεσμα να θεωρούμε ότι δεν διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι. Εμείς που εργαζόμαστε στις ίδιες θέσεις για μία 15ετία και προφανώς καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ζητάμε μετατροπή των συμβάσεων μας σε αορίστου χρόνου, όπως μας είχαν υποσχεθεί οι σημερινοί κυβερνώντες αλλά και όπως αναφέρει το προσχέδιο του προϋπολογισμού». Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται ότι οι... περιπέτειες των εργαζομένων που εδώ και χρόνια δουλεύουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και παρέχουν υπηρεσίες δεν θα σταματήσουν, όπως και η ανασφάλεια τους μετά από τόσα χρόνια.
Ξενογιαννακοπούλου: Μοριοδότηση προϋπηρεσίας για το «Βοήθεια στο Σπίτι»
«Θα αναγνωριστεί πλήρως η προϋπηρεσία των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» μέσα από ειδική μοριοδότηση». Αυτό ξεκαθάρισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με συνέντευξη της, στον τηλεοπτικό σταθμό «Contra. Η ίδια προανήγγειλε άμεσα την προώθηση «νομοθετικής ρύθμισης» προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την πρόσληψη 3.000 μόνιμων υπαλλήλων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και τόνισε ότι ο διαγωνισμός θα ξεκινήσεις στις αρχές του 2019.
«Θα είναι πιο επεξεργασμένη η προκήρυξη, σε σχέση με την προκήρυξη 3Κ/2018 που αφορούσε τις προσλήψεις εργαζομένων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων», σημείωσε η υπουργός και τόνισε: «Εδώ υπάρχουν εργαζόμενοι με διαφορετικά προσόντα και εμπειρία και θα έχουμε ειδικό καθεστώς μοριοδότησης».