Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η δημιουργία πάρκου στην περιοχή «Μακριά Βολάδα» είναι ο στόχος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Παρακοίλων (ΣΑΠ) για το 2013. Ο Σύλλογος που μετρά λίγους μήνες ζωής, καθώς συστάθηκε μόλις τον Απρίλιο του 2012, κατάφερε να πετύχει μερικούς από τους στόχους του, καθώς η ίδρυσή του και η δράση του αποσκοπεί στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του οικισμού, όπως και στη βοήθεια προς το συνάνθρωπο.
Μέσα σε οκτώ μήνες, τα μέλη του Συλλόγου με τις εκδηλώσεις τους κατάφεραν να μαζέψουν χρήματα και να αγοράσουν οκτώ κάδους ανακύκλωσης που τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του χωριού, να καθαρίσουν από χόρτα και σκουπίδια το Ηρώο και το Δημοτικό Σχολείο Παρακοίλων, να βάψουν τη στάση του λεωφορείου, να μοιράσουν δύο τόνους πατάτας σε Παρακοιλιώτες, ενώ συγκεντρώθηκαν και 1.400 ευρώ για τη θέρμανση του Δημοτικού, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Παράλληλα έχουν δοθεί διάφορα χρηματικά ποσά σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.
Προσφάτως ο ΣΑΠ κυκλοφόρησε ημερολόγια του 2013. Τα λεφτά που θα συγκεντρωθούν από αυτή την κίνηση, θα διατεθούν για αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παρακοίλων.
Το «δώρο» για το 2013
Επανερχόμενοι στο στόχο τού 2013, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, Κίμωνας Τουμπακάκης, είπε ότι παλιότερα είχε γίνει δενδροφύτευση στη «Μακριά Βολάδα», χωρίς όμως την περαιτέρω επιμέλεια των δέντρων. Ο ΣΑΠ αποφάσισε να αναδείξει το σημείο, καθώς κάποια από τα μέλη του είναι συναισθηματικά δεμένα με αυτό, αφού είχαν φυτέψει τα πεύκα όταν ακόμη ήταν μαθητές. Μέχρι τώρα, έχει περιφραχθεί ο χώρος και έχουν κλαδευτεί τα δέντρα. Μόλις περάσει ο χειμώνας, πρόκειται να φτιαχτεί το έδαφος ώστε να είναι βατό και θα τοποθετηθούν μέσα στο πάρκο πέτρινες βρύσες και παγκάκια, προκειμένου να μπορούν οι Παρακοιλιώτες να το επισκέπτονται και να περνούν σε αυτό κάποιες ώρες της ημέρας.
Το ξεκίνημα
Τα μέλη του Συλλόγου, που συνάντησε το «Ε» σε μία από τις εκδηλώσεις του, είπαν ότι ο ΣΑ..συστάθηκε τυχαία από μία παρέα φίλων που έψαχναν να βρουν τρόπους για να μπορέσουν να βοηθήσουν το χωριό τους, που όπως και τα υπόλοιπα χωριά του νησιού λόγω «Καλλικράτη» δε γνωρίζει και τις καλύτερες ημέρες. Επίσης ήθελαν να σταθούν αρωγοί σε οικογένειες που λόγω οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
«Όλα έγιναν πάνω στην πλάκα», είπε ο Νίκος Δήμου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, ο οποίος παραδέχεται ότι δεν περίμενε το εγχείρημα της παρέας του να γνωρίσει τόση επιτυχία και υποστήριξη από τον κόσμο. «Είπαμε, αφού δεν κάνει το κράτος κάτι, ας κάνουμε εμείς, κι έτσι έγινε», είπε στο «Ε», ενώ τόνισε παράλληλα ότι όπως όλες οι μεγάλες ιδέες, έτσι και η δική τους αμφισβητήθηκε το πρώτο διάστημα, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έβλεπαν καχύποπτα την όλη δράση. «Η μεγαλύτερη δυσπιστία υπήρχε όσον αφορά στον προορισμό των χρημάτων που θα συγκεντρώνονταν, ωστόσο μετά τις πρώτες ενέργειες, οι όποιες υποψίες εξανεμίστηκαν», είπε ο κ. Δήμου.
Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης Παρακοίλων μετρά στο δυναμικό του 20 περίπου μέλη, όμως οι εθελοντές που προσφέρουν καθημερινά τη βοήθειά τους, είναι πολύ περισσότεροι. «Η υποστήριξη που γνωρίζει ο Σύλλογός μας, με μόλις λίγους μήνες ζωής, είναι η αιτία για την οποία θα συνεχίζουμε να παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον του χωριού μας και των κατοίκων του», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Δήμου, που έκανε ξεκάθαρο ότι ο Σύλλογός τους δεν είναι πολιτικά χρωματισμένος.