Πάνω από 6.300 συλλήψεις μεταναστών το 2014!

Κεντρική πύλη… παράνομης εισόδου στο Βόρειο Αιγαίο

16/10/2014 - 14:19

Την εκκωφαντική απουσία της Πολιτείας σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των ολοένα και αυξανόμενων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αποκαλύπτει έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας τού ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Την εκκωφαντική απουσία της Πολιτείας σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των ολοένα και αυξανόμενων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αποκαλύπτει έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας τού ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στη Λέσβο οι παράνομοι μετανάστες και οι πρόσφυγες αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 123,57%, ή σε απόλυτους αριθμούς κατά 3.502 άτομα συγκριτικά με πέρυσι.

Παρά το ότι το ποσοστό αύξησης είναι μικρότερο σε σχέση με τη Χίο (334%) ή τη Σάμο, η Λέσβος παραμένει η κύρια πύλη… παράνομης εισόδου στο Βόρειο Αιγαίο.

Από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος Αυγούστου, τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας πέρασαν 22.089 άτομα, αύξηση 223,22% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Από την εν λόγω «δεξαμενή», στη Λέσβο έχουν εντοπιστεί 6.336 άτομα, όταν το 2013 συνελήφθησαν 2.834. Τόσο πέρυσι, όσο και φέτος, το νησί μας κατέχει τα.. πρωτεία σε απόλυτους αριθμούς συλληφθέντων.

Η έκθεση του οργανισμού παρουσιάστηκε στην Αθήνα, στην ΕΣΗΕΑ, και επισημάνθηκε ότι για τη φιλοξενία των ανθρώπων τα πρώτα 24ωρα και μέχρι να ολοκληρωθούν η καταγραφή και η ταυτοποίησή τους, χρησιμοποιούνται τα λιμεναρχεία και τα αστυνομικά τμήματα, που γεμίζουν ασφυκτικά απ’ τους πρόσφυγες: «Ακατάλληλες συνθήκες επικρατούν ακόμα και στις σπάνιες περιπτώσεις που παραχωρεί κάποιο χώρο η Τοπική Αυτοδιοίκηση ή η Εκκλησία, ενώ και τα τρία κέντρα κράτησης του Αιγαίου (στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο) είναι υπερπλήρη, με τον αριθμό των κρατουμένων να είναι μέχρι και τριπλάσιος σε σχέση με τη χωρητικότητά τους.

Αν και ο νόμος προβλέπει να μεταφέρονται άμεσα οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα πρώτης υποδοχής, ώστε να γίνεται εκεί η διαδικασία ταυτοποίησης και να τους παρέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, στην πράξη ο νόμος δεν εφαρμόζεται λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων», λέει ο Οργανισμός, γεγονός που το «Ε» έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη.

«Οι υφιστάμενες σήμερα δομές, ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικά μέσα δεν επαρκούν για την αποτελεσματική διαχείριση του αυξημένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου, τόσο από πλευράς κάλυψης των πρώτων βασικών αναγκών όσο και από πλευράς γρήγορης και ορθής ολοκλήρωσης των διαδικασιών της πρώτης εισόδου, απαραίτητων για τη διάγνωση προφίλ και αναγκών, καθώς και την περαιτέρω μεταχείρισή τους.

Παράλληλα, οι συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες των νησιών είναι ιδιαίτερα προβληματικές», επισημαίνει επίσης η Ύπατη Αρμοστεία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey