Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Προπηλακίστηκε μέρα μεσημέρι, έξω από το σπίτι του γνωστός ιερέας της Μυτιλήνης από τρεις αγνώστους που τον συνάντησαν και τον απείλησαν ότι… εάν συνεχίσει στην ενορία του τα κηρύγματα αλληλεγγύης υπέρ των «βρομιάρηδων», θα έχει να… κάνει μαζί τους!
Ο ιερέας βρήκε το κουράγιο να απαντήσει στους τρεις άντρες ηλικίας από 30 έως 35 ετών, υπερασπιζόμενος τα πιστεύω του αλλά και το γενικό δόγμα του Χριστιανισμού πως «όλοι είμαστε παιδιά του ίδιου Θεού», αλλά το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι τρεις άγνωστοι ξεκίνησε ξανά την πορεία του, με τους επιβαίνοντες να αποχαιρετούν τον ιερέα με το… τελεσίγραφο να κόψει τη βοήθεια προς τους πρόσφυγες!
Ο ιερέας που κατήγγειλε το περιστατικό στο «Ε» -επιθυμώντας ωστόσο να διατηρήσει την ανωνυμία του, χωρίς να κρύβει ότι φοβάται από αυτό που βίωσε- εξήγησε ότι και στο παρελθόν είχε διαπιστώσει πως κάποιοι ενοχλούνται επειδή φροντίζει να ενισχύει τους πρόσφυγες με ρούχα που μαζεύει η ενορία του.
«Κόψε τα κηρύγματα…»
Ωστόσο, η καταγγελία του έρχεται να υπενθυμίσει ξανά πως η ξενοφοβία και το ρατσιστικό μίσος καλά κρατούν και στη Λέσβο αλλά και να θυμίσει τα θλιβερά μεγάλα ποσοστά στο νησί της προσφυγιάς, κατά τις πρόσφατες εκλογές, του γνωστού χώρου που εκφράζει ανοιχτά όλα τα παραπάνω. «Δεν είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει.
Δυστυχώς, έχει τύχει να βιώσω κι άλλες αντίστοιχες καταστάσεις, αλλά όχι με αυτήν την ένταση και με ευθεία απειλή προς το πρόσωπό μου. Οι τρεις άντρες μού διαμήνυσαν επί λέξει να “κόψω τα πολιτικά κηρύγματα” στην εκκλησία και να σταματήσω να ασχολούμαι με τους βρομιάρηδες και να τους δίνω ρούχα…» είπε στο «Ε» ο ιερέας, που σημείωσε τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου που επέβαιναν εκείνοι που τον απείλησαν.
Ο εν λόγω ιερέας μάλιστα ξεχωρίζει για τη συγκινητική επιχείρηση συγκέντρωσης μεγάλων ποσοτήτων για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ από το καλοκαίρι, όταν οι προσφυγικές ροές κατέκλυσαν το νησί, μαζί με τους πιστούς της ενορίας του έδωσε σημαντικές ποσότητες και για την ενίσχυση των μεταναστών.
«Δε μπορεί εμείς οι Λέσβιοι, που υπήρξαμε πρόσφυγες, να είμαστε σήμερα ρατσιστές. Ακόμα όμως κι αν υπάρχουν τέτοιοι, δε μπορούν να απευθύνονται στην Εκκλησία και δε μπορούν να έχουν άποψη για το πού δίνεται η βοήθεια των πιστών. Εξάλλου οι πιστοί επιλέγουν στην πραγματικότητα πού επιθυμούν να πάει η βοήθειά τους».