Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το Κεφαλούδι
Αυτές τις μέρες παρατηρείται στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής, στη Λέσβο, ένας πολύ σπάνιος επισκέπτης! Ένα παγκόσμια απειλούμενο είδος πάπιας , το Κεφαλούδι (Oxyura leucocephala). Η λατινική ονομασία του γένους (Oxyura) αναφέρεται στην χαρακτηριστική του άκαμπτη ουρά, ενώ η ονομασία του είδους (leucocephala) οφείλεται στο ολόλευκο κεφάλι του ενήλικου αρσενικού, το οποίο έχει και γαλάζιο ράμφος. Τα νεαρά και θηλυκά άτομα είναι όπως αυτό της φωτογραφίας.
Εμφανίζει έντονα κατακερματισμένη κατανομή με πληθυσμούς στη Δυτική και Κεντρική Ασία, την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Βόρειο-Δυτική Αφρική. Οι πληθυσμοί της Ασίας είναι μεταναστευτικοί (ξεχειμωνιάζουν νοτιότερα). Στα Βαλκάνια το Κεφαλούδι έρχεται να ξεχειμωνιάσει (από Οκτώβριο έως αρχές Μαρτίου) στα παράλια Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Τουρκίας, καθώς και σε υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας.
Μυστήριο καλύπτει το πραγματικό μέγεθος του παγκόσμιου πληθυσμού του, καθώς υπολογίζονταν γύρω στις 20.000 και μετρήθηκαν 25.000 άτομα μόνο σε μια λίμνη στο Καζακστάν, το 2016! Στη χώρα μας ξεχειμωνιάζουν συνήθως γύρω στα 1.000 - 2.500 πουλιά, κυρίως στη λίμνη Βιστωνίδα και λιγότερο στη λίμνη Ισμαρίδα.
Απαντάται σχεδόν πάντοτε στο νερό. Υπάρχουν μόνο δύο αναφορές στη βιβλιογραφία για Κεφαλούδια μακριά από το νερό, η μία στα 50εκ. μακριά από μια όχθη! Επίσης, μετακινείται μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και γενικότερα αποφεύγει να πετάξει, προτιμώντας να απομακρυνθεί κολυμπώντας, ακόμη και αν βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο.
Πρωτοπαρατηρήθηκε στις 31/10 στον υγρότοπο της λίμνης Μετόχι, από τον Ολλανδό επισκέπτη παρατηρητή πουλιών Jacco Slomp και στη συνέχεια στις 3/11 στην Αλυκή Καλλονής, από τον υποψήφιο διδάκτορα του Παν. Αιγαίου Στέλιο Ζαννέτο. Πρόκειται για τη δεύτερη καταγραφή του είδους στη Λέσβο, με την πρώτη (πάλι ενός πτηνού μόνο) πριν από επτά χρόνια, στις 26/12/2017.
*Πηγή : Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου - ΟΦΥΠΕΚΑ