Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η ευρεία σύσκεψη που ζήτησε από την κυβέρνηση ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός για το προσφυγικό, με αφορμή την εν κρυπτώ απόπειρα δημιουργίας νέας δομής στο φυλάκιο της Λεμονού, όλα δείχνουν πως έγινε δεκτή και μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Ε», εκείνος κάλεσε χθες τις τοπικές αρχές της Λέσβου στο Μαξίμου για μια συνάντηση εφ’ όλης της ύλης γύρω από τη διαχείριση του προσφυγικού στο νησί.
Η συνάντηση αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί και έχουν προσκληθεί από τον πρωθυπουργό τόσο ο δήμαρχος Λέσβου όσο και ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, οι βουλευτές του νομού κ.κ. Αθανασίου, Πάλλης και Τάσσος αλλά και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μόριας Νίκος Τρακέλλης.
Η εξέλιξη αυτή αν μη τι άλλο είναι θετική, καθώς δείχνει πως το επιτακτικό αίτημα της Λέσβου για αποσυμφόρηση «επικοινωνήθηκε» στο υψηλότερο κλιμάκιο της κυβέρνησης. Ωστόσο, παραμένει ερωτηματικό το τι ελπιδοφόρο μπορεί να εγγυηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την κατάσταση στο νησί, με δεδομένο ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας προβλέπει πολύ συγκεκριμένα μέτρα για την προοπτική αποσυμφόρησης.
Μπορεί λοιπόν να αναμέναμε βάσει της πρότασης (σ.σ. που έγινε απόφαση του σώματος) του δημάρχου στο προπερασμένο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το προσφυγικό μια σύσκεψη στη Μυτιλήνη, παρουσία στην καλύτερη των περιπτώσεων του αρμοδίου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, οι εξελίξεις όμως άλλαξαν τα δεδομένα.
Καθώς όχι μόνο εισακούστηκε το αίτημα του δημάρχου μέσω επιστολών το τελευταίο διάστημα σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη για μια ευρεία σύσκεψη παρουσία των τοπικών φορέων, αλλά δρομολογήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος κάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», χθες το δήμαρχο και την περιφερειάρχη στο Μαξίμου για μια δια ζώσης συνάντηση, όπου θα τεθούν όλα τα θέματα διαχείρισης του προσφυγικού στη Λέσβο.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στη συνάντηση προσκλήθηκε και ο πρόεδρος της κοινότητας της Μόριας, που φιλοξενεί το χοτ σποτ στην επικράτειά της και έχει προβάλλει με κάθε τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί της από το γεγονός πως το κέντρο φιλοξενεί διπλάσιους από το προβλεπόμενο πρόσφυγες και μετανάστες, κάτι που δείχνει πως δεν έχουν αφήσει ασυγκίνητη την κυβέρνηση οι καθημερινές ειδήσεις που βγαίνουν από τις συνθήκες στο χοτ σποτ της Μόριας και επηρεάζουν αναπόφευκτα και τους κατοίκους του χωριού.
Ο Τσίπρας και τα… αντιφατικά μηνύματα
Τι αναμένεται τώρα να πει στους εκπροσώπους της Λέσβου ο πρωθυπουργός αλλά και όποιοι άλλοι υπουργοί ενδεχομένως συμμετέχουν στη σύσκεψη; Αυτό δεν το γνωρίζει κανείς αυτήν τη στιγμή, ειδικά από τη στιγμή που δια μέσω του κ. Μουζάλα έχει καταστεί σαφές πως αποσυμφόρηση -έτσι όπως τουλάχιστον την έχουμε εδώ στη Λέσβο στο μυαλό μας- δεν μπορεί να προκύψει. Κι αυτό γιατί απαιτούνται διπλωματικές επαφές με την Ε.Ε. και την Τουρκία για να μην διαταραχθεί η συμφωνία που ισχύει μεταξύ των δύο πλευρών.
Από την άλλη βέβαια οι προχθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και αρμόδιου για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκου Ξυδάκη στη «Welt», όπου προανήγγειλε «άμεση μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα», έδωσε ένα πιο αισιόδοξο -αν και αντιφατικό- μήνυμα, που δίνει πάντως πιθανότητες για τη μετακίνηση σημαντικού αριθμού προσφύγων και μεταναστών.
Ικανοποίηση δημάρχου
Σε κάθε περίπτωση, εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης της σύσκεψης στο Μαξίμου (ενδεχομένως και σήμερα) για την ερχόμενη Δευτέρα, από το περιβάλλον του δημάρχου χθες το απόγευμα εκφραζόταν ικανοποίηση για την πρόσκληση αλλά και αισιοδοξία πως μπορεί να διευθετηθούν μια σειρά προβλημάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία σε αυτήν τη νέα φάση του προσφυγικού.
Όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη στο Μαξίμου, έχοντας πια μια κοινή γραμμή που ζητά ενημέρωση (κατά τα πρότυπα της Χίου και της Σάμου) και κατ’ επέκταση… «γνωμοδότηση» για τον οποιονδήποτε σχεδιασμό γίνεται για το προσφυγικό στη Λέσβο, θεωρούν μια καλή ευκαιρία τη συνάντηση για να ορίσουν τη δική τους «κόκκινη γραμμή». Η οποία, όπως έχει εκφραστεί από την πλειοψηφία των τοπικών φορέων, είναι ο αποκλεισμός της οποιασδήποτε πιθανότητας δημιουργίας νέας δομής στο νησί.