Τζίροι και «τζίροι» στη Μυτιλήνη των μεταναστών

Και επιχείρηση με… ντουζιέρες!

25/07/2015 - 00:18

Το πόσο συζητιούνται τον τελευταίο καιρό στη Μυτιλήνη οι τζίροι από την εκμετάλλευση των μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν στη Λέσβο, δε λέγεται…

Το πόσο συζητιούνται τον τελευταίο καιρό στη Μυτιλήνη οι τζίροι από την εκμετάλλευση των μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν στη Λέσβο, δε λέγεται…

Και δε μιλάμε μόνο για το εμπόριο σκηνών, υπνόσακων και υποστρωμάτων που πουλιούνται ακόμα και από περίπτερα αλλά για το εμπόριο κάθε λογής τροφίμων, αλλά και συνθηκών στοιχειώδους υγιεινής! Ο λόγος για το εμπόριο τουαλέτας και ντους!

Μέχρι προχθές που στον Καρά Τεπέ υπήρχε ικανός αριθμός μεταναστών και προσφύγων πλανόδιοι πωλητές φρούτων έκαναν πραγματικά «χρυσές δουλειές»!

Ο χωματόδρομος προς τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, δηλαδή ο δρόμος που από τη μια και την άλλη του μεριά εκτείνονταν «επίσημοι» και άτυποι καταυλισμοί, ήταν γεμάτος με αγροτικά που πουλούσαν προϊόντα κάθε λογής για αυτούς τους ανθρώπους. Σε τιμές πολύ πάνω από τις τρέχουσες! Ανάλογες τιμές και σε καντίνα που εγκαταστάθηκε επί του κεντρικού δρόμου και ήρθε στη Μυτιλήνη από άλλο μέρος της Ελλάδας.

Παροχή «υπηρεσιών»
Περισσότερες από 5.000 σκηνές θεωρείται ότι πουλήθηκαν τους τελευταίους δυο μήνες σε φυγάδες από τις απέναντι ακτές. Σκηνές δυο ή τριών ατόμων και κάποιες μεγαλύτερες των τεσσάρων ατόμων. Οι περισσότερες πουλήθηκαν σε τιμές πολύ πάνω από τις τρέχουσες τιμές στην αγορά ή στο διαδίκτυο. Μεγάλος αριθμός τέτοιων σκηνών, που αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν του μεταναστευτικού προβλήματος στη Μυτιλήνη, μια και πρωτοεμφανίστηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης λίγο πριν το άνοιγμα του Καρά Τεπέ και στους καταυλισμούς της Μυτιλήνης, καταστράφηκαν κατά το στήσιμο και το ξεστήσιμο στη διαδρομή Καρά Τεπές - Μόρια - λιμάνι. Άπειροι οι άνθρωποι από τέτοια και φτηνό και εν πολλοίς κακής ποιότητας το υλικό που είχαν στα χέρια τους οι σκηνές σκίστηκαν… Καταστράφηκαν επίσης και μάλιστα από τις πρώτες μέρες και οι «καλής ποιότητας» σκηνές που στήθηκαν στον Καρά Τεπέ και οι οποίες είχαν στηθεί από εθελοντές παραχωρημένες στο Δήμο από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Εντυπωσιακή όμως είναι η παροχή υπηρεσιών έναντι αδράς αμοιβής, η «μπίζνα» που κάποιοι έστησαν στον Καρά Τεπέ και όχι μόνο. Έτσι πληροφορίες διασταυρωμένες μιλάνε για αποχωρητήρια έναντι ενός ευρώ, γυναικεία μπάνια έναντι δυο ευρώ και φόρτιση μπαταριών για κινητά από τρία μέχρι πέντε ευρώ! Το σύνολο των υπηρεσιών φυσικά προσφέρονταν «μαύρα» ως ανθρωπιστικές υπηρεσίες.
Ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ αδειάζει… Μέρα με τη μέρα και περισσότερο. Όπως λέει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός που είχε την ιδέα της δημιουργίας του και οδήγησε με την υλοποίησή της στο άδειασμα του λιμανιού της πόλης, αλλά και στη δημιουργία μιας απίστευτης κατάστασης στη βόρεια είσοδο της πόλης πολύ κοντά στα σπίτια της και μέσα στη βιομηχανική της ζώνη «ήταν ένα πείραμα δημιουργίας ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας, αλλά η Πολιτεία χωρίς να μας ενισχύσει ουσιαστικά το άφησε να καταστραφεί».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey