Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο αγώνας… δρόμου που υποσχέθηκε η δημοτική αρχή, προκειμένου το δημοτικό σφαγείο Μανταμάδου να λειτουργήσει ξανά, τουλάχιστον πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην κορύφωσή του, καθώς, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΑΔΕΛ Ταξιαρχούλα Πνακά και τον αντιδήμαρχο Γιώργο Κατζανό, σήμερα θα ολοκληρωθεί η προμήθεια όλων των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με την ΑΔΕΛ που χρηματοδοτεί την προσπάθεια αλλά και τη ΔΕΔΑΠΑΛ που παρέχει την εργασία της για να γίνουν οι παρεμβάσεις που υποδείχθηκαν από τους ελεγκτές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που διέταξαν το «σφράγισμα» του σφαγείου πριν από 20 περίπου ημέρες, ο Δήμος Λέσβου θα έχει διαμορφώσει τις υποδομές του ούτως ώστε να είναι σε θέση μέχρι τέλος του μήνα να αιτηθεί στην Περιφέρεια την επιστροφή του… «κωδικού» του για να λειτουργήσει ξανά.
Το εγχείρημα βέβαια σε κάθε περίπτωση παραμένει δύσκολο, αφού είναι γνωστό πως απαιτείται μια εκ βάθρων παρέμβαση για να φτάσει έως και στο ελάχιστο των προδιαγραφών λειτουργίας του το σφαγείο του Μανταμάδου, αλλά τόσο η κ. Πνακά όσο και ο κ. Κατζανός, που έχει αναλάβει προσωπικά τις εργασίες, εκφράζουν στο «Ε» αισιοδοξία πως θα τα καταφέρουν.
Το πιο πρόσφατο ιστορικό της λειτουργίας του δημοτικού σφαγείου του Μανταμάδου είναι γνωστό. Ο έλεγχος που έγινε από επιθεωρητές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις 23 Οκτωβρίου ανέδειξε ξανά όλο τον προβληματισμό που επικρατεί γύρω από τη λειτουργία ενός εκ των σημαντικότερων δημοτικών σφαγείων της Λέσβου, που εξυπηρετεί εκατοντάδες κτηνοτρόφους.
Οι επιθεωρητές μαζί με τον έλεγχό τους πήραν αναπόφευκτα και τον κωδικό, που έβαζε λουκέτο επ’ αόριστον σε ένα σφαγείο, που ωστόσο λειτουργεί εις γνώση όλων στο όριο του νόμου εδώ και χρόνια και διαχρονικά αποτελεί πονοκέφαλο για κάθε διοίκηση της ΑΔΕΛ. Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα οι «καλλικρατικές» δημοτικές αρχές δεν είχαν ποτέ ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα καταστεί το σφαγείο βιώσιμο αλλά ούτε και αποφασιστικότητα για να επενδύσουν και να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του.
Η περιπέτεια με την προσπάθεια παραχώρησής του σε ιδιώτη, σε συνδυασμό με τον έλεγχο των επιθεωρητών, έβγαλε ξανά το ζήτημα του σφαγείου του Μανταμάδου στην κορυφή της επικαιρότητας, ξεσηκώνοντας δικαιολογημένα και εκατοντάδες κτηνοτρόφους, που παρέστησαν μάλιστα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που έγινε στη Μυτιλήνη, απαιτώντας άμεση λύση για την επαναλειτουργία του σφαγείου.
«Θα τα κάνουμε όλα»!
Η δημοτική αρχή, μέσω του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, δεσμεύτηκε σε εκείνη τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για άμεσες ενέργειες για να επιστρέψει ο «κωδικός» και να επαναλειτουργήσει. Πράγματι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα, με την ΑΔΕΛ να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιθεωρητών για να χρηματοδοτήσει την προμήθεια των απαραίτητων υλικών και να αναμένει σήμερα την ολοκλήρωση της διαδικασίας με την παραλαβή του συνόλου αυτών.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ Γιώργος Κατζανός, που έχει αναλάβει προσωπικά την πραγματοποίηση των εργασιών με συνεργεία της ΔΕΔΑΠΑΛ, υποστηρίζει στο «Ε» ότι από σήμερα πιάνει δουλειά, εκφράζοντας μάλιστα την αισιοδοξία πως το αργότερο μέχρι τέλος του Νοέμβρη θα έχουν γίνει τουλάχιστον οι παρεμβάσεις που υποδείχθηκαν, προκειμένου να μπορεί ο Δήμος να αιτηθεί την επιστροφή του κωδικού λειτουργίας του σφαγείου.
«Προχωράμε κανονικά. Είχαμε μια μικρή καθυστέρηση με την προμήθεια των υλικών, καθώς έπρεπε να γίνουν οι σχετικές προσφορές, και από σήμερα θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε. Τα υλικά σε ένα ποσοστό της τάξης του 90% έχουν έρθει και μπαίνουμε με τα συνεργεία για να ξεκινήσουμε», είπε στο «Ε» ο κ. Κατζανός και συνέχισε: «Είναι πολλές οι παρεμβάσεις και πρέπει να γίνουν πολλά προκειμένου όχι απλά να πάρουμε τον κωδικό, αλλά να εφοδιαστούμε και με ISO αλλά και με Hasp. Ξέρω ότι ακούγονται όλα αυτά δύσκολα, αλλά εμείς δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Για να πάρουμε και πιστοποίηση, όχι απλά να πάρουμε πίσω τον κωδικό», κατέληξε.
Μάχη και με το χρόνο
Η πρόεδρος της ΑΔΕΛ Ταξιαρχούλα Πνακά από τη μεριά της, ευρισκόμενη σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τον κ. Κατζανό, εκτιμά πως ο Δήμος θα είναι σε θέση να αιτηθεί την επιστροφή του κωδικού μέσω της Περιφέρειας μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη, για να ξεκινήσει στη συνέχεια και μια μάχη με τη… γραφειοκρατία πια, αφού η Περιφέρεια, αν κρίνει ότι έγιναν όλα καλώς, θα απευθυνθεί στη συνέχεια στο αρμόδιο Υπουργείο για να αποφασίσει αν θα επιτρέψει την επαναλειτουργία του.
Το αν βέβαια ο Δήμος καταφέρει έστω την επιστροφή του κωδικού μέσα στο Δεκέμβρη και πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων για να εξυπηρετηθούν οι κτηνοτρόφοι δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ανταπόκριση του Δήμου καταγράφεται ως θετική εξέλιξη, αν και σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον πάντα το πώς σκέφτεται η δημοτική αρχή και κατ’ επέκταση η ΑΔΕΛ να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα το σφαγείο. Το αν δηλαδή θα επιμείνει στην παραχώρησή του σε ιδιώτη ή θα διατηρήσει το δημοτικό χαρακτήρα του, όπως επιθυμούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του Μανταμάδου, αίτημα που διατύπωσαν και στην πρόσφατη κινητοποίησή τους μετά το «λουκέτο».
Οι εργασίες
Ας σημειωθεί ότι, βάσει των υποδείξεων των επιθεωρητών, πρέπει εντός του σφαγείου να γίνουν εργασίες επισκευής του πατώματος, βαψίματος, εγκατάστασης νέων υδραυλικών και ηλεκτρονικών δικτύων, δημιουργίας χώρων υγιεινής αλλά και ειδικών ραμπών και ειδικών χώρων για τη σφαγή των ζώων.
Παράλληλα, η ΑΔΕΛ προμηθεύτηκε και κάποια απαραίτητα εργαλεία για ένα σφαγείο που δεν υπήρχαν ως σήμερα, μέχρι και καινούρια… μαχαίρια, ενδεικτικά τού πόσο απαρχαιωμένες ήταν οι εγκαταστάσεις αλλά και οι δυνατότητες ενός εκ των σημαντικότερων σφαγείων της Λέσβου.