Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Όρους προς την Αστυνομία και το Λιμενικό θέτουν τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων με έγγραφό τους, προκειμένου να συνεχίσουν να δέχονται στη Νεάπολη τους μετανάστες που συλλαμβάνονται, αλλά δε χωρούν στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια.
Οι εθελοντές ζητούν μέριμνα για το φαγητό των μεταναστών, παρουσία γιατρού, έγκαιρη ενημέρωση για καινούργιες αφίξεις και τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν οι μετανάστες τις αποφάσεις διοικητικής απέλασης ή αναστολής της διοικητικής τους απέλασης στο ΠΙΚΠΑ.
Η απάντηση από τις Αρχές θα καθορίσει τη στάση των εθελοντών για το αν θα δέχονται ή όχι στο μέλλον στις κατασκηνώσεις τού πρώην ΠΙΚΠΑ όσους μετανάστες συλλαμβάνονται από το Λιμενικό και δεν υπάρχει χώρος να μεταφερθούν στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια.
Πάνω από 400 μετανάστες έχουν περάσει μόνο την τελευταία εβδομάδα από το Ανοιχτό Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών που λειτουργούν οι εθελοντές του Δικτύου «Χωριό του Όλοι Μαζί» στη Νεάπολη, στις κατασκηνώσεις τού πρώην ΠΙΚΠΑ.
Λόγω αυξημένων ροών τις τελευταίες εβδομάδες, το Κέντρο Κράτησης στη Μόρια είναι διαρκώς γεμάτο και δεν μπορούσε να δεχτεί άμεσα τον αριθμό των μεταναστών που συλλαμβάνονταν από το Λιμενικό. Το Λιμενικό, με τη σειρά του, δε διαθέτει τις υποδομές ώστε να διασφαλίσει την αξιοπρεπή παραμονή των μεταναστών μέχρι να μεταφερθούν στη Μόρια.
Οπότε, και προκειμένου να μην επαναληφθούν τα περσινά φαινόμενα του λιμανιού, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες παρέμεναν εκεί μέρες μες στο λιοπύρι, το Λιμενικό ζήτησε τη συνδρομή των εθελοντών. Αρχικά αυτό που ζητήθηκε, ήταν η παραμονή μικρού αριθμού μεταναστών και για λίγες ώρες στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Νεάπολη. Σύντομα, όμως, η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, με αποτέλεσμα ο αριθμός των μεταναστών εκεί να είναι σταθερά πάνω από 120 άτομα και αρκετοί να παραμένουν τρεις και τέσσερις μέρες.
Οι εθελοντές κατηγορούν τις Αρχές ότι πετούν το μπαλάκι των δικών τους ευθυνών επάνω τους και τους ζητούν να σεβαστούν την προσπάθεια την οποία κάνουν εδώ και τόσο καιρό, με σκοπό να έχουν μια ανθρώπινη διαμονή όσοι Έλληνες ή μετανάστες έχουν ανάγκη.
Τι γράφει
Σε επιστολή που κατατέθηκε επισήμως και έχει αποδέκτες τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, τις αστυνομικές αρχές της Λέσβου, την Ύπατη Αρμοστεία τού ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και του Γιατρούς του Κόσμου, οι εθελοντές δηλώνουν: «Αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε, είναι να χρησιμοποιείται η προσπάθειά μας από τις Αρχές όπου υπάρχει ανάγκη, αλλά να μην αντιμετωπίζεται με σεβασμό.
Έχουμε πολλές φορές αντιμετωπίσει την ασυνεννοησία και το μη συντονισμό ανάμεσα στις διαφορετικές Αρχές που έχουν την ευθύνη, η οποία τελικά επιβαρύνει με πολύ άσχημο τρόπο εμάς που εθελοντικά προσπαθούμε να παρέχουμε στήριξη.
Δε θα ανεχτούμε ξανά, τη στιγμή που έχουμε αναλάβει ένα τόσο μεγάλο βάρος, να μην έχουμε ενημέρωση για το πόσο θα μείνουν οι μετανάστες και ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί».
Ακόμη θέτουν απαρέγκλιτους όρους για να συνεχίσουν να δέχονται τους μετανάστες που συλλαμβάνονται από το Λιμενικό, να λαμβάνουν τις αποφάσεις διοικητικής τους απέλασης ή αναστολής της διοικητικής τους απέλασης στο ΠΙΚΠΑ, τονίζοντας ότι είναι παράλογο να παραμένουν οι άνθρωποι αυτοί στις εγκαταστάσεις για μέρες και τελικά να κρατούνται και στη Μόρια.
Ακόμα, ως όρος μπαίνει η συνδρομή του Λιμενικού και της Αστυνομίας στη σίτιση των μεταναστών που μεταφέρονται εκεί καθημερινά.
Τεχνική υποστήριξη
Επίσης οι εθελοντές αναφέρουν πως ζητήματα τεχνικής υποστήριξης πρέπει να τεθούν στο Δήμο και από το Λιμενικό και από την Αστυνομία, και να δοθεί άμεσα λύση, όπως σε αυτό της εκκένωσης του βόθρου, που επείγει. Τέλος, ζητούν την παρουσία γιατρού στο ΠΙΚΠΑ, αφού η παραμονή ξεπερνά τις λίγες ώρες, και φροντίδα για άμεση μεταφορά στο Νοσοκομείο των περιστατικών που χρήζουν περαιτέρω ιατρικής μέριμνας.
Η απάντηση των Αρχών θα κρίνει και τη στάση των εθελοντών, οι οποίοι δηλώνουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν την υποβάθμιση της προσπάθειάς τους.
Το μέλος του Δικτύου Γιώργος Παπαπορφυρίου είπε στο «Ε»: «Είναι προφανές ότι οι Αρχές δεν μπορούν να πετάνε επάνω μας τις ευθύνες που έχουν οι ίδιες και αδυνατούν να τις εκπληρώσουν. Ζητήσαμε συγκεκριμένα πράγματα και οφείλουμε να λάβουμε διαβεβαιώσεις προκειμένου να εξασφαλίσουμε πως η διαμονή αυτών των ανθρώπων θα είναι ανθρώπινη. Δε θα ανεχτούμε τίποτα λιγότερο».