Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μια Μυτιληνιά, η Κ. Σαντή που ζει στην Ισπανία μιλά για τα γεγονότα της Καταλονίας:
Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Καταλανοί ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, σε μία διαδικασία που κάποιοι κατήγγειλαν ότι έγινε μονομερώς και δεν αναγνωρίζουν. Η Μυτιληνιά, Κλαίρη Σαντή για την οποία έχουμε ξαναγράψει στο παρελθόν ότι αποφάσισε να αφήσει το νησί και την Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή στην Ισπανία, ζει αυτή την περίοδο στη Μαγιόρκα. Δέχτηκε να μιλήσει μαζί μας, «προειδοποιώντας» ότι είναι κατά του δημοψηφίσματος:
«Προσωπικά δεν είμαι υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας γιατί αυτό θα καταδίκαζε την υπόλοιπη χώρα, αλλά και γιατί πίσω από τα επιχειρήματα της διαφοράς εθνικών χαρακτηριστικών υποβόσκει ένας εθνικισμός που θεωρεί τους Καταλανούς ανώτερους, άρα και αρκετά δυνατούς, ώστε να αποκοπούν από τη «φτωχή» Ισπανία.»
Η Κλαίρη Σαντή
Η ίδια τονίζει ότι τo κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης της Καταλονίας είναι ότι «έχοντας δική τους γλώσσα και κουλτούρα αποτελούν εθνότητα και έχουν δικαίωμα να αποτελέσουν ανεξάρτητο κράτος». Παρόλ’ αυτά, διευκρινίζει ότι «η πραγματικότητα όμως είναι ότι πριν από επτά χρόνια μόνο ένα 10 με 15 τοις εκατό των Καταλανών επιθυμούσαν την ανεξαρτησία. Με τον ερχομό της κρίσης, η Καταλονία υπέστη τις περισσότερες περικοπές μετα τη Μαδρίτη και η επιθυμία της για δημιουργία ανεξάρτητου κράτους έχει φτάσει τα μέγιστα επίπεδα.»
«Δεν μπορούν οι δύο να αποφασίζουν για 46»
Κατά τη γνώμη της «το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει αφού αυτή είναι η επιθυμία των Καταλανών, αλλά μετά από ουσιαστικό διάλογο τόσο για τα ανταλλάγματα που είναι διατεθειμένη να προσφέρει η Ισπανική Κυβέρνηση οσο και για τις συνθήκες αυτού. Ακόμα και με τις παρεμβάσεις τις αστυνομίας που επηρέασαν σίγουρα τη προσέλευση, το 42% της συμμετοχής ειναι απογοητευτικό. Σε καμία δημοκρατία δε μπορούν 2 εκατομμύρια ανθρώπων να αποφασίσουν την τύχη 46 εκατομμυρίων.»
«Πρωτόγνωρα γεγονότα»
Από την άλλη η Κλαίρη Σαντή παραδέχεται: «Φυσικά και τα γεγονότα της Κυριακής ήταν πρωτόγνωρα, εκατοντάδες αστυνομικών που επιστρατεύτηκαν από όλη τη χώρα επιτέθηκαν χωρίς λόγο σε ανθρώπους με εντελώς ειρηνικές προθέσεις που το μόνο που ήθελαν ήταν να ψηφίσουν. Ευθύνη του Ραχόι (σ.σ. Ισπανού πρωθυπουργού) που ήθελε να κάνει ξεκάθαρη επίδειξη δύναμης, αλλά έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Εντυπωσιακή πραγματικά η στάση του κόσμου που δεν προκάλεσε στο παραμικρό.»
Και καταλήγει: «Εμείς που βρισκόμαστε σε άλλες πόλεις ζήσαμε τα γεγονότα κυρίως από το διαδίκτυο αφού το μόνο που υπήρχε εδώ ήταν κάποιες διαδηλώσεις υπέρ της ενωμένης Ισπανίας αν και οι κάτοικοι των Βαλεαρίδων μιλάνε Καταλανικά και έχουν πολλά κοινά πολιτισμικά στοιχεία με τους Καταλανούς και θα περίμενε κανείς περισσότερη αλληλεγγύη.»