Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι ίδιοι οι αριθμοί αποτυπώνουν το μέγεθος της σημασίας που έχει για τη Λέσβο κι όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου η συμφωνία που υπογράφεται τη Δευτέρα στην Άγκυρα για την επανεισδοχή μεταναστών απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία. Κι αυτό γιατί τα τρία τελευταία χρόνια, έναντι χιλιάδων προσφύγων που πέρασαν μέσω των ελληνικών νησιών του Βορείου Αιγαίου, στην Ελλάδα, μόλις 14 επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία. Με αυτά τα δεδομένα, ήταν αναμενόμενες και οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, που εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα νέα δεδομένα στον ευρωπαϊκό χώρο τα οποία δημιουργεί η πρόσφατη συμφωνία Κομισιόν - Τουρκίας, που υπογράφεται στις 16 Δεκεμβρίου.
Όπως έγραψε το «Ε» πρωτοσέλιδα την Πέμπτη, η απόφαση που λήφθηκε μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Τουρκίας, προβλέπει σε ορίζοντα τριετίας να προχωρήσουν σταδιακά ουσιαστικές διευκολύνσεις απ’ την πλευρά τής Κομισιόν για την είσοδο των Τούρκων πολιτών στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντάλλαγμα την αποδοχή απ’ την πλευρά της Τουρκίας της επανεισδοχής πολιτών τρίτων χωρών. Με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, ανοίγει ο δρόμος αφενός για περισσότερους Τούρκους τουρίστες προς τα νησιά, αφετέρου για επιστροφή προσφύγων στα απέναντι παράλια.
«Θα βοηθήσει εξαιρετικά…»
Κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας τής Ε.Ε. στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου, στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ο κ. Δένδιας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, δήλωσε τα εξής: «Αυτές τις δύο ημέρες στις Βρυξέλλες, είχαμε ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις για τα ελληνικά πράγματα. Κατ’ αρχήν, τόσο η τοποθέτηση της επιτρόπου κ. Μάλστρομ, όσο και γενικά η τοποθέτηση της Επιτροπής για τις προόδους που έχει κάνει η χώρα μας στα θέματα ασύλου και στο μεταναστευτικό, είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό. Τελευταία σημαντική εξέλιξη, η έκθεση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σχετικά με τα συστήματα Σένγκεν, όπου αναγνωρίζονται οι τεράστιες βελτιώσεις που έχει πετύχει η χώρα μας. Τέλος, ανακοινώνεται ότι στις 16 του μηνός θα υπογραφεί στην Άγκυρα η Συνθήκη Επανεισδοχής μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, για την οποία η Ελλάδα πίεζε από την αρχή και η οποία θα βοηθήσει εξαιρετικά στην αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών που έρχονται στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας.»
Το πόσο θα διευκολύνει μια τέτοια συμφωνία την ελληνική πλευρά στη διαχείριση του όλου θέματος, φαίνεται απ’ το τι έχει γίνει έως σήμερα. Βάσει των στοιχείων που πήραμε απ’ την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, σε επίπεδο Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου την τελευταία τριετία έχουν γίνει δεκτές απ’ την απέναντι πλευρά μόνο 14 επαναπροωθήσεις, για τις οποίες και αποδείχτηκε (ή καλύτερα, έγινε αποδεκτό απ’ την τουρκική πλευρά) πως έφυγαν οι μετανάστες απ’ τα τουρκικά παράλια. Κι αυτό όταν την ίδια περίοδο, σ’ όλα τα νησιά ήταν χιλιάδες οι μετανάστες που έφτασαν κατά δική τους ομολογία απ’ τις απέναντι ακτές.
Η ίδια συμφωνία επανεισδοχής που πρόκειται να υπογραφεί στην Άγκυρα, διευκολύνει και τη λειτουργία του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών Υπηκόων Τρίτων Χωρών, του οποίου έχει ήδη ανατεθεί και θα ξεκινήσει η κατασκευή στη Μόρια. Χωρίς συμφωνία για επανεισδοχή στην Τουρκία όσων είχαν συλληφθεί στα νησιά, δεν υπήρχε απολύτως καμμία προοπτική οι κρατούμενοι στο Κέντρο να βρουν κάποια στιγμή το δρόμο της επιστροφής.