Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ένα από τα πρώτα «στοιχήματα» της δημοτικής αρχής Γαληνού, στην κατεύθυνση της «αυτοδύναμης ανάπτυξης», που ήταν το κυρίαρχο «μότο» την πρώτη περίοδο της «διακυβέρνησής» της, ήταν οι σημαντικές κληρονομιές του Δήμου, πολλές εκ των οποίων, ελέω γραφειοκρατίας, παρέμεναν (και παραμένουν) ανενεργές και, ειδικά μετά τη συνένωση όλων των δήμων του νησιού σε έναν, πλήθυναν και δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο η αξιοποίησή τους. Μία από αυτές όμως φαίνεται ότι παίρνει πια το δρόμο της αξιοποίησής της και είναι η περίφημη κληρονομιά του Στέλιου Σουτζιδέλλη, που άφησε στο Δήμο, σύμφωνα με τη διαθήκη του που συνέταξε το 2000, μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε ακίνητα και καταθέσεις.
Η διαθήκη ανοίχτηκε το 2009 από τον τότε Δήμο Μυτιλήνης, αλλά οι διαδικασίες για την εκπλήρωσή της άρχισαν να εξελίσσονται αποφασιστικά μόλις το 2014, όταν αντιδήμαρχος Οικονομικών ήταν ο Παναγιώτης Τσουπής. Επί των ημερών του μάλιστα έγινε η αποδοχή της κληρονομιάς και το τελευταίο διάστημα από τον Κώστα Κατσαρό πια διεκπεραιώθηκε πλήρως η υπόθεση, με το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει πριν από λίγες ημέρες την εξαγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων που άφησε ο διαθέτης για το Δήμο στην Τράπεζα Alpha Bank. Το ποσό που θα πάρει ο Δήμος σε ρευστό από την κληρονομιά ξεπερνά τις 250.000 ευρώ και, δεδομένης της σημερινής δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, θεωρούνται ένας εξαιρετικός «μποναμάς».
Η άκρη του νήματος για την αξιοποίηση της κληρονομιάς Σουτζιδέλλη πιάστηκε από τον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών Παναγιώτη Τσουπή το 2014, μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια από το «άνοιγμα» της διαθήκης του μακαρίτη. Ο Π. Τσουπής προχώρησε σημαντικά τις διαδικασίες για την αποδοχή της κληρονομιάς και όρισε συμβολαιογράφο για τη σύνταξη του σχετικού συμβολαίου. Μ’ αυτά και με εκείνα οι διαδικασίες βάδισαν -παρά τα μικροπροβλήματα που πάντα εμφανίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις- προς την αρχή του τέλους τους: η έρευνα στους τίτλους ιδιοκτησίας ολοκληρώθηκε, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ακινήτων που ήταν θολό το τοπίο βρέθηκε άκρη. Άλλωστε στα Ε9 του εκλιπόντος υπήρχαν καταγεγραμμένα κανονικά τα ακίνητα που παραχωρήθηκαν βάσει της διαθήκης στο Δήμο.
Η κληρονομιά Σουτζιδέλλη
Τι άφηνε ο Στέλιος Σουτζιδέλλης στο Δήμο; Ένα κατάστημα στον οδό Αρ. Δελή και ένα κατάστημα στην Πιττακού καθώς και δύο γκαράζ, κατά το μισό το καθένα, στην οδό Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Επιπλέον, μια αποθήκη στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού και τη μισή έκταση ενός σπιτιού στη Λαγκάδα. Το βασικότερο όμως ήταν οι καταθέσεις του σε αμοιβαία στη σημερινή Alpha Bank ύψους 33,2 και 25 εκατ. δραχμών (περί τις 177.000 ευρώ) και μετρητά 25 εκατ. δραχμών (περί τις 75.000 ευρώ) σε μετρητά στην Εθνική Τράπεζα. Προϋπόθεση βέβαια για την αποδοχή της κληρονομιάς αυτής εκ μέρους του Δήμου είναι να αποδώσει στη συνέχεια περί τα 10 εκατ. δραχμές (30.000 ευρώ) στον π. Αθανάσιο Γιουσμά για την αποπεράτωση μιας οικίας που ανήκει στο ναό του Αγίου Θεράποντα.
Εν αναμονή πια της… ρευστοποίησης
Το δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας τώρα ενέκρινε το τελευταίο στάδιο μιας δύσκολης γραφειοκρατικής διαδικασίας, με την έγκριση της εξαγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων από την Alpha Bank της κληρονομιάς του Σουτζιδέλλη. «Είχε αρκετές δυσκολίες η υπόθεση και καλό είναι να γνωρίζει ο κόσμος πως οι δήμοι δεν έχουν δικαίωμα να διαθέτουν ομόλογα. Ωστόσο φτάσαμε στο σημείο σήμερα να παίρνουμε την κληρονομιά για να την αξιοποιήσουμε προς όφελος του Δήμου μας και των δημοτών μας», σχολίασε στο «Ε» ο σημερινός αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Κατσαρός.
Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η κληρονομιά αυτή; Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, μιλώντας το Δεκέμβρη του 2014 στο «Ε» για την επίμαχη κληρονομιά, είχε αναφερθεί στην προοπτική δημιουργίας του «σπιτιού Πολιτισμού» με την αξιοποίηση των ακινήτων του Σουτζιδέλλη. Όμως από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα, ενώ πλέον ο Δήμος υπολογίζει και σε… ρευστό, που φτάνει τις 250.000 ευρώ και άρα σε ποσό που μπορεί να δώσει τουλάχιστον ένα σημαντικό έργο στους δημότες. Μέχρι όμως να ολοκληρωθεί η ρευστοποίηση των ομολόγων (σ.σ. που σίγουρα θα έχει κι αυτή τις δυσκολίες της εκ μέρους της τράπεζας πια), η δημοτική αρχή θα έχει το χρόνο να αποφασίσει το πώς θα τα διαθέσει και πώς θα αξιοποιήσει τα ακίνητα του Σουτζιδέλλη, που σημειωτέον ήδη είναι στη δικαιοδοσία του Δήμου Λέσβου. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως ό,τι κι αν γίνει από τη δημοτική αρχή θα φέρει το όνομα του σημαντικού διαθέτη Στέλιου Σουτζιδέλλη.
Ο Στέλιος Σουτζιδέλλης
Ο Στέλιος Σουτζιδέλλης του Νικολάου, πέρα από κάποια ανίψια που ζουν μέχρι σήμερα στη Νότια Αφρική, δεν είχε άλλους κοντινούς συγγενείς και με διαθήκη που είχε συντάξει το 2000 άφηνε σημαντικά ακίνητα και καταθέσεις στο Δήμο Μυτιλήνης.
Ζώντας τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο γηροκομείο Μυτιλήνης, ο Στέλιος Σουτζιδέλλης άφησε την τελευταία του πνοή το 2009 και επί δημοτικής αρχής Νάσου Γιακαλή έγινε για πρώτη φορά γνωστή η σημαντική κληρονομιά που άφηνε στο Δήμο. Ωστόσο, έκτοτε και παρά το ότι μεσολάβησαν ουσιαστικά δύο δημοτικές αρχές, δεν απασχόλησε ποτέ ξανά την επικαιρότητα η τύχη της διαθήκης. Την άκρη του νήματος έπιασε ξανά η σημερινή δημοτική αρχή Γαληνού για να αξιοποιηθεί κατά τις βουλές του δωρητή.