Η Μυτιλήνη χρειάζεται περί τα 2.000 κυβικά περισσότερο νερό απ’ ό,τι φτάνει στις δεξαμενές

Χωρίς νερό, όπως το 1989

04/07/2014 - 14:45

Οι μειωμένες βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα, αλλά κυρίως οι τεράστιες απώλειες νερού εξ αιτίας των διαρροών στο πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης της πόλης, είναι οι κυριότερες αιτίες για τις οποίες η Μυτιλήνη ξαναζεί,

Οι μειωμένες βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα, αλλά κυρίως οι τεράστιες απώλειες νερού εξ αιτίας των διαρροών στο πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης της πόλης, είναι οι κυριότερες αιτίες για τις οποίες η Μυτιλήνη ξαναζεί, 25 χρόνια μετά, τον εφιάλτη της λειψυδρίας τού 1989. Από χθες ξεκινά σε πιο τακτική βάση, δίχως να έχει προσδιοριστεί σχετικό πρόγραμμα, η εκ περιτροπής υδροδότηση, που εδώ και ένα μήνα εφαρμόζει περιστασιακά η ΔΕΥΑΛ προκειμένου να πετύχει μείωση των ποσοτήτων νερού που δίνει στην περιοχή απ’ τον Καρά Τεπέ μέχρι την Κράτηγο. Το μέτρο αυτό, όμως, όπως και τυχόν άλλες «πυροσβεστικές» παρεμβάσεις που εξετάζονται, δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Η μόνη λύση για να μη διψάσουν το επόμενο δίμηνο ντόπιοι και επισκέπτες, είναι να γίνει συνείδηση όλων η οικονομία στο νερό. Γιατί μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η κρίσιμη ποσότητα των περίπου 2.000 κυβικών μέτρων νερού που λείπουν για να καλυφθούν οι ανάγκες της πόλης.

«Λόγω έκτακτων προβλημάτων στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης, η υδροδότηση θα διακόπτεται περιοδικά ανά ζώνη υδροδότησης. Η ΔΕΥΑΛ ζητάει συγγνώμη και την κατανόηση των καταναλωτών», ανέφερε η ανακοίνωση της Επιχείρησης χθες το μεσημέρι, που παρέπεμπε για πληροφορίες στην Τεχνική Υπηρεσία της.

37 εκατοστά, αντί για 3,4 μέτρα!

Είναι γνωστά τα προβλήματα που ειδικά φέτος παρουσιάζονται στην υδροδότηση της πόλης, όπως εξήγησε ο προϊστάμενος του Τμήματος Ύδρευσης της ΔΕΥΑΛ, Νίκος Ιππειώτης, τονίζοντας πως χθες το πρωί η στάθμη του νερού στη δεξαμενή της Αγίας Κυριακής, της βασικής δεξαμενής που δίνει νερό στο κέντρο της Μυτιλήνης, ήταν νωρίς το πρωί στους 37 πόντους, όταν για να υδροδοτηθεί κανονικά η πόλη το ύψος του νερού στην ίδια δεξαμενή πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 1,5 - 3,4 μέτρων.

«Είμαστε στα όρια για να καλύψουμε στοιχειωδώς τις ανάγκες και τη ζήτηση για νερό, αφού το όλο σύστημα κοντεύει να τιναχτεί στον αέρα», συνέχισε ο κ. Ιππειώτης, που απέδωσε το πρόβλημα αφενός στο λίγο συγκριτικά με τη ζήτηση νερό που φτάνει στην πόλη, κι αφετέρου στις διαρροές, τις βλάβες και τη σπατάλη που μεγιστοποιούν την όποια έλλειψη.

Έτσι χθες, σα να μην έφτανε η χαμηλότατη στάθμη στη δεξαμενή, σημειώθηκαν και δύο βλάβες - στην περιοχή της Λαγκάδας, στην οδό Αρίσβης, νωρίς το πρωί, και σε κεντρικό αγωγό νερού στην οδό Παμφίλης, λίγες ώρες αργότερα -, που πραγματικά δημιούργησαν συνθήκες έκτακτης κατάστασης στη ΔΕΥΑΛ.

Πέντε δεξαμενές

Η Μυτιλήνη, όλη η ζώνη απ’ τη νότια πόλη έως την Κράτηγο και το βόρειο τμήμα της, μέχρι το πεδίο βολής στον Καρά Τεπέ, όπως και η Δημοτική Κοινότητα Ταξιαρχών, υδροδοτούνται κυρίως απ’ τις πηγές Ύδατα, ενώ συνεισφέρει μικρή ποσότητα και η πηγή Κρατήγου, και κάποιες μέρες της βδομάδας και οι πηγές του Καρυώνα. Το νερό απ’ τις πηγές φτάνει σε πέντε δεξαμενές (δυο στην Αγία Κυριακή και από μία σε Χρυσομαλλούσα, Χάλικα και Προφήτη Ηλία), απ’ τις οποίες και φεύγει σ’ όλες τις βρύσες.

Εξ αιτίας των μειωμένων βροχοπτώσεων, η πηγή Ύδατα δίνει λιγότερο νερό απ’ ό,τι άλλες χρονιές στην πόλη, του οποίου η συνολική ποσότητα είναι όση έφτανε και το χειμώνα, παρ’ ότι τώρα οι ανάγκες είναι ολοένα και μεγαλύτερες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Ιππειώτης, απ’ τα Ύδατα φεύγουν 160 λίτρα νερό το δευτερόλεπτο (πέρυσι ήταν 180) προς Μυτιλήνη, ενώ λόγω των απωλειών και κάποιων συνδέσεων που υπάρχουν μεταξύ αντλιοστασίου και δεξαμενών, στην πόλη φτάνουν 147 λίτρα το δευτερόλεπτο. Η πηγή της Κρατήγου δίνει φέτος οκτώ λίτρα το δευτερόλεπτο, όταν πέρυσι ξεπερνούσε τα 16.

«Ντοματιές και στα μπαλκόνια…»

Μεγαλύτερες ανάγκες, λιγότερο νερό

Απ’ τους υπολογισμούς τής ΔΕΥΑΛ προκύπτει ότι για να καλυφθούν στο σύνολό τους οι ανάγκες της πόλης, απαιτούνται ακόμη περί τα 1.500 με 2.000 κυβικά περισσότερο νερό την ημέρα απ’ αυτό που συγκεντρώνεται στις δεξαμενές. Κι αυτό γιατί όχι μόνο μειώθηκαν οι ποσότητες του νερού που έρχονται στις δεξαμενές, όχι μόνο γιατί δεν αντιμετωπίστηκαν οι διαρροές στο παλαιό δίκτυο, αλλά και γιατί αυξήθηκε η ζήτηση.

Σε σχέση με άλλες χρονιές, και γενικότερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, δε φεύγει ο κόσμος απ’ την πόλη το καλοκαίρι ώστε να μειωθεί η κατανάλωση νερού. Παλαιότερα μειώνονταν στον ελάχιστο οι καταναλώσεις σε πολλά σπίτια γιατί μετακόμιζε η οικογένεια σε κάποιο χωριό και πηγαινοερχόταν όποιος δούλευε στη Μυτιλήνη. Τώρα, η ακριβή βενζίνη έχει περιορίσει τις θερινές μετακομίσεις, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να παραμένουν στην πόλη.

«Στις περισσότερες μονοκατοικίες, αλλά ακόμη και στα μπαλκόνια πια βλέπεις ντοματιές, όλοι μπαξαβανεύουν, χρησιμοποιώντας ακόμη περισσότερο νερό», επεσήμανε ο κ. Ιππειώτης, λέγοντας πως αυτός είναι ένας ακόμη λόγος αύξησης των ποσοτήτων νερού που χρειάζεται η πόλη.

Τρύπιος κουβάς

Την ίδια στιγμή, σταδιακά λιγοστεύουν οι διατιθέμενες ποσότητες του νερού. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ύδρευσης της ΔΕΥΑΛ, πριν από 20 περίπου μέρες το κανάλι στα Ύδατα ήταν στο 100% της παροχής νερού, ενώ τώρα έπεσε στο 94% - 95%, γιατί υπάρχει σοβαρότατη ταπείνωση των επιφανειακών νερών.

«Μ’ αυτά τα δεδομένα, είναι δύσκολο να γίνει η οποιαδήποτε πρόβλεψη. Είναι σα να μοιράζεις νερό σε μια πολυκατοικία με έναν κουβά, που μάλιστα άρχισε να τρυπά. Πάμε απ’ το κακό στο χειρότερο κι ούτε καν πρόγραμμα για το πώς θα κινηθούμε με τις διακοπές στην υδροδότηση δεν μπορούμε να κάνουμε μ’ αυτά τα δεδομένα, γιατί δεν ξέρουμε τι θα προκύψει κάθε ώρα», υποστήριξε ο κ. Ιππειώτης, συνιστώντας ως μοναδική λύση την οικονομία απ’ όλους.

Ο ίδιος παραλλήλισε την κατάσταση με τη λειψυδρία που βίωσε η Μυτιλήνη το 1989. Στο ερώτημά μας τι έγινε από τότε έως σήμερα για να μην επανέλθει η πόλη σ’ αυτόν τον εφιάλτη, μας παρέπεμψε για απάντηση στις δημοτικές αρχές και τις διοικήσεις τής ΔΕΥΑΜ που μεσολάβησαν έκτοτε.

 

Σ. Μαρινάτος:

«Η ΔΕΥΑΛ κάνει ό,τι μπορεί…»

«Υπάρχουν σημαντικές διαρροές, ειδικά στο τμήμα της παλιάς πόλης που έχει και το πλέον προβληματικό δίκτυο, αλλά σημειώνονται και πολλές βλάβες, που προσπαθεί η ΔΕΥΑΛ να αντιμετωπίσει όσο πιο γρήγορα μπορεί», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιχείρησης, Σωτήρης Μαρινάτος, επισημαίνοντας ότι οι ζημιές, ακόμη και οι πιο μικρές, αποσυντονίζουν τον όλο προγραμματισμό υδροδότησης. Κι αυτό γιατί χάνεται εξ αιτίας τους πολύτιμη ποσότητα νερού, που για να αναπληρωθεί, χρειάζεται κάπου αλλού να σταματήσει η παροχή του. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και το πρόβλημα όποτε προκύπτει ζημιά, εντείνεται περισσότερο.

Ο κ. Μαρινάτος προσέθεσε ακόμη ότι λόγω των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν στην έγκριση του προϋπολογισμού τού 2014 της ΔΕΥΑΛ, πήγαν πίσω κι ορισμένες ενέργειες που θα μείωναν την ένταση του προβλήματος, όπως π.χ. η προμήθεια τριών νέων αντλιών στα Ύδατα, που τώρα ξεκίνησε η τοποθέτησή τους κι αναμένεται να βοηθήσουν στην άντληση λίγο περισσότερου νερού.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ σημείωσε πως επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα έγκαιρου προγραμματισμού για τις διακοπές, για όσο διάστημα χρειαστεί να γίνεται εκ περιτροπής η υδροδότηση, οι καταναλωτές, αν παραστεί ανάγκη, θα μπορούν να επικοινωνούν για να ενημερώνονται σχετικά, με το τηλέφωνο 22510 46755.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey