Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Έστω και την τελευταία στιγμή, η δημοτική αρχή κατάφερε την Τρίτη, όπου έληγε και η σχετική προθεσμία, να υποβάλει ηλεκτρονικά εμπρόθεσμα τις προτάσεις της για συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που χρηματοδοτεί κτηριακές αναβαθμίσεις σε σχολικές εγκαταστάσεις των σχολείων του βορείου Αιγαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο Δήμος Λέσβου -καταφέρνοντας σε χρόνο ρεκόρ να υλοποιήσει μελέτες για τα τρία μεγάλα σχολικά συγκροτήματα της Μυτιλήνης- έχει πλέον μεγάλες πιθανότητες να εντάξει στο πρόγραμμα και τα τρία έργα συνολικού προϋπολογισμού 7 εκ. ευρώ, αφού έχει φαινομενικά «αντίπαλο» μόνο το Δήμο Σάμου, που υπέβαλε πρόταση για έργα σε δικά του σχολεία ύψους περίπου 3 εκ. ευρώ.
Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν θα επιβραβευτεί ο Δήμος Λέσβου για την ετοιμότητά του στη διεκδίκηση των πόρων από το ανταγωνιστικό αυτό πρόγραμμα ή όχι…
Μοναδική ευκαιρία
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα δίνει έως και 10 εκ. ευρώ για έργα αναβάθμισης σχολικών εγκαταστάσεων και εκ πρώτης φαίνεται πως η Λέσβος και η Σάμος υπερκαλύπτουν τη χρηματοδότηση, αφού η Χίος (σ.σ. ο Δήμος της οποίας διαθέτει μάλιστα και μελετητική ομάδα) δεν υπέβαλε σχετική πρόταση.
Είναι δε η πρώτη φορά που τέτοια έργα αναβάθμισης σχολείων χρηματοδοτούνται από κονδύλια της Ε.Ε. μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και αποτελεί μοναδική ευκαιρία η αξιοποίησή τους για μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις στα σχολικά συγκροτήματα, που για δεκαετίες είχαν κυριολεκτικά αφεθεί στην τύχη τους και στη φθορά του χρόνου.
Μ’ αυτά και με εκείνα, η δημοτική αρχή Γαληνού φαίνεται, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ότι υλοποίησε το πρώτο σκέλος μίας μεγάλης υπόσχεσης που έδωσε στους δημότες, «τρέχοντας» πράγματι μεθοδικά όλες τις διαδικασίες που απαιτούνταν για να είναι έτοιμη στη συγκεκριμένη πρό(σ)κληση του ΕΣΠΑ, υλοποιώντας σε τρεις μόλις μήνες τις μελέτες και τα τεχνικά δελτία των τριών μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων και ξεπερνώντας μέσα στον Ιούλη και έχοντας μπροστά της μόλις 12 ημέρες να διαμορφώσει τα τεχνικά δελτία και να υποβάλει τις προτάσεις, έτσι όπως προβλέπει η πρόσκληση.
Τα σχολικά συγκροτήματα που διεκδικούν πλέον την αναβάθμισή τους είναι εκείνο των Υφαντήριων, στο οποίο φοιτούν 585 μαθητές, με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ, εκείνο της Ακαδημίας, με 455 μαθητές, με προϋπολογισμό 2.590.000 ευρώ, και εκείνο του 6ου Δημοτικού Σχολείου και του 4ου Νηπιαγωγείου, με 260 μαθητές, με προϋπολογισμό 1.761.253,73 ευρώ.
Όπως γίνεται αντιληπτό, από τη στιγμή που δεν υπάρχει -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- ανταγωνισμός στο πρόγραμμα, οι πιθανότητες να αναβαθμιστούν τα σχολεία της Μυτιλήνης είναι πολύ μεγάλες.
Θα επιβραβευτεί ή θα ξαναβγεί η πρόσκληση;
Όπως προαναφέραμε, «αντίπαλος» της Λέσβου είναι μόνο η Σάμος με μία αντίστοιχη πρόταση ύψους περίπου 3 εκ. ευρώ για τα δικά της σχολεία.
Ωστόσο, το αν η Λέσβος θα αρπάξει αυτήν την ευκαιρία για να κάνει έργα πνοής για την εκπαίδευση της Μυτιλήνης σε επίπεδο υποδομών και θα επιβραβευτεί για τη δουλειά της όλο το προηγούμενο διάστημα θα φανεί σύντομα στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, η οποία θα αποφανθεί στην πράξη εάν θα χρηματοδοτήσει τα έργα που ζητήθηκαν από τη Λέσβο και τη Σάμο προς ένταξη στο ανταγωνιστικό ετούτο πρόγραμμα στο σύνολό τους ή θα αποφασίσει να χρηματοδοτήσει κάποια και να ξαναβγάλει την πρόσκληση προκειμένου να διεκδικηθούν πόροι και από τα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου.