Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Εικόνες θλίψης από το γραφικό πετρόχτιστο χωριό, όπου το 80% των σπιτιών του έπεσαν - Ποια η τύχη στην ατυχία των κατοίκων του, που μέτρησαν μόλις 10 τραυματίες
Εικόνες βιβλικής καταστροφής άφησε πίσω του ο ισχυρότατος σεισμός που ταρακούνησε τη Λέσβο στην πετρόχτιστη Βρίσα, που από χτες το μεσημέρι απασχολεί όλη τη χώρα. Ο σεισμός κατάφερε ανεπανόρθωτο πλήγμα στο γραφικό χωριό του Πολιχνίτου, με το 80% των σπιτιών του να καταρρέουν σαν χάρτινα και να αφήνουν πίσω τους εικόνες βομβαρδισμένου τοπίου, στη θέα των οποίων μοιάζει με θαύμα το γεγονός πως τραυματίστηκαν μόλις 10 άνθρωποι.
Από τις 4 το μεσημέρι, δυνάμεις της Πυροσβεστικής και ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας Δήμου και Περιφέρειας είχαν κυκλώσει τη «ματιά» του εγκέλαδου μεταξύ Πλωμαρίου και Πολιχνίτου, αφού οι (πολύ) σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν και στα χωριά του Λισβορίου, του Ακρασίου μέχρι και στα παραθαλάσσια Βατερά. Εξάλλου από τις έξι το απόγευμα, όπως ήταν φυσικό, οι αρμόδιες αρχές (σ.σ. παρουσία του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού και των αντιδημάρχων του αλλά και εκπροσώπων της περιφερειακής αρχής) συναποφάσισαν το σχέδιο εκκένωσης του χωριού που θεωρείται ακατοίκητο, με το Στρατό να στήνει μέχρι αργά το βράδυ σκηνές στο δημοτικό στάδιο Πολιχνίτου για να φιλοξενήσει τους κατοίκους. Η τύχη τώρα στη μεγάλη ατυχία των κατοίκων της Βρίσας φαίνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ότι ήταν πως μεγάλο μέρος των μόνιμων κατοίκων του διαμένουν τους θερινούς μήνες στα Βατερά.
Για όσους έχουν επισκεφτεί τη Βρίσα, η μαρτυρία των κατοίκων πως από το ύψος της πλατείας του Πλατάνου και… κάτω δεν έμεινε τίποτα σχεδόν όρθιο δίνει μια χαρακτηριστική αίσθηση της έκτασης της πρωτοφανούς ζημιάς που υπέστη το χωριό. Για όσους δεν την έχουν, αρκεί η διαπίστωση του αρμοδίου αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Νίκου Καρασάββα πως πάνω από τα μισά σπίτια των 700 καταγεγραμμένων κατοίκων έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, αν δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, με τους δρόμους από την Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής να έχουν γεμίσει ερείπια και με τον εγκέλαδο να μην παραλείπει να χτυπήσει και το δημοτικό σχολείο του χωριού, τα ντουβάρια του οποίου υποχώρησαν.
Κι όμως, αν και συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ρίχνεται το ανάθεμα στην παλαιότητα των κτηρίων που συχνά δεν υπολογίζουν οι κάτοικοι στον βαθμό που μπορεί αυτό να αποβεί μοιραίο σε μια σεισμογενή περιοχή, για τη Βρίσα τούτο δεν ισχύει απόλυτα. Και αυτό γιατί τα τελευταία τρία χρόνια έγιναν σημαντικές επισκευές προκειμένου να καταστούν αυτά (πιο) ασφαλή σε περίπτωση σεισμού και σύγχρονα. Στον αντίποδα βέβαια, πολλά σπίτια (απ’ αυτά που κατέρρευσαν) είναι ακατοίκητα το χειμώνα, μέχρι να έρθει το καλοκαίρι και να τα χρησιμοποιήσουν οι ιδιοκτήτες τους για παραθερισμό. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός πως σημαντικό μέρος των κατοίκων της Βρίσας τα καλοκαίρια παραθερίζουν στα Βατερά, φαίνεται ότι λειτούργησαν καθοριστικά στο να μη μιλάμε σήμερα για μια ανείπωτη τραγωδία και οι αναφορές από το χωριό να μιλούν κυρίως για υλικές ζημιές, οι οποίες πάντως δεν παύουν να είναι σημαντικές και δυσβάσταχτες.
Γαληνός: «Δύσκολη νύχτα, αλλά ψυχραιμία…»
«Είναι δύσκολες οι στιγμές που βιώνουμε. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι αυτήν τη στιγμή, εκτός από το να κάνουμε τα πάντα για να παρέχουμε βοήθεια στους πολίτες», δήλωσε συγκλονισμένος ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός στο «Ε», ευρισκόμενος στη Βρίσα μαζί με τους συνεργάτες του αντιδημάρχους.
«Οι εικόνες είναι βιβλικής καταστροφής. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, γίνονται αυτοψίες, καταγραφές ζημιών εν αναμονή και του ειδικού κλιμακίου των μηχανικών. Συνιστούμε ψυχραιμία και όχι πανικό, γνωρίζοντας ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη καταρχήν νύχτα», είπε από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νίκος Καρασάββας.
Σχέδιο εκκένωσης του χωριού
Από τις έξι το απόγευμα, οι αρμόδιες αρχές συναποφάσισαν την εκκένωση του χωριού, επεξεργαζόμενες, σε συνεργασία με τον Στρατό, τη φιλοξενία των κατοίκων στο δημοτικό Στάδιο Πολιχνίτου, εκεί όπου στήθηκε σε χρόνο ρεκόρ με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων ένας πρόχειρος καταυλισμός.
Ακόμη, οι αντιδήμαρχοι Πλωμαρίου, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος ΔημήτρηςΑλεξίου, υπό τον συντονισμό φυσικά του δημάρχου, ήρθαν σε επαφή με ξενοδοχεία αλλά και με ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, προκειμένου να εξασφαλίσουν δωμάτια για πολίτες που έμειναν χωρίς στέγη στην ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου και του Πολιχνίτου.
Φθορές και αλλού
Φθορές καταγράφηκαν επίσης στο Λισβόρι, όπου -όπως σημειώνεται- κατέρρευσε το καμπαναριό του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, ενώ έπεσε και τοιχίο στο παλιό ελαιοτριβείο της περιοχής. Φθορές καταγράφονται επίσης στον Πολιχνίτο, τα Βασιλικά, το Ακράσι, τα Βατερά, τον Πολιχνίτο αλλά και το Πλωμάρι.
Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»