Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους, και μετανάστες συνωστίζονται στους λόφους περί τα 30 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα περιμένοντας να μπουν κρυφά στην Ελλάδα και οδικά στη συνέχεια να κατευθυνθούν στα σύνορα με τα Σκόπια και να συνεχίσουν την πορεία τους προς τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες που είναι ο προορισμός τους.
Από προχθές το πρωί έως και χθες το βράδυ τουλάχιστον, όλοι αυτοί οι άνθρωποι «αποκρούονταν» από ισχυρές δυνάμεις της τουρκικής «στρατοχωροφυλακής». Ο αριθμός τους όμως αυξανόταν συνεχώς, αφού στην περιοχή συνέρρεαν φυγάδες από τη μέση Ανατολή, άλλοι με λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη κι άλλοι με τα πόδια.
Όλοι έλεγαν χθες ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο μέτωπο στην ολοένα και κλιμακούμενη μεταναστευτική κρίση.
Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία προσφέρει καταφύγιο σε τρία περίπου εκατομμύρια ανθρώπους, το μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο, όμως εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών και της έλλειψης εργασίας στη χώρα ολοένα και περισσότεροι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν λαθραία στην Ελλάδα, οι περισσότεροι με επικίνδυνα πλεούμενα. Το κόστος αυτής της επικίνδυνης μετακίνησης τεράστιο, φτάνει μέχρι και τα 1.500 ευρώ το άτομο.
Ποσό που φυσικά δεν μπορούν να πληρώσουν όλοι οι φυγάδες. Κάπως έτσι και σε συνδυασμό με τα πρόσφατα τραγικά ναυτικά ατυχήματα πολλοί αναζήτησαν νέους τρόπους περάσματος στην Ελλάδα.
Όπως μετέδιδε χθες το πρακτορείο «Ρόιτερς», οι περισσότεροι, πολλοί από τους οποίους με ομπρέλες προφύλασσαν τα παιδιά τους από τον ήλιο, έλεγαν πως θέλουν να φθάσουν στην Ελλάδα, όπου πιστεύουν πως οι συνθήκες θα είναι καλύτερες απ’ ό,τι στην Τουρκία και πως αποφάσισαν να μεταβούν δια ξηράς λόγω των πολλών θανάτων στις θαλάσσιες οδούς.
«Δεν μπορούμε να βρούμε δουλειά εδώ.
Ακούμε ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στην Ευρώπη, ότι όλα είναι ελεύθερα» έλεγε ο 27χρονος Σερίφ από το Καμισλί της Συρίας. Και κατέληγε: «Αφού είδαμε τόσους ανθρώπους να πεθαίνουν στη θάλασσα, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε αυτόν τον δρόμο».
Μέσω Facebook
Η μετακίνηση μέσω του Έβρου οργανώθηκε δια κοινότητας στο Facebook, με τίτλο «Crossing no more». Η κοινότητα αριθμεί χιλιάδες μέλη και περιέχει αναρτήσεις όπως η ακόλουθη: «Εμείς, εννοώ οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, αποφασίσαμε να συγκεντρωθούμε κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να εισέλθουμε στην ευρωπαϊκή επικράτεια την 15η Σεπτεμβρίου για να αποφύγουμε τις βάρκες του θανάτου...».
Σχετικά δημοσιεύματα φιλοξενήθηκαν στον τουρκικό Τύπο. Η εφημερίδα «Zaman» ανάρτησε στην ιστοσελίδα της δημοσίευμα με τίτλο «Οι Σύροι ξεκίνησαν την “πορεία ελπίδας” προς την Ευρώπη στον αυτοκινητόδρομο ΤΕΜ», το οποίο ανέφερε ότι «μετά από είδηση που διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η Ελλάδα θα δεχθεί Σύρους πρόσφυγες, κύμα Σύρων κατευθύνεται προς την Αδριανούπολη μέσω του αυτοκινητόδρομου ΤΕΜ και του οδικού δικτύου D-100».
Παρόμοιο δημοσίευμα αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Hürriyet»: «Περίπου 3.000 Σύροι πρόσφυγες που ήρθαν σε μεταξύ τους επικοινωνία μέσω ίντερνετ φθάνουν στην Ανδριανούπολη με μισθωμένα πούλμαν και Ι.Χ. Η αστυνομία τους ανέκοψε κατόπιν εντολής του υπουργείου Εσωτερικών».
Με ισχυρές δυνάμεις της «Στρατοχωροφυλακής» εμποδίζουν οι Τούρκοι το πέρασμα χιλιάδων Σύρων, κυρίως, προσφύγων στην Ελλάδα
Πηγή από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας δήλωσε χθες στην εφημερίδα «Καθημερινή» ότι αναφορά στο θέμα έκανε σε ομιλία του πριν από μερικά εικοσιτετράωρα στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες. Για το θέμα ενημερώθηκαν τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ενώ φέρεται ότι ειδοποιήθηκε και η τουρκική πλευρά.
Συνοριακοί φύλακες υποστήριζαν ότι η πληροφορία σχετικά με την επικείμενη προσπάθεια μαζικής εισόδου προσφύγων και μεταναστών μέσω του Έβρου περιήλθε σε γνώση τους προ τεσσάρων περίπου ημερών. Προσέθεσαν ακόμα ότι αποφασίστηκε να ενισχυθεί άμεσα με επιπλέον προσωπικό η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, υπό τον φόβο η είσοδος στην ελληνική επικράτεια να επιχειρηθεί από το σημείο του γνωστού φράχτη που υπέστη μερική κατάρρευση λόγω βροχοπτώσεων, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Πηγή: Εφημερίδα «Χουριέτ»