Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τα πρώτα σημάδια μετά το στοπ του δημάρχου Σπύρου Γαληνού για φιλοξενία προσφύγων στο ΠΙΚΠΑ, έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται ορατά. Ειδικότερα, άρχισε να γίνεται ορατή η τεράστια ανευθυνότητα από πλευράς Πολιτείας.
Μόλις σταμάτησε η εναπόθεση προσφύγων στις δημοτικές κατασκηνώσεις τού ΠΙΚΠΑ, με εντολή του νέου δημάρχου Λέσβου, που η εφημερίδα μας είχε αναδείξει πριν ακόμα υλοποιηθεί, οι μετανάστες παρέμειναν και συνεχίζουν να μένουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αλλά και σε άλλα μέρη του νησιού (όπως στο πάρκο Πλωμαρίου, όπως ενημερωθήκαμε), στο έλεος των καιρικών συνθηκών και χωρίς καμμία μέριμνα από πλευράς Πολιτείας.
«Δεν μπορούμε να βγάζουμε άλλο το φίδι από την τρύπα», λέει στο «Ε» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Λέσβου, Γιώργος Κουτρομπίλας.
Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο διέμειναν έως και 140 πρόσφυγες υπό βροχή στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αλλά και στο πάρκο του Πλωμαρίου. Στο μεταξύ, στις δημοτικές κατασκηνώσεις τού ΠΙΚΠΑ, η κατάσταση έχει αποσυμφορηθεί, και από 500 κι 600 ανθρώπους που στοιβάζονταν μέχρι πριν από λίγο καιρό σε συνθήκες που επέτρεπαν μόνο 80, χτες το μεσημέρι καταγράφονταν 45 πρόσφυγες στο ΠΙΚΠΑ, με 50 άτομα να αιτούνται άσυλο.
Στη μέση βρίσκονται οι άντρες του Λιμενικού, που ακούν τα εξ αμάξης, τόσο για τις προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ότι οι εθελοντές κάνουν κατάληψη στο ΠΙΚΠΑ, όσο και για το ότι εναποθέτουν στο λιμάνι όσους συλλαμβάνουν.
Έως χτες αργά το απόγευμα δεν είχε γίνει κατορθωτό να επικοινωνήσουμε με το λιμενάρχη Μυτιλήνης. Εντοπίσαμε όμως το γενικό γραμματέα της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού σώματος Λέσβου, Γιώργο Κουτρομπίλα, ο οποίος μάς ανέφερε: «Καλούμαστε μόνο 20 άτομα να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα. Δεν υπάρχει μέριμνα για να διευθετηθεί το θέμα, όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά κανείς δεν το λύνει».
Ασφαλώς και δεν αποτελεί και δεν αποτελούσε λύση η φιλοξενία εκατοντάδων προσφύγων στο ΠΙΚΠΑ με τη φροντίδα των εθελοντών και με την επίσημα Πολιτεία απούσα.
Όμως, επειδή το κύμα προσφύγων απ’ τα απέναντι παράλια δε λέει να ελαττωθεί, η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι εκρηκτική και αν η Πολιτεία εξακολουθεί να απουσιάζει, είναι βέβαιο ότι θα βιώσουμε στο νησί ακραίες καταστάσεις.
Οι χώροι στη Μόρια θα πρέπει να αξιοποιηθούν, αφού γι’ αυτό δαπανήθηκαν τόσα χρήματα, για να αντιμετωπίσουν το υπαρκτό αυτό πρόβλημα.
Πάντως, η διαχείριση των μεταναστών που έρχονται απ’ τα απέναντι παράλια, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στον αυτόματο πιλότο και με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες αρχίζουν να «αγριεύουν», όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να αντιμετωπίσουν τις δεκάδες αφίξεις, που δυστυχώς θα συνεχίσουν στα παράλιά μας.