Σε ανήλικο και σοβαρά άρρωστο Σύρο πρόσφυγα

Επτά χρόνια φυλακής με ερωτηματικά!

16/10/2014 - 14:24

Το γράμμα του Νόμου εξαντλήθηκε στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Μυτιλήνης, που κεκλεισμένων των θυρών καταδίκασε σε επτά χρόνια και τέσσερις μήνες φυλάκισης τον ανήλικο Σύρο πρόσφυγα Μοχάμεντ Ραμπία Αμπάς Ισμαήλ, ως διακινητή υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα από το εξωτερικό χωρίς δικαίωμα εισόδου στη χώρα και για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Το γράμμα του Νόμου εξαντλήθηκε στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Μυτιλήνης, που κεκλεισμένων των θυρών καταδίκασε σε επτά χρόνια και τέσσερις μήνες φυλάκισης τον ανήλικο Σύρο πρόσφυγα Μοχάμεντ Ραμπία Αμπάς Ισμαήλ, ως διακινητή υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα από το εξωτερικό χωρίς δικαίωμα εισόδου στη χώρα και για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Την υπεράσπισή του ανέλαβε ο δικηγόρος Δημήτρης Κουζινόγλου, που επισημαίνει ότι ο 18χρονος πλέον Ραμπία θα δικαιωθεί στο Εφετείο, ενώ απαράδεκτη και χωρίς στοιχεία κρίνουν την απόφαση συγγενείς του. Το στοιχείο που φαίνεται ότι καταδίκασε τον κατηγορούμενο, είναι ένα χαρτί, σκισμένο και πεταμένο στη θάλασσα, όπως δήλωσε ένας από τους δύο μάρτυρες, λιμενικός, στο οποίο υπήρχαν οδηγίες διακινητή στα αγγλικά. Ο ίδιος όμως ο καταδικασμένος νεαρός δε γνωρίζει αγγλικά!

Στις 2 Μαΐου 2014, ο 17χρονος τότε Ραμπία συνελήφθη από άνδρες του Λιμενικού, οδηγήθηκε σε ανάκριση και στη συνέχεια στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα. Όπως εξηγούν στο «Ε» συγγενείς του, ο 17χρονος που ταξίδευε μαζί με το θείο του και τα αδέλφια του, είχε ξεκινήσει από τη Συρία και οδικά έφτασε απέναντι από τη Λέσβο.

Στη συνέχεια με βάρκα πέρασε στη Λέσβο με τελικό προορισμό τη Σουηδία, όπου τον περίμεναν οι συγγενείς του. Τόσο σε αντιπροσωπεία διεθνούς χριστιανικής οργάνωσης που ασχολείται με τις εμπόλεμες περιοχές, αλλά και της οργάνωσης «Welcome2Europe», όσο και στους συγγενείς του κατηγορουμένου, δεν επιτράπηκε από το δικαστήριο να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία. Σύμφωνα με τους συγγενείς του καταδικασθέντος που επιβεβαιώνονται από το δικηγόρο του 18χρονου, οι δύο μάρτυρες από την πλευρά του Λιμενικού ισχυρίστηκαν ότι είδαν τον κατηγορούμενο να σκίζει τη βάρκα. Ο ίδιος το αρνήθηκε, ενώ σύμφωνα με το δικηγόρο του, ακόμα και να το έπραξε, δε συνεπάγεται ότι εκείνος ήταν ο διακινητής, αφού στόχος του κατηγορουμένου ήταν να συλληφθεί από τις Ελληνικές Αρχές για να προχωρήσει στον προορισμό του.

Χαρτί… φάντασμα!
Ο ένας από τους δύο άντρες του Λιμενικού ισχυρίστηκε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ότι είδε το 17χρονο, ανάμεσα σε 22 ακόμα επιβαίνοντες στη βάρκα, να σκίζει ένα χαρτί και να το πετά στη θάλασσα. Στη συνέχεια, ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι περισυνέλεξε τα κομμάτια από το χαρτί που είχαν πέσει στη θάλασσα, τα επανένωσε και σε αυτά αναγνώρισε οδηγίες στα αγγλικά από διακινητή. Όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο ρώτησε το μάρτυρα για το επίμαχο έγγραφο, εκείνος απάντησε ότι… το ξαναπέταξε στη θάλασσα.

Ο κατηγορούμενος όχι μόνο αρνήθηκε το συμβάν, αλλά επεσήμανε ότι δε γνωρίζει καν αγγλικά. Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι ως διακινητής για την επίμαχη μέρα του περασμένου Μαΐου έχει καταδικαστεί σε 22 χρόνια κάθειρξης Σύρος πρόσφυγας που συνελήφθη να οδηγεί τη βάρκα. «Θα αθωωθεί στο Εφετείο, καθώς δεν έχει πράξει τίποτα από αυτά για τα οποία κατηγορήθηκε», λέει ο κ. Κουζινόγλου.

Με προβλήματα…
Σύμφωνα με τους συγγενείς του καταδικασθέντος και το δικηγόρο του, ο Ραμπία παρουσιάζει προβλήματα σακχαρώδους διαβήτη, ενώ συχνά λιποθυμά, πράγμα που απαιτεί ιατρική διερεύνηση.

Μάλιστα οι συγγενείς του επιβεβαίωσαν ότι κατά την κράτησή του στις Φυλακές Ανηλίκων ουδέποτε οδηγήθηκε στο νοσοκομείο ώστε να του παρασχεθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μετά την ανακοίνωση της ποινής και την άσκηση έφεσης από μέρους του κατηγορουμένου, ο τελευταίος μεταφέρθηκε με χειροπέδες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου του προσφέρθηκε ιατρική βοήθεια για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες. Στη συνέχεια επαναπροωθήθηκε στις Φυλακές Αυλώνα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey