Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Υποψήφιοι δότες προσέρχονται στο ΣΕΑΜ διαρκώς - Συνεχής έκκληση
Τα γραφεία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Μυτιλήνης, έχουν κατακλύσει από χτες το πρωί δεκάδες συμπολίτες μας, που απέναντι στο ηλεκτρονικό κάλεσμα του Συλλόγου μέσω Facebook, αποφάσισαν να γίνουν υποψήφιοι δότες μυελού των οστών για 30χρονο Μυτιληνιό που έχει λευχαιμία. «Δεν προλαβαίνουμε να συμπληρώνουμε αιτήσεις», δήλωσε στο «Ε» η Μαρία Ζερβού, πρόεδρος του Συλλόγου, που έχει επιδείξει συνεχή και ακούραστη δράση και για το λόγο αυτό, μάλιστα, βραβεύτηκε το βράδυ του Σαββάτου από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Λέσβου κατά τη διάρκεια ημερίδας του.
Την περασμένη Πέμπτη έγινε γνωστή η υπόθεση του 30χρονου στον ΣΕΑΜ, η γραμματέας του οποίου, Αφροδίτη Γιαννέλλη, βρίσκεται στο πόδι, ενημερώνοντας συμπολίτες μας όλες αυτές τις ημέρες, προκειμένου να γίνουν κι εκείνοι υποψήφιοι δότες μυελού των οστών. Εξάλλου, η διαδικασία είναι πολύ απλή, απλώς με τη λήψη σάλιου με μπατονέτα. Μάλιστα θα γίνει και ειδική εκδήλωση, ώστε να ευαισθητοποιηθεί ακόμα περισσότερος κόσμος και να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του, αύριο Τετάρτη στις 9 το βράδυ στο γραφείο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης (ΣΕΑΜ),στο υπόγειο της πρώην Νομαρχίας (Κουντουριώτου 1). «Ας μην το αναβάλουμε και ας γίνουμε όλοι μας εθελοντές δότες μυελού των οστών βοηθώντας τους συνάνθρωπους μας που έχουν πρόβλημα και ας τους κάνουμε χαρούμενους δίνοντας τους ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει, την ΖΩΗ!!! Τα άτομα τα οποία μπορούν να δώσουν δείγμα, πρέπει να είναι από ηλικίες 18 έως 50 χρονών», επισημαίνει στην εφημερίδα μας, η κ. Γιαννέλλη.
Τραγική ειρωνεία
Εδώ και ένα χρόνο ο 30χρονος Μυτιληνιός έχει διαγνωστεί με λευχαιμία και δίνει τη δική του μάχη. Τραγική ειρωνεία είναι το γεγονός ότι λίγο καιρό μετά τη διάγνωση, έμαθε ότι η σύντροφός του είναι έγκυος. Όμως αυτό, όπως αναφέρουν όλες οι πηγές, ήταν ακριβώς ο λόγος για να γίνει πιο δυνατός στη μάχη του για τη ζωή, κι έτσι, εκτός των άλλων, είναι κι ένας ευτυχισμένος πατέρας. Το ενδιαφέρον που έδειξαν οι Μυτιληνιοί για την περίπτωσή του, είναι συγκινητικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και η Λέσχη Αυτοκινήτου Μυτιλήνης εξέδωσε ανακοίνωση, ενώ η έκκληση για να προσέλθουν εθελοντές στη δωρεά μυελού των οστών, έχει δεκάδες κοινοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Γίνε δότης»
Ο εθελοντής δότης μπορεί να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του, που έχει ως μοναδική ελπίδα θεραπείας τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, προσφέροντας λίγο σάλιο, λίγα κύτταρα και λίγο από το χρόνο του.
Όταν ο ασθενής δεν βρίσκει συμβατό δότη στο οικογενειακό του περιβάλλον (η πιθανότητα συμβατότητας ανάμεσα στα αδέρφια είναι περίπου 30%), η ζωή του εξαρτάται από την εύρεση συμβατού εθελοντή δότη. Καθώς οι πιθανότητες ιστικής ομοιότητας μη συγγενών είναι εξαιρετικά χαμηλή (1:20.000 - 1:1.000.000), απαιτούνται πολλοί για να αυξηθούν οι πιθανότητες κάθε ασθενής να βρίσκει έγκαιρα το δότη που θα του χαρίσει ζωή. Παγκοσμίως, περισσότεροι από 50.000 ασθενείς κάθε χρόνο, ενήλικες και παιδιά, αναζητούν συμβατό εθελοντή δότη.
Ο μυελός των οστών παράγει κάθε μέρα 500 δισεκατομμύρια κύτταρα μεταξύ των οποίων και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η «αστυνομία» του σώματος μας, που μας προστατεύει από το να παθαίνουμε λοιμώξεις αλλά και καρκίνο. Τα ανοσοποιητικά κύτταρα που παράγει ο μυελός των οστών, μπορούν να νικήσουν την λευχαιμία του ασθενή.
Ο δότης δωρίζει ελάχιστα γι’ αυτόν κύτταρα (3 εκατομμύρια κύτταρα από τα 500 δις που παράγει κάθε μέρα ο μυελός) που συλλέγονται από το αίμα (προτιμητέα μέθοδος) ή κατευθείαν από τον μυελό. Τα κύτταρα αυτά που ονομάζονται «περιφερικά αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα», τα αντικαθιστά ο μυελός άμεσα.
Δεν είναι επικίνδυνο ή επώδυνο. Κάθε χρόνο περίπου 40.000 συνάνθρωποι μας (30% από την οικογένεια και 70% εθελοντές) βρίσκονται συμβατοί και χαρίζουν ζωή σε κάποιον συνάνθρωπο τους.
Η εντοπιότητα
Ακόμα κι αν γίνει κανείς εθελοντής, αυτό δεν σημαίνει αμέσως ότι μπορεί να σωθεί μια ζωή, γιατί απαιτούνται πολλές ιατρικές εξετάσεις από τον υποψήφιο δότη, ώστε να είναι συμβατός. «Μετρά η εντοπιότητα όμως», προσθέτει η κ. Γιαννέλλη εξηγώντας ότι είναι πολύ πιο πιθανό να βρεθεί συμβατό DNA στην ίδια περιοχή, από κάποιο άλλο μέρος του κόσμου. Γι’ αυτό η μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση των Μυτιληνιών αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθεί δότης και να γίνει επιτυχώς η μεταμόσχευση.
Πληροφορίες στον ΣΕΑΜ, τηλ. 22510 40777 και εδώ: http://www.xarisezoi.gr/