Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αν πριν χρόνια το τοπωνύμιο «Παγανή» στην είσοδο της Μυτιλήνης έγινε συνώνυμο της αθλιότητας, κάτω από την οποία ζούσαν εκατοντάδες μετανάστες της εποχής, ποια ελληνική λέξη μπορεί να ταυτισθεί με την κατάσταση που δημιουργήθηκε σε λίγες μόλις εβδομάδες στον Καρά Τεπέ;
Χιλιάδες άνθρωποι, χθες υπολογίζονταν περί τις 3.500, ζουν σε συνθήκες πραγματικής κόλασης σε ένα υποτυπώδη καταυλισμό που στήθηκε για να φιλοξενήσει μόλις 300 άτομα.
Ειδική δύναμη της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος επιστρατεύτηκε προχθές για να αντιμετωπίσει εκατοντάδες διαμαρτυρόμενους μετανάστες
Τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών ανάμεσα σε καταστρεμμένες σκηνές, σε μια έκταση που θυμίζει ανοικτή χωματερή και ταυτόχρονα ένα τεράστιο υπαίθριο αποχωρητήριο. Κι η κατάσταση αυτή επεκτείνεται σιγά σιγά στα γύρω οικόπεδα αλλά και στις γύρω κτηριακές εγκαταστάσεις.
Ακόμα και ο περιβάλλων χώρος επιχειρήσεων σε λειτουργία, όπως του κινέζικου πολυκαταστήματος της περιοχής, καταλαμβάνεται από άτυχους, που περιμένουν κάτω από τον ήλιο να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησής τους.
Όπως υποστηρίζεται από εθελοντές, «στον Καρά Τεπέ η κατάσταση είναι τραγική! Κυρίως τα ιατρικά προβλήματα είναι αδύνατον να αντιμετωπισθούν, ενώ υπάρχει απόλυτη έλλειψη οποιασδήποτε ενημέρωσης και βοήθειας. Δεν πηγαίνει ούτε ασθενοφόρο να πάρει τους άρρωστους» λέχθηκε χαρακτηριστικά.
Η απόγνωση στο πρόσωπο του αγνώστου πρόσφυγα. Πήρε το παιδί του και κατέλαβε το δρόμο, δηλώνοντας πως δεν αντέχει άλλο τις συνθήκες που υφίστανται στον Καρά Τεπέ
Κατέλαβαν το δρόμο!
Η φτώχεια φέρνει γκρίνια και, όπως είναι αναμενόμενο, η κατάσταση στον καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης ενέχει κινδύνους σοβαρής έκρηξης με άγνωστα αποτελέσματα.
Μία από αυτές απειλήθηκε αργά προχθές το βράδυ, όταν 500 περίπου Αφγανοί εξεγέρθηκαν ζητώντας την άμεση μεταφορά τους στο Κέντρο πρώτης υποδοχής μεταναστών στη Μόρια, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της μεταφοράς τους στην Αθήνα.
Οι 500 αυτοί Αφγανοί διαμαρτύρονταν για το ότι οι Σύροι πρόσφυγες φεύγουν από το νησί το πολύ σε δύο μέρες, κάτι το οποίο δε συμβαίνει με τις άλλες εθνότητες.
Γι’ αυτό και επί μια περίπου ώρα έκλεισαν τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από την πόλη της Μυτιλήνης στην άλλη ανατολική και βόρεια Λέσβο.
Τελικά τα χειρότερα αποφεύχθηκαν με τη μετακίνηση των διαμαρτυρομένων στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου πρώτης υποδοχής μεταναστών στη Μόρια, όπου η κατάσταση είναι επίσης τραγική!
Το γεγονός βέβαια δεν αποφόρτισε την κατάσταση, αφού στο Κέντρο του Καρά Τεπέ αφίχθησαν προχθές το βράδυ 1700 άτομα!
Να επαναλάβουμε ότι τις τελευταίες μέρες ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ έχει εγκαταλειφτεί από τις δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος που το ήλεγχαν, αφού καθίσταται τουλάχιστον επικίνδυνο στελέχη των διωκτικών αρχών να παραμένουν στο κέντρο του χώρου.
Σημειώνεται εδώ πως μαζί με τις διωκτικές αρχές στο χώρο δεν είναι δυνατή η περισυλλογή απορριμμάτων, επομένως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα τήρησης στοιχειωδών κανόνων υγιεινής.
«Δεν υπάρχει πρόβλημα…»!!!
Στην κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων στο Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης αναφέρθηκε χθες ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Τζανέτος Φιλιππάκος σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τη σίτιση των αλλοδαπών και τη λειτουργία του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) στη Μόρια».
Ωστόσο, ο κ. Φιλιππάκος τονίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό στην περιοχή και ξεπερνά τις δυνατότητες της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, καθώς μόνο προχθές έφθασαν στη Λέσβο 1.700 επιπλέον παράτυποι αλλοδαποί, κάτι που καθιστά σαφές «ότι πρόκειται για πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης και γιατί όχι του ΟΗΕ».
Από πλευράς Υπουργείου, σημειώνει ο κ. Φιλιππάκος, γίνονται προσπάθειες και στη Μυτιλήνη για ταχύτατη ταυτοποίηση. Γι’ αυτό και έχουν αποσταλεί στο νησί τέσσερα επιπλέον συνεργεία-κινητές μονάδες, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία ταυτοποίησης και αποχώρησης των προσφύγων από το νησί.