Η επιστολή Μουτζούρη που «ακύρωσε» το έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος & οι επιστολές διαμαρτυρίας στο ΧΑΜΟΓΕΛΟ και στην ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΠΠΑΣΙΑΣ

Πολιτικές και πανελλαδικές διαστάσεις παίρνουν οι Ιπποδρομίες στην Καλλονή! Φωτογραφία: Γιώργος Παπαδόπουλος

Πολιτικές και πανελλαδικές διαστάσεις παίρνουν οι Ιπποδρομίες στην Καλλονή!

27/06/2023 - 09:00 Ενημερώθηκε 27/06/2023 - 13:18

Νέες διαστάσεις παίρνουν οι Ιπποδρομίες στις Αλυκές Καλλονής με την Πανελλαδική Φιλοζωϊκή και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία να παρεμβαίνει ζητώντας να μπει τέλος σε εκδηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο ζωές ζώων και ανθρώπων, ενώ ο επικεφαλής της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, Γιάννης Σπιλάνης, σε δελτίο Τύπου, που κοινοποίησε πριν λίγες μέρες, αποδίδει πολιτική διάσταση στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς ...αποκαλύπτει ότι με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης ανακάλεσε, για «τυπικούς λόγους , όπως σημειώνεται, το έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος που απαγόρευε την διεξαγωγή τέτοιου είδους εκδηλώσεων στον συγκεκριμένο χώρο.

«Τα όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή τις ιπποδρομίες της Καλλονής επ’ ευκαιρία της γιορτής της Αγ. Τριάδος αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο το πως καταπατούνται νόμοι, διαγράφονται διοικητικές διαδικασίες, απαξιώνονται υπηρεσιακοί φορείς και εξευτελίζονται αστυνομικά όργανα μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν οι ψηφοφόροι» σημειώνει ο κ. Σπιλάνης και συμπληρώνει ακολούθως: «Ένα μη αναγνωρισμένο από την αρμόδια Ομοσπονδία σωματείο αναβατών αλόγων επιμένει να υλοποιήσει σε μη αδειοδοτημένο ιπποδρόμιο νοτίως των Αλυκών Καλλονής τους αγώνες του. Για το λόγο αυτό προβαίνει σε διάνοιξη δρόμου με μηχάνημα βαρέως τύπου, ενώ γνωρίζει από προηγούμενη αλληλογραφία με τη διοίκηση ότι αυτό είναι παράνομο αφού ο συγκεκριμένος χώρος υπάγεται στο αυστηρότερο καθεστώς προστασίας».

Παράλληλα αναφέρει ότι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της ΠΒΑ έχει έγκαιρα στείλει προειδοποιήσεις προς όλους τους αρμόδιους (συμπεριλαμβανόμενου και του εισαγγελέα) για το παράνομο της πράξεως, ενώ το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα «δεσμεύει» τα μηχανήματα εκκίνησης.

Η παρέμβαση Μουτζούρη

Των γεγονότων αυτών, όπως επισημαίνει ο κ. Σπιλάνης ακολουθεί η απίστευτη, όπως χαρακτηρίζει, επιστολή Μουτζούρη με τίτλο: «Ανακαλούμε το υπ’ αριθ. Πρωτ.: 77898/30-05-2023 έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού ΠΕ Λέσβου για τυπικούς λόγους», «αδειάζοντας» την Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Ο κ. Σπιλάνης καταλήγει «Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Οι διοργανωτές έσπασαν την αλυσίδα με την οποία οι αστυνομικοί είχαν δέσει τα μηχανήματα και οι αγώνες έγιναν με την παρουσία των περιφερειακών και τοπικών αρχών. Πρώτος απ’ όλους και περήφανος για το «έργο του» ο κ. Μουτζούρης, προστάτης της λαϊκής βούλησης. Νόμοι και θεσμοί ας πάνε στο πυρ το εξώτερο. Για το περιβάλλον βέβαια, ούτε καν συζήτηση. Αν αυτό δεν είναι το τελευταίο(;) στάδιο του λαϊκισμού, τότε ποιο είναι;».

Υπενθυμίζεται ότι μόνο οι κκ. Στράτος Γεωργούλας και Γιάννης Σπιλάνης είναι οι περιφερειακοί σύμβουλοι που πήραν θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επιστολές διαμαρτυρίας

Μετά τα δημοσιεύματα σε εφημερίδες της πρωτεύουσας η Πανελλαδική Φιλοζωϊκή και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων και ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών, παίρνουν την σκυτάλη στέλνοντας επιστολές διαμαρτυρίας στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας και στο ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.

Αναλυτικότερα η Πανελλαδική Φιλοζωϊκή και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών έστειλαν στις 15/06/2023 επιστολή διαμαρτυρίας, στην οποία επισυνάπτονται σχετικά έγγραφα, στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας για τις ιπποδρομίες ζητώντας να παρέμβει προκειμένου να μην καπηλεύονται ορισμένοι την χρήση του όρου ιππική δεξιοτεχνία με σκοπό την διενέργεια εκδηλώσεων που δεν έχουν καμία σχέση με τον συγκεκριμένο όρο.

Σε αυτή στο επίκεντρο βρίσκεται το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε ο όρος «Ιππική Δεξιοτεχνία», από μέλος του Σωματείου Αδελφότης Αγίας Τριάδας Καλλονής, προκειμένου να αιτηθεί από το δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, στις 24-05-2023 (ΑΠΟΦΑΣΗ 163/2023), την παραχώρηση χώρου Σίγρα - Νουτζάρι, ενώ στην πραγματικότητα και όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα το Σωματείο επιμελήθηκε την διενέργεια ιπποδρομιών, όπως κάνει εδώ και χρόνια.

Παράλληλα οι δευτεροβάθμιοι φορείς, επικαλούμενοι σχετικά έγγραφα, κάνουν γνωστό στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας ότι το 2022 στην διάρκεια ίδιας διοργάνωσης άλογο διοργανωτή έσπασε το πόδι του και θανατώθηκε, ενώ όπως αναφέρεται είδους περιστατικά έχουν επαναληφθεί στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων.

«Στην απόφαση 163/2023 της 20ης (24-05-2023) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου σημειώνεται ο όρος ιππική δεξιοτεχνία. Ο ίδιος όρος σημειώνεται και στην αφίσα των εκδηλώσεων. Στα δημοσιεύματα προκύπτει ότι στην πραγματικότητα πραγματοποιήθηκαν ιπποδρομίες που ουδεμίαν σχέση με την αθλητική ιππασία έχουν» σημειώνεται λίγο παρακάτω και η επιστολή καταλήγει: «Δεδομένων τούτων & πέραν των έκνομων δράσεων σε περιοχή natura, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας διότι πραγματικά εκτίθεται το άθλημα και η δράση των συλλόγων που ασχολούνται με την πραγματική Ιππική δεξιοτεχνία και τους κανόνες της».

Με ασθενοφόρο από το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Η φωτογραφία με το ασθενοφόρο του ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ που επισυνάπτεται στην σχετική επιστολή

Δύο μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 17/06/2023 η Πανελλαδική Φιλοζωϊκή και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων στέλνουν επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του Εθελοντικού Οργανισμού Χαμόγελο του Παιδιού Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι «ασθενοφόρο από το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ και το πλήρωμα αυτού παραβρέθηκε σε ερασιτεχνικές ιπποδρομίες που πραγματοποιήθηκαν παρανόμως την Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023, στην περιοχή Natura των Αλυκών Καλλονής» ζητώντας από τον κ. Γιαννόπουλο να επιληφθεί το θέματος που εκθέτει το έργο του ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ και επικροτεί συμπεριφορές έκνομες για Περιβάλλον και ζώα, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι με ανακοίνωσή της η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου με ανακοίνωσή της κάνει γνωστό ότι έχουν ήδη σχηματιστεί δύο ποινικές δικογραφίες με κατηγορούμενους δύο ημεδαπούς για την διοργάνωση εκδηλώσεων. Παράλληλα σημειώνεται ότι στην Εισαγγελία προσφεύγει ο ΟΦΥΠΕΚΑ για τις ιπποδρομίες στις ΑΛΥΚΕΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ.

«Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είχαν προηγηθεί των εκδηλώσεων έγγραφα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που απαγόρευαν την τέλεση αυτών των εκδηλώσεων στην συγκεκριμένη περιοχή.

Όπως προκύπτει από φωτογραφίες που αναρτήθηκαν και αφορούν στην συγκεκριμένη εκδήλωση και όπως διασταυρώνεται από δελτίο Τύπου της ΑΜΚΕ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ που αφορά άλλη εκδήλωση το ασθενοφόρο και το πλήρωμα είναι εκείνο του Χαμόγελο του Παιδιού».

Η επιστολή καταλήγει με τα μέλη της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ που δημιουργήθηκε υπηρετώντας έναν ευγενή σκοπό, εξυπηρετεί και διευκολύνει την διενέργεια τέτοιου είδους εκδηλώσεων που παραβαίνουν τους νόμους του κράτους και θέτουν σε κίνδυνο ζωές ζώων και ανθρώπων.

Σε ερώτημα του «Ε» στο ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ για τα γεγονότα η απάντηση ήταν ότι το ΧΑΜΟΓΕΛΟ μετά από υποβολή αιτήματος των διοργανωτών ήταν εκεί για να συνδράμει από την στιγμή που υπήρχαν παιδιά στο χώρο.

Σημειώνεται ότι τα ασθενοφόρα του ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ συνεργάζονται με το ΕΚΑΒ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 στην εκδήλωση παραβρίσκονταν ασθενοφόρο του ΚΥ της περιοχής. Μάλιστα σε ερώτημα που υπέβαλε τότε το «Ε» στον Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, που υπάγονται τα ΚΥ του νησιού μας, Χρήστο Ροϊλό, αν προβλέπεται η χρήση των ασθενοφόρων για αυτές τις δραστηριότητες, έκπληκτος και φανερά ενοχλημένος για αυτή την «αξιοποίηση» των ασθενοφόρων τόνισε ότι : «Τα ασθενοφόρα των ΚΥ δεν έχουν καμία θέση σε τέτοιου είδους δραστηριότητες». Κατόπιν των παραπάνω δηλώσεων προφανώς οι διοργανωτές απευθύνθηκαν στο Χαμόγελο για να υπάρξει ασθενοφόρο και έτσι έγινε.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey