Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι καθημερινές αναχωρήσεις αναγνωρισμένων προσφύγων και απορριφθέντων μεταναστών από το νησί δημιουργούν προσδοκίες
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται καθημερινά οι αναχωρήσεις αναγνωρισμένων προσφύγων, καθώς και μεταναστών με οριστική απορριπτική απόφαση ασύλου από το νησί μας ακτοπλοϊκώς, με τον αριθμό των αναχωρούντων να κυμαίνεται από 90 έως 100 άτομα ημερησίως.
Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τις μειωμένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας, που καταγράφονται από τον περασμένο Μάρτιο, παρά τις επιμέρους αφίξεις που είχαμε την τελευταία εβδομάδα, έχουν συμβάλει σημαντικά στην εν μέρει αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας σε Μόρια και Καρά Τεπέ, ωστόσο όπως σημειώνεται από πηγές της Ύπατης Αρμοστείας στο νησί μας, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο, έως ότου ο πληθυσμός στο ΚΥΤ Μόριας αγγίξει τα όρια της δυναμικότητάς του, δηλαδή περί τις 3.000 που είναι η επίσημη εκδοχή, προσφέροντας ανεκτές συνθήκες διαβίωσης σε όσους φιλοξενούνται στο χώρο αυτό.
Αναχωρήσεις Ιουλίου
Ειδικότερα μέσα στον Ιούλιο έως και αυτή την εβδομάδα αναχώρησαν για την Αθήνα σχεδόν 2.400 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες με απορριπτική απόφαση. Οι μεν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και αναζήτησης στέγης και εργασίας στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δε μετανάστες με απορριπτική απόφαση έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα περίπου για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το βέβαιο είναι, σε ότι αφορά τους οριστικώς απορριφθέντες μετανάστες, μπορεί να είναι όπως έχει λεχθεί από επίσημα χείλη προβληματική η διαδικασία επιστροφών ή επαναπροωθήσεων, αλλά τα άτομα αυτά δεν έχουν κανέναν λόγο να παραμείνουν στο νησί για να αναζητήσουν τρόπο να φύγουν προφανώς παρανόμως από τη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ο συνολικός αριθμός των φιλοξενούμενων στο ΚΥΤ της Μόριας, στις εγκαταστάσεις του κέντρου και στον παρακείμενο ελαιώνα είναι περί τα 14.000 άτομα, ενώ ο αριθμός των φιλοξενούμενων στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ μαζί με τους νεοεισερχόμενους που έχουν μπει σε καραντίνα είναι περί τα 900 άτομα.
Ο δε συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών σήμερα σε όλο το νησί της Λέσβου, μαζί με τους 600 περίπου φιλοξενούμενους στα διαμερίσματα και τους φιλοξενούμενους στη δομή καραντίνας στα «Μεγάλα Θέρμα» της Δυτικής Λέσβου πλησιάζει τα 16.000 περίπου άτομα.
Αποσυμφορείται η «ζούγκλα»
Ήδη όπως αναφέρεται από φορείς της περιοχής, η εικόνα στην επονομαζόμενη «ζούγκλα» στον ελαιώνα της Μόριας έχει αλλάξει ριζικά, έχοντας εκκενωθεί ολόκληρα τμήματα και περιοχές που άλλοτε ήταν γεμάτα σκηνές. Μάλιστα το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρεται από στελέχη της Κοινότητας Μόριας σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΚΥΤ και Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εκεί, θα γίνει προσπάθεια καθαρισμού και απομάκρυνσης των σκηνών και του εξοπλισμού που έχουν αδειάσει, ώστε σταδιακά να εκκενωθεί ο ελαιώνας και να περιοριστεί το μέγεθος του Κέντρου Υποδοχής, στις πραγματικές του διαστάσεις.
Ετοιμάζεται το νέο Αστυνομικό Τμήμα Μόριας
Την ίδια ώρα προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία και τη στέγαση του νεοϊδρυομένου Αστυνομικού Τμήματος Μόριας σε οικόπεδο του Κληροδοτήματος Απ. Σημαντήρη, το οποίο θα μισθωθεί από το Δήμο Μυτιλήνης προς χίλια ευρώ το χρόνο.
Το οικόπεδο θα παραχωρηθεί άμεσα, με απόφαση του τοπικού Συμβουλίου Μόριας, στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης του οικοπέδου και τοποθέτησης των Προκατασκευασμένων οικίσκων για τη στέγαση των υπηρεσιών του.
Στόχος είναι το Αστυνομικό Τμήμα να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν, αφού παραχωρηθεί επισήμως και ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες και αδειοδοτήσεις για τη λειτουργία του. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εκτός απροόπτου, τα εγκαίνια του Αστυνομικού Τμήματος της Μόριας φέρεται να κάνει ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης.