Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου προγραμματίζεται η διεξαγωγή ευρείας σύσκεψης στον Πολιχνίτο, σε μια προσπάθεια του Δήμου Λέσβου η εγκαταλελειμμένη υποδομή του πιλοτικού προγράμματος «Θερμόπολις» να επιτελέσει το σκοπό κατασκευής της, να ζεστάνει τον Πολιχνίτο μέσω της γεωθερμίας. Σε μια εποχή που αποτελεί ζητούμενο η φτηνή παροχή ενέργειας για θέρμανση, η Λέσβος έχει την πολυτέλεια να διαθέτει μια δωρεάν πηγή συνδεδεμένη μ’ ένα ήδη ολοκληρωμένο σύστημα, ικανό να ζεστάνει δημόσιους χώρους και περίπου 200 σπίτια στον Πολιχνίτο. Για να ξεκινήσει όμως η θέρμανσή τους, χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση με τους κατασκευαστές, αλλά και περίπου 60.000 ευρώ, όσο είναι το κόστος αντικατάστασης της αντλίας του γεωθερμικού ρευστού, που έχει καταστραφεί. Όλα αυτά θα εξεταστούν στη σύσκεψη, στην οποία θα κληθεί η πρώην δημοτική αρχή Πολιχνίτου, όπως και η εταιρεία του ομίλου Μπόμπολα που επένδυσε στο «Θερμόπολις».
Έχουν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια απ’ την περίοδο κατασκευής στον Πολιχνίτο ενός καινοτόμου προγράμματος, που δεν έμελλε για μια σειρά από λόγους να λειτουργήσει με την ολοκλήρωσή του. Επειδή όμως υφίσταται ακόμη η σκοπιμότητα που οδήγησε στην κατασκευή του, εξετάζεται το πώς θα αξιοποιηθεί το «Θερμόπολις», έστω και με καθυστέρηση.
«Πράσινη» ενέργεια
Θυμίζουμε ότι το «Θερμόπολις» είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που στοχεύει στη μεταφορά γεωθερμικού υλικού μέσω ενός δικτύου σωληνώσεων, σε κτήρια για τη θέρμανσή τους. Η αρχή της χρήσης της «πράσινης» ενέργειας απ’ τη γεωθερμία στη θέρμανση, που επιχειρείται με το πρόγραμμα, στηρίζεται στην επιστροφή του γεωθερμικού υλικού στην πηγή απ’ την οποία αντλείται, αφού εκείνο που αξιοποιείται, είναι η θερμότητά του κι όχι το υλικό. Παρ’ ότι το σύστημα αφορούσε στη χρήση του γεωθερμικού υλικού που «περισσεύει» απ’ τα θερμοκήπια της περιοχής, η κατασκευή του έργου έτυχε των αντιδράσεων των ιδιοκτητών θερμοκηπίων, ενώ προέκυψε και ζήτημα το 2009 απ’ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για το αν το γεωθερμικό υλικό μπορεί να έχει άλλη χρήση πέραν αυτής στις γεωργικές καλλιέργειες.
Έτσι το «Θερμόπολις» που είχε ενταχθεί στο Γ΄ Κ.Π.Σ. [με συμμετέχοντες φορείς της ομώνυμης κοινοπραξίας για την υλοποίησή του το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Χαλκίδας και την εταιρεία του ομίλου Μπόμπολα «Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος Α.Ε.»], σταμάτησε χωρίς να λειτουργήσει. Μάλιστα, για το λόγο αυτό, κι ενώ η ιδιωτική εταιρεία φέρεται να είχε καταβάλει περί τις 420.000 - 600.000 ευρώ, δε διατέθηκε στο σύνολό της η δημόσια δαπάνη της τάξης των 391.000 ευρώ που είχε δεσμευτεί για το έργο απ’ το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.
«Εμείς ως αντιπολίτευση τότε στο Δήμο Πολιχνίτου, δεν είχαμε αντίρρηση για το έργο, αλλά διαφωνούσαμε με την αποικιοκρατικού χαρακτήρα σύμβαση που είχε υπογράψει με την εταιρεία η δημοτική αρχή για το γεωθερμικό υλικό, χωρίς μάλιστα να συμμετέχει ο Δήμος στο έργο. Για αυτό και στη συνέχεια ως αντιδήμαρχος Πολιχνίτου, στα τέλη τού 2011, θεώρησα σκόπιμο να κινηθεί εκ νέου η διαδικασία προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα, αλλά υπό νέους όρους, τους οποίους θα συμφωνούσαμε μετά από επαναδιαπραγμάτευση με την εταιρεία», τόνισε χθες μιλώντας στο «Ε» ο Νίκος Κατράνης.
Διαπραγμάτευση
Ο κ. Κατράνης, μετά από μια πρώτη επαφή που είχε με την εταιρεία, παρέπεμψε το όλο θέμα στον προγραμματισμό. «Το προηγούμενο διάστημα είχα δύο συναντήσεις στην Αθήνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Θεόδωρο Σιέτη, που εξέφρασε τη διάθεση να επιχειρηθεί εκ νέου η λειτουργία του συστήματος», ανέφερε ο Γιάννης Τσακίρης, προσθέτοντας πως πολύ σύντομα η δημοτική αρχή θα διοργανώσει ευρεία σύσκεψη στον Πολιχνίτο, όπου θα κληθούν όλες οι πλευρές να καταθέσουν τις απόψεις τους και να εξεταστούν τα δεδομένα επαναδιαπραγμάτευσης, αφού τόσο ο Δήμος και οι δημότες του Πολιχνίτου, όσο και η εταιρεία, μπορούν να έχουν οφέλη απ’ τη λειτουργία τού «Θερμόπολις».
Γιατί δούλεψε μια μέρα το σύστημα, γιατί απαιτούνται 60.000 ευρώ για να δουλέψει ξανά
Αστοχία υλικού στην αντλία
Το εγχείρημα «Θερμόπολις» που δημιούργησε ένα δίκτυο αγωγών 4,2 χιλιομέτρων μέσα στον οικισμό του Πολιχνίτου, είχε επιλεγεί προς χρηματοδότηση ως δράση για την «Προώθηση της Καινοτομίας». Ήταν, μάλιστα, πολλά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην κατασκευή του εξ αιτίας του γεγονότος ότι εφαρμόστηκε καινούργια τεχνογνωσία, σε κάποια σημεία της για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο.
Για αυτό και θεωρήθηκε αναμενόμενο να γίνουν και λάθος επιλογές, όπως η αστοχία του υλικού που χρησιμοποιήθηκε στην πομόνα άντλησης του γεωθερμικού υλικού. Η γεώτρηση βρίσκεται στην περιοχή του γηπέδου Πολιχνίτου, στη θέση Ξηρόκαμπος, και όπως ανέφερε ο κ. Κατράνης, δούλεψε μόνο μια μέρα, στη δοκιμή του συστήματος.
«Αυτό που ξέρουμε, είναι ότι για να αντικατασταθεί η αντλία με μία η οποία να μη διαβρώνεται απ’ το θειούχο γεωθερμικό υλικό, κάτι που δεν προβλέφθηκε αρχικά, θα πρέπει να γίνει μία δαπάνη της τάξης των 60.000 ευρώ, δαπάνη που θα αποτελέσει και αντικείμενο της επαναδιαπραγμάτευσης με την εταιρεία», ανέφερε ο κ. Τσακίρης.