Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η υπόθεση «Σάρλιτζα», με τη δρομολόγησή της να φτάνει (επιτέλους) στο τελικό της στάδιο, μέχρι να πέσουν οι πολυπόθητες υπογραφές με το ΕΤΑΑ για την παραχώρηση του ιστορικού ξενοδοχείου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, πλέον παίζει με το χρόνο και τη γραφειοκρατία για να... προκάμει.
Στην Περιφέρεια, έχοντας εξασφαλίσει πια το «ΟΚ» και του Υπουργείου Πολιτισμού, έχουν στείλει την εγκεκριμένη (στις 25 του Οκτώβρη) από το περιφερειακό συμβούλιο σύμβαση της παραχώρησης από το ΕΤΑΑ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, με ενσωματωμένες τις παρατηρήσεις τόσο του Υπουργείου Πολιτισμού όσο και του ιδίου του Ταμείου. Το ζητούμενο πλέον για την περιφερειακή αρχή είναι να πάρει το πράσινο φως από την Αποκεντρωμένη για να αποστείλει τη σύμβαση και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Με το χρόνο ωστόσο πια να μην είναι υπέρ της, αφού το στοίχημα για να μπορέσει να προχωρήσει η υπόθεση «Σάρλιτζα» είναι να πέσουν οι υπογραφές μέχρι τέλος του χρόνου με το ΕΤΑΑ και όχι με το νέο Υπερταμείο που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση (ΕΦΚΑ) που θα ενσωματώσει με νέα δεδομένα διαχείρισης το ΕΤΑΑ και δεν αποκλείεται να τινάξει στον αέρα την πρόοδο που με τόσο κόπο καταγράφτηκε μέσα στην τελευταία διετία με το σημερινό «ιδιοκτήτη» του «Σάρλιτζα» ΕΤΑΑ.
Κακός ο συγχρονισμός
Θα έλεγε κανείς πως η πρόοδος που καταγράφτηκε από τις 22 Ιανουαρίου του 2016, όπου άρχισε να ξαναζωντανεύει η «υπόθεση Σάρλιτζα», μέχρι και τις 25 του Οκτώβρη, όπου ψηφίστηκε (εγκρίθηκε) στο περιφερειακό συμβούλιο η σύμβαση παραχώρησης στην Περιφέρεια του ιστορικού ακινήτου, δεν είχε συμπερασματικά τον καλύτερο δυνατό συγχρονισμό.
Και αυτό γιατί, τη στιγμή που άρχισε η υπόθεση να φτάνει στην αρχή του τέλους της, ήλθε η απόφαση της κυβέρνησης για αλλαγή του καθεστώτος των ασφαλιστικών ταμείων, που -βάσει σχεδιασμού- από την 1η του Γενάρη θα ενσωματώσει το ΕΤΑΑ στο ΕΦΚΑ, εξέλιξη που πρακτικά -όπως παραδέχεται στο «Ε» και ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης- δίνει ασφυκτική καταληκτική ημερομηνία το τέλος Δεκέμβρη.
Κι αυτό γιατί η ενσωμάτωση του ΕΤΑΑ σε νέο Υπερταμείο δεν αποκλείεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο καθεστώς παραχώρησης του ακινήτου στην Περιφέρεια και να τινάξει στον αέρα όλη την πρόοδο που έχει καταγραφεί τελευταία.
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, μιλώντας για την εξέλιξη αυτή, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, κυρίως γιατί δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει το τι πραγματικά μπορεί να αλλάξει όταν (και αν) η Περιφέρεια ουσιαστικά μείνει να μιλά με το… ΕΦΚΑ για την παραχώρηση του «Σάρλιτζα».
«Να προλάβουμε να υπογράψουμε με το ΕΤΑΑ»
«Όλα αυτά είναι θεωρητικά. Σίγουρα η εξέλιξη αυτή προβληματίζει, αλλά δεν αλλάζει εκείνο που είχαμε στόχο. Να τρέξουμε τις διαδικασίες, να πιέσουμε και να προλάβουμε να υπογράψουμε μέσα στο 2016 και με το ΕΤΑΑ. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο, αφού από τη μεριά μας κάναμε ό,τι ακριβώς έπρεπε, ενσωματώνοντας τις παρατηρήσεις που έγιναν και στέλνοντας την προγραμματική σύμβαση στην Αποκεντρωμένη, από την οποία πια περιμένουμε από μέρα σε μέρα την απάντησή της για να προχωρήσουμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλσαμίδης, δίνοντας και την τελευταία πρόοδο εξέλιξης της γραφειοκρατίας που απομένει μέχρι να πέσουν οι πολυπόθητες υπογραφές.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Γιώργος Σπανέλλης, ο οποίος σχολίασε λακωνικά πως το στοίχημα για κάθε ενδεχόμενο είναι «να προλάβουμε την αλλαγή του ταμείου».
Το «αγκάθι» της αγωγής του Δήμου
Μπορεί βέβαια να διατυπώνεται από τη μεριά της Περιφέρειας ότι όλες οι παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν επί της προγραμματικής σύμβασης ενσωματώθηκαν στην τελική μορφή αυτής, ωστόσο η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένα ακόμη «αγκάθι», που προσθέτει μεταξύ άλλων επιπλέον «γραφειοκρατία». Τούτο δεν είναι άλλο από τις απαιτήσεις του Δήμου Λέσβου που έχει από το ΕΤΑΑ από τη γνωστή αγωγή που είχε κατατεθεί από εποχής δημαρχίας Καμενή στον καποδιστριακό Δήμο Θερμής.
Η δημοτική αρχή βέβαια, μέσω του δημάρχου Σπύρου Γαληνού, έχει εκφράσει δημόσια την πρόθεσή της να συμβάλλει με κάθε τρόπο ούτως ώστε να περάσει στη διαχείριση της Λέσβου το «Σάρλιτζα», τόσο κατά τα εγκαίνια του έργου του παραδοσιακού μύλου της Θερμής, μπροστά από το εμβληματικό ξενοδοχείο, όσο και κατά τη συνάντηση με τον Πολιχνιάτη γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκο Φράγκου τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Λέσβου δείχνει διατεθειμένος να συμβάλλει για να γίνει ελκυστικό το «πακέτο Σάρλιτζα» και με τα 40 στρέμματα που του ανήκουν και βρίσκονται πίσω από το ξενοδοχείο αλλά και με την παραχώρηση μερικής χρήσης του ιαματικού νερού στην περιοχή της Θερμής. Εξάλλου για το Δήμο, όπως έχει διατυπωθεί, είναι μείζονος σημασίας, εκτός από την αξιοποίηση του «Σάρλιτζα» και του ιαματικού νερού, το να καταστούν άμεσα και οι ιαματικές πηγές της Θερμής πλήρως λειτουργικές. Όμως αυτή η πρόθεση, που θα αναστείλει και την αγωγή, δεν γνωρίζει κανείς πόσο εύκολα μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη, αφού σίγουρα απαιτεί σχετικές ενέργειες (και άμεσα) εκ μέρους του Δήμου και το λιγότερο… απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Και ο χρόνος… πιέζει.
Τι λέει η σύμβαση
Υπενθυμίζεται εδώ, βάσει όσων έγιναν γνωστά μετά τη σχετική συζήτησή της στο περιφερειακό συμβούλιο, πως η προγραμματική σύμβαση παραχώρησης θα είναι 25ετής με υποχρέωση να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες εντός μίας δεκαετίας. Προτεραιότητα, σύμφωνα με το Ταμείο, είναι να γίνει έργο δημιουργίας σύγχρονων λουτρών και της αναστύλωσης των βυζαντινών λουτρών.
Το Ταμείο έχει ζητήσει επίσης έκπτωση χρήσης των λουτρών στα μέλη του Ταμείου, τους υγειονομικούς δηλαδή, αλλά και ποσοστό επί των κερδών διαχείρισης των εγκαταστάσεων. Το μίσθωμα δε που θα πληρώνει η Περιφέρεια για την παραχώρηση του εγκαταστάσεων και του ακινήτου ανέρχεται στα 1.000 ευρώ το μήνα, δηλαδή 300.000 ευρώ στα 25 χρόνια (12.000 ευρώ το χρόνο), ενώ φυσικά το Ταμείο ζήτησε να παραιτηθεί ο Δήμος από τις απαιτήσεις του έναντι του Ταμείου, όπως προαναφέραμε.
Βεβαίως είναι σαφές πως η καταληκτική ημερομηνία του… ΕΦΚΑ έχει στερήσει από την Περιφέρεια σημαντικά τη διαπραγματευτική της ισχύ επί των παρατηρήσεων και συγκεκριμένων προβλέψεων επί της σύμβασης, αφού είναι σαφές πως εκείνο που προέχει είναι να γίνει η παραχώρηση, όσο κι αν αυτό μπορεί να αποδειχθεί πως δεν θα εξασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους για την Περιφέρεια…