Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στο «εφημεριδάκι των εκπαιδευτικών»
Στο «εφημεριδάκι των εκπαιδευτικών», ψηφιακή εφημερίδα που εκδίδει η WWF Ελλάς διαβάζουμε ότι το Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων διακρίθηκε και βραβεύτηκε μαζί με άλλα δύο σχολεία πανελλαδικά στον διαγωνισμό «Πρωταθλητές Βιώσιμης Διατροφής». Οι μαθητές καταθέτουν την εμπειρία τους από το ταξίδι τους στην χώρα της διατροφής…
Με τρεις λέξεις συνόψισαν την εμπειρία τους: ανακαλύψεις (γευστικές και μη), ενδιαφέρον, εκπαιδευτικά παιχνίδια… Όπως λέει η δασκάλα τους η Δώρα Τσαγκάρη «Ένας ακόμη λόγος που με ενθάρρυνε να συνεχίζω το πρόγραμμα ήταν όταν τα παιδιά ζητούσαν ανυπόμονα να γυρίσουμε «το κουταλοπίρουνο» του ρολογιού της διατροφής για να μάθουν για την επόμενη διατροφική δράση».
Τα παιδιά βρήκαν όλες τις δράσεις ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές αλλά η πιο συναρπαστική ήταν η δραματοποίηση με το ψάρεμα και στο εστιατόριο (το παιχνίδι ρόλων για την κατανόηση του μηνύματος της υπεραλίευσης). Επίσης αυτό που θυμούνται περισσότερο είναι «ο λυπημένος ουρακοτάγκος» και η σχέση του με το φοινικέλαιο που υπάρχει στις περισσότερες συσκευασίες τροφίμων. Και γι’ αυτό ήδη προτρέπουν τους γονείς τους να αποφεύγουν να αγοράζουν τρόφιμα με φοινικέλαιο.
Όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά και μοιράζονταν σχόλια και εμπειρίες τους. Σημαντικό, μας λέει η δασκάλα τους ήταν ότι οι παιγνιώδεις δραστηριότητες δημιουργούσαν ένα κλίμα άμιλλας και συνεργασίας και όχι ανταγωνιστικότητας. Για παράδειγμα, οι μαθητές συζητούσαν μεταξύ τους και συμβούλευαν συμμαθητές τους σε ποια κατηγορία (π.χ. τροφές με λίγη ή πολλή ζάχαρη) να αποθέσει ένα τρόφιμο. Και φαίνεται ότι κάποια από τα μαθήματα του εκπαιδευτικού πακέτου έγιναν ήδη στάση ζωής καθώς όπως μας λέει η κ. Δώρα «Οι μαθητές προς έκπληξη μου με ενημέρωναν καθημερινά για το κολατσιό τους περιμένοντας περήφανα την προφορική και ηθική επιβράβευση τους για την χρήση υγιεινών τροφών».
Αλλά και οι γονείς μπήκαν στο παιχνίδι της διατροφής! Όχι μόνο ενδιαφέρθηκαν για τη μείωση των πλαστικών μπουκαλιών νερού και εφοδίαζαν τακτικά με εποχιακά φρούτα τα παιδιά τους στις «φρουτοημέρες» που εδραιώθηκαν αλλά επισκέφτηκαν και το απόγευμα την βιωματική έκθεση της WWF Ελλάς όταν βρέθηκε στην Λέσβο.
Οι μαθητές όταν είδαν το βίντεο «Δεν πετάω φαγητό», σοκαρισμένοι δήλωσαν ότι «δεν θα ξαναπετάξουν φαγητό γιατί έτσι θα πετάξουν τη Γη στα σκουπίδια».