Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το «Ε» για δεύτερη ημέρα στη δοκιμαζόμενη Βρίσα, που «σκανάρεται» από παντού - Γιατί κατέρρευσε ψάχνουν οι επιστήμονες εν αναμονή της βοήθειας του κράτους
Στην είσοδο του χωριού υπάρχει αυστηρός αστυνομικός έλεγχος. Επιτρέπεται να περάσουν μόνο οι θεσμικοί φορείς, τα σώματα ασφαλείας, οι δυνάμεις του Στρατού, οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, το κλιμάκιο των μηχανικών που έσπευσε από την Αθήνα και όσοι κάτοικοι βρίσκουν το κουράγιο να επισκεφτούν τις χαμένες περιουσίες τους. Οι λόγοι του αυστηρού ελέγχου προφανείς.
Τα μισογκρεμισμένα κτήρια στέκουν οριακά και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να διασχίσει κανείς τα γραφικά μέχρι προχθές στενά σοκάκια της Βρίσας, με δεδομένη και την αναμονή μετασεισμών. Δεν είναι όμως μόνο τούτο. Μέσα στα συντρίμμια οι άτυχοι κάτοικοι του χωριού έχασαν κυριολεκτικά τις περιουσίες τους. Δεν μπορεί λοιπόν να περνάει ο οποιοσδήποτε από το χωριό, το οποίο πλέον σκανάρεται μεταφορικά και κυριολεκτικά (αφού θα χρησιμοποιηθούν και λέιζερ) από χθες το πρωί από ειδικούς επιστήμονες και μηχανικούς για να αποτυπωθεί το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής στη Βρίσα και να ξεκινήσει η προσπάθεια -ελπίζεται άμεσα και με ουσιαστική βοήθεια- ανοικοδόμησης.
Το πρώτο φως της ημέρας στο χωριό, που έλκει το όνομά του από την πανέμορφη μυθική Βρισηίδα -για χάρη της οποίας λίγο έλειψε να χαθεί για τους Έλληνες ο επικός Τρωικός πόλεμος του Ομήρου, αφού έριζαν Αχιλλέας και Αγαμέμνονας- ξυπνά ξανά τον εφιάλτη . Τίποτα δεν θυμίζει εξάλλου τον ιδιαίτερο οικισμό και έναν από τους παλαιότερους στο νησί, που ερήμωσε από τη μια ημέρα στην άλλη. Γκρέιτερ και πάσης λογής μηχανήματα προσπαθούν να ανοίξουν ίσα ίσα τα σοκάκια, να απομακρύνουν (ει δυνατόν) ό,τι θεωρείται (πολύ) επικίνδυνο, για να διευκολύνουν μεταξύ άλλων και το έργο της καταγραφής των ζημιών.
Η καταγραφή των ζημιών με επίγεια μέσα και drones
Η καταγραφή πάντως ξεκίνησε και επίσημα χθες από την ομάδα του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα, από το ειδικό κλιμάκιο των μηχανικών που ήρθαν από την Αθήνα αλλά και από την ειδική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με επίγεια μέσα αλλά και με drones, σε μια προσπάθεια τρισδιάστατης απεικόνισης του μεγέθους του κακού που προκάλεσε ο σεισμός της περασμένης Δευτέρας. Μάλιστα, ήδη από τα πλέον αρμόδια χείλη του προέδρου του ΟΑΣΠ και καθηγητή Διαχείρισης Καταστροφών Ευθύμιου Λέκκα, που μίλησε στην κάμερα του «emprosnet», η καταστροφή υπολογίζεται σε ποσοστό 75% των οικιών του χωριού και σαν φυσικό επακόλουθο όλες οι κατασκευές που έχουν πάθει ζημιές είναι προς κατεδάφιση.
Λέκκας: «Θα γίνει ξανά η Βρίσα, περιμένουμε δύο μετασεισμούς»
«Αν δούμε τις λιγοστές ζημιές στα παρακείμενα χωριά, σε σχέση με αυτό που έγινε στη Βρίσα, μπορούμε πράγματι να πούμε πως αυτό αποτελεί πραγματικά μια παραφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας και συνέχισε:
«Προσπαθούμε λοιπόν να προσεγγίσουμε τα αίτια των μεγάλων ζημιών και σαν πρώτη προσέγγιση μπορούμε να πούμε πως οφείλονται καθαρά στις εδαφικές συνθήκες (χαλαρά εδάφη), στον υψηλό υδροφόρο ορίζοντα και στη συστοιχία των σεισμικών κυμάτων που ενισχύθηκαν σε αυτήν την περιοχή καθώς και σε πιθανές ανακλάσεις ή διαθλάσεις της σεισμικής ενέργειας. Από εκεί και πέρα, υπάρχει τεράστιος χώρος για έρευνα, προκειμένου οι καινούριες κατασκευές που θα γίνουν να είναι κατασκευές άτρωτες με βάση τούς αρχιτεκτονικούς κανόνες και επιταγές της παλιάς πόλης».
Πώς εκτιμά την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο επόμενο διάστημα για τη Λέσβο όμως; «Μέχρι στιγμής η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται με κανονικούς ρυθμούς. Είναι πλούσια, αλλά για να ολοκληρωθεί θα πρέπει να έχουμε δυο με τρεις ακόμα μετασεισμούς της τάξης των 5,5 και 5,6 της κλίμακας ρίχτερ για να είμαστε σε θέση να πούμε πως είμαστε σε πλήρη φάση της μετασεισμικής ακολουθίας», εξήγησε.
Καλογήρου: «Να σταθούμε δίπλα στους πολίτες»
Στην είσοδο του χωριού, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου επισκέπτεται ξανά τη Βρίσα και μιλά ασταμάτητα στο κινητό της και φαίνεται σα να συντονίζει τις ενέργειες που γίνονται από το μεσημέρι της Δευτέρας.
«Είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη καταστροφή», λέει στο «Ε» χωρίς περιστροφές, εστιάζοντας πια στην επόμενη ημέρα. «Είμαστε στην προσπάθεια καταγραφής των αναγκών των πολιτών. Είναι χρέος μας να σταθούμε δίπλα τους, με αποτελεσματικό τρόπο και ασφάλεια για να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα», είπε, παραπέμποντας στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας που θα γινόταν χθες αργά το απόγευμα.
Ψάχνοντας στα συντρίμμια…
Στην πλατεία του Πλατάνου τώρα κι, αφού είναι αναγκαίο για να φτάσει σε αυτήν να περπατήσει κάποιος για αρκετά μέτρα κυριολεκτικά επάνω στα ερείπια, τα καφενεία είναι κλειστά.
Οι καρέκλες και τα τραπέζια τους φιλοξενούν μόνο τους εξουθενωμένους άνδρες της πυροσβεστικής και εργαζομένους των συνεργείων του δήμου, που επιχειρούν υπό τις οδηγίες των αντιδημάρχων Γιώργου Κατζανού και Γιάννη Αμπουλού. Παραδίπλα μια ηλικιωμένη γυναίκα με δάκρυα στα μάτια, ζητά από τους πυροσβέστες, που έχουν ανέβει στη μισογκρεμισμένη κάμαρά της, να της κατεβάσουν μόνο δύο τρία πράγματα. Ένα συρτάρι με αντικείμενα συναισθηματικής αξίας για εκείνη «και κάποια ρούχα. Τίποτα άλλο», λέει ορθά κοφτά, συνειδητοποιώντας ίσως εκείνη τη στιγμή πως αυτά τα δύο πράγματα είναι τα μόνα που θα μπορέσει να κρατήσει από το σπίτι της που έπεσε. Για να έρθει ξαφνικά μια ακολουθία περιστοιχισμένη από εργαζομένους στα μέσα ενημέρωσης. Ανάμεσά τους, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, μαζί με τη Χριστιάνα Καλογήρου προσπαθούν να δώσουν κουράγιο στη γυναίκα, που δεν πείθεται πάντως ότι το κράτος θα μπορέσει να τη βοηθήσει να ξαναφτιάξει το σπιτικό της. «Φτάνει που είσαι καλά, όλα τα άλλα γίνονται…», της λένε οι εκπρόσωποι της πολιτείας και ευχή όλων είναι αυτή τους η κουβέντα να μη μείνει ως ένα απλό χτύπημα στην πλάτη…
Βίντεο- Φωτογραφία: Ιγνάτης Τσικνής-Βαγγέλης Παπαντώνης