«Έφοδος» Σταύρου Θεοδωράκη και στελεχών «του Ποταμιού» στα τεράστια προβλήματα που διαπιστώνονται στους καταυλισμούς μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο

«Επικρατεί χάος…»

06/08/2015 - 15:23

Και ξαφνικά χθες στις 8 το πρωί, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, την ώρα που από το Νορβηγικό σκάφος της FRONTEX, που επιχειρεί αυτή την περίοδο στο στενό μεταξύ Μυτιλήνης και μικρασιατικών ακτών, αποβιβάζονταν πρόσφυγες και μετανάστες, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του κινήματος «το Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του Τομέα Δικαιοσύνης του κινήματος, τον συμπατριώτη μας πρώην Εισαγγελέα, Βασίλη Μαρκή.

Και ξαφνικά χθες στις 8 το πρωί, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, την ώρα που από το Νορβηγικό σκάφος της FRONTEX, που επιχειρεί αυτή την περίοδο στο στενό μεταξύ Μυτιλήνης και μικρασιατικών ακτών, αποβιβάζονταν πρόσφυγες και μετανάστες, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του κινήματος «το Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του Τομέα Δικαιοσύνης του κινήματος, τον συμπατριώτη μας πρώην Εισαγγελέα, Βασίλη Μαρκή.


Εικόνες εξαθλίωσης και πλήρους ανυπαρξίας της παραμικρής κρατικής παρέμβασης διαπίστωσε χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Στόχος του να διαπιστώσει εν τη γενέσει της την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ανατολικό Αιγαίο από τις ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών.

Χωρίς ενδιάμεσους, χωρίς προετοιμασίες, έτσι όπως κάθε μέρα βιώνουν την κατάσταση οι φυγάδες, οι εμπλεκόμενοι στην όλη ιστορία λιμενικοί και αστυνομικοί, εθελοντές και φυσικά οι απλοί πολίτες που ζουν δίπλα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.


Εικόνες εξαθλίωσης και πλήρους ανυπαρξίας της παραμικρής κρατικής παρέμβασης διαπίστωσε χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Και η χθεσινή περιοδεία των στελεχών του Ποταμιού ήταν πραγματικά άκρως κατατοπιστική. Και αποδεικτική των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργεί η πλήρης ανυπαρξία της παραμικρής κρατικής παρέμβασης.

Στο λιμάνι εντυπωσίασε η στελέχωση και ο εξοπλισμός των Νορβηγών του διασωστικού σκάφους σε σχέση με τα αντίστοιχα των Ελλήνων Λιμενικών.

Που με δυο γάντια μιας χρήσης και μια μάσκα μιας χρήσης στο πρόσωπο προσπαθούσαν να κάνουν τη δουλειά τους. Σκουπίδια, τόνοι σκουπιδιών που συνόδευαν τους πολιτικούς άνδρες σε όλη την περιοδεία τους παντού.

Εξαθλιωμένοι Σύροι πρόσφυγες που Τούρκοι μαφιόζοι τους είχαν κλέψει κατά την επιβίβασή τους στα σκάφη ό,τι είχαν και δεν είχαν. Εξαθλιωμένοι φυγάδες από την κόλαση της Μέσης Ανατολής που κοιμόνταν μέσα στο δρόμο, πάνω σε μια χαρτόκουτα. Αλλά και ηρωικά προσφέροντες τις υπηρεσίες τους εθελοντές και επαγγελματίες. Πρώτα στο λιμάνι κι ύστερα στο Κέντρο της Μόριας και τέλος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

Στην έννοια της εξαθλίωσης, που έκανε το Σταύρο Θεοδωράκη να μιλήσει για τα πολλά «Πεδία του Άρεως» που η Κυβέρνηση πρέπει να δει ότι υπάρχουν στα νησιά.

«Επικρατεί χάος»
Πρώτη του διαπίστωση «η ανυπαρξία οποιασδήποτε κυβερνητικής πολιτικής». Όπως είπε, «παρά τις μεμονωμένες φιλότιμες προσπάθειες λιμενικών, αστυνομικών, γιατρών, υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντών που δραστηριοποιούνται στο πλευρό των προσφύγων, στο νησί επικρατεί ένα χάος και τα προβλήματα μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης ο οποίος στην περιοδεία του από νωρίς το πρωί συνοδευόταν από τον επικεφαλής του Τομέα Δικαιοσύνης του Κινήματος Βασίλη Μαρκή.

Στη συζήτηση που είχε με στελέχη του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια ο κ. Θεοδωράκης διαπίστωσε ότι οι καθυστερήσεις στην καταγραφή και απελευθέρωση ειδικά των μεταναστών οφείλεται στο ότι υπάρχει προβληματική σύνδεση των μηχανημάτων της Μόριας με το Διαδίκτυο. «Δεν μπορεί στους χώρους στους οποίους καταγράφονται οι πρόσφυγες, να υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο τις μισές ημέρες της εβδομάδας. Δεν μπορεί να μην υπάρχει προσωπικό.

Δεν μπορεί να μην έχουν να δώσουν νερό στους ανθρώπους που έρχονται» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Μόνιμη επωδός όλων όσων συνάντησε και συζήτησε μαζί τους, η πλήρης ανυπαρξίας ενός συντονιστικού κέντρου που θα διαχειρισθεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αποτέλεσμα η πρόσκληση στον Πρωθυπουργό και δεδομένου του ότι «οι Υπουργοί του απέτυχαν», όπως χαρακτηριστικά είπε, να ορίσει έναν επικεφαλής ο οποίος θα αναλάβει να συντονίσει τις ενέργειες του Λιμενικού, της Αστυνομίας, των Υγειονομικών Φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις δράσεις των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων».

Πρότεινε παράλληλα τη δημιουργία κέντρων στη Μυτιλήνη, τη Χίο και την Κω, που θα συντονίζουν όλες τις ενέργειες, αλλά και τη μετατροπή εγκαταλελειμμένων στρατιωτικών μονάδων ανά την Ελλάδα σε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, με γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ανθρώπους που θα παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα.


Ο Σταύρος Θεοδωράκης χθες το πρωί, στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ

Λεφτά… υπάρχουν!
Ο Σταύρος Θεοδωράκης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους εξερχόμενος του Καρά Τεπέ επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη περιμένει μια συγκεκριμένη πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να αποδεσμεύσει 500 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

«Πέντε μήνες τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει την πρότασή μας για αυτά τα 500 εκατ. ευρώ. Κι απ’ ό,τι πληροφορούμαι, υπάρχει δυνατότητα, εάν αυτά τα λεφτά απορροφηθούν να υπάρξουν και άλλα λεφτά για την Ελλάδα» σημείωσε.

Ο κ. Θεοδωράκης κατέληξε λέγοντας πως «πρέπει να είμαστε σκληροί με τους διακινητές, πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά στους πρόσφυγες, να αναλάβει η Ευρώπη την ευθύνη της, και πρέπει να κάνουμε προσπάθεια για να αποτρέπουμε τη μετανάστευση σε περιοχές που ήδη έχουν πρόβλημα. Πώς αποτρέπεις τη μετανάστευση; Πρέπει επί παραδείγματι να υπάρχει μια συνεννόηση με την Τουρκία για τη μεταναστευτική ροή.

Είναι άλλο ο πρόσφυγας που φεύγει κυνηγημένος από τους πολέμους κι έχεις υποχρέωση ως Ευρώπη να τον περιθάλψεις, να του δώσεις βοήθεια, να του δώσεις ό,τι είναι δυνατόν, και άλλο είναι να έχεις ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών σε περιοχές που δεν έχουν δυνατότητα να θρέψουν όλον αυτόν τον κόσμο.

Η Ευρώπη πρέπει να δείξει υπευθυνότητα και αλληλεγγύη και πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας γιατί μεγέθη μιλάμε. Μιλάμε για 40.000 μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι ήρθαν τους δύο τελευταίους μήνες στη Μυτιλήνη και προωθήθηκαν στην Αθήνα. 40.000 ανθρώπους. Είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά τη Μυτιλήνη, ένα πρόβλημα που ξεπερνά τη χώρα».

Ασυντόνιστοι…
Ο Βασίλης Μαρκής από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αλλά είναι μόνες τους και ασυντόνιστες.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης του Ποταμιού επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει -όπως στην Ιταλία- ένα συντονιστικό όργανο γιατί μόνο έτσι τα χρήματα που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στους πρόσφυγες.

Ο κ. Μαρκής κατέληξε σημειώνοντας πως «αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί έτσι -και φοβάμαι ότι θα συνεχιστεί και θα χειροτερεύει- η συμπάθεια που δείχνει η κοινωνία της Λέσβου, η κοινωνία της Κω σε αυτούς τους κυνηγημένους ανθρώπους με τις δραματικές ιστορίες, λίγο-λίγο θα αλλάζει.

Η Πολιτεία σπεύδει να βρει λύσεις, λύσεις εντός εισαγωγικών, μόνο όταν το πρόβλημα φτάσει στα πόδια των Αθηναίων. Αυτό είναι το πρόβλημα μας, ότι δε λαμβάνει υπ’ όψιν τι σημαίνει το πρόβλημα για την κοινωνία της Λέσβου, τι σημαίνει για την κοινωνία της Χίου, τι σημαίνει για την κοινωνία της Κω.» υποστήριξε ο κ. Μαρκής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey