Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ενώ ήρθε στη Μυτιλήνη ο Συνήγορος του Παιδιού και σε σύσκεψη με 26 φορείς κατατέθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας δομής προσωρινής φιλοξενίας ανήλικων και ασυνόδευτων προσφύγων, ένα άλλο ζήτημα που επίσης αφορά τους ανήλικες πρόσφυγες έχει μείνει αρκετά πίσω, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αλλά και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ενημερωθεί σχετικά με αυτό από τα τέλη Οκτωβρίου.
Πρόκειται για τη δομή φιλοξενίας ανήλικων και ασυνόδευτων προσφύγων αιτούντων άσυλο, η έγκριση για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας της οποίας, ύψους 2 εκατ. ευρώ, έχει κινηθεί με πρωτοβουλίες της περιφερειακής αρχής, που ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάιο και πριν λάβει τις εκρηκτικές διαστάσεις το προσφυγικό στη Λέσβο.
Αρχικά θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι είναι διαφορετική η μεταβατική δομή από τη δομή που σχεδίαζε η Περιφέρεια. Η πρώτη αφορά την προσωρινή φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.
Η δεύτερη, της οποίας η χρηματοδότηση εγκρίθηκε από την τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης, αφορά τη φιλοξενία ανηλίκων που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο και παραπέμπει στη μονάδα ανήλικων προσφύγων που λειτουργούσε μέχρι προ 2,5 χρόνων στο πρώην Σανατόριο της Αγιάσου.
Θυμίζουμε ότι δεν έγινε αίτηση για συμμετοχή και ένταξη σε νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και η μονάδα έπαψε να λειτουργεί, ενώ στις εγκαταστάσεις της διαμένουν οι περιθαλπόμενοι ΑΜΕΑ, για τους οποίους κιόλας είχε γίνει η ανακαίνιση. Έχουμε γράψει σχετικά για το «Θεομήτωρ».
Η μεταβατική δομή φιλοξενίας
Σε ό,τι αφορά τη μεταβατική δομή για τους ανήλικους πρόσφυγες, σχετική σύσκεψη -όπως έγραψε το «Ε»- έγινε την περασμένη Τρίτη μετά την πρόσκληση από το Συνήγορο του Πολίτη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως Συνηγόρου του Παιδιού.
Συμμετείχαν 56 πρόσωπα από 26 δημόσιους και μη κυβερνητικούς φορείς που δραστηριοποιούνται και παρέχουν υπηρεσίες σε ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες: Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, Υπηρεσία Ασύλου, Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, Ελληνική Αστυνομία, Περιφέρεια ΒΑ Αιγαίου, Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, Δήμος Λέσβου - κοινωνική υπηρεσία, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Νοσοκομείο Μυτιλήνης -όλα τα συναρμόδια τμήματα-, Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, PRAKSIS, Γιατροί του Κόσμου, ΜΕΤΑδραση, ΑΡΣΙΣ, Το χωριό του ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, Ηλιακτίδα, IRC, Save the Children, ProAsyl κ.ά.
Από την Περιφέρεια συμμετείχε μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Πόπη Γόμου-Πρωτογεράκη. «Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ειδική αντιμετώπιση για τα παιδιά και θα στηρίξουμε όπως μπορούμε προς αυτήν την κατεύθυνση» δήλωσε σχετικά στο «Ε» η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. Από την πλευρά του, ο Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος ανέφερε στην εφημερίδα μας: «Ήταν μια συνάντηση εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Διατυπώθηκαν και ιδέες - προτάσεις για να υπάρξει μεγαλύτερη ετοιμότητα κατά την τρέχουσα χρονιά και ενόψει των πιθανολογούμενων εξελίξεων.
Ιδιαίτερα τονίστηκε αφενός η ανάγκη καλύτερου συντονισμού και ανταλλαγής ενημέρωσης μεταξύ όλων των φορέων που ασχολούνται με τα παιδιά, αφετέρου δε δημιουργίας περισσότερων δομών φιλοξενίας και υποστηρικτικών υπηρεσιών στο νησί, με την αξιοποίηση και ευρωπαϊκών πόρων.
Η συνάντηση μάς έδωσε αισιόδοξα μηνύματα αλλά και ώθηση για περαιτέρω συνεργασία, ιδίως ενόψει των προετοιμαζόμενων συναφών νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Εσωτερικών και Μετανάστευσης».
Η δομή της Περιφέρειας
«Ξεκίνησα το Μάιο τις επαφές για τη δημιουργία μονάδας φιλοξενίας ανήλικων και ασυνόδευτων προσφύγων αιτούντων άσυλο και φυσικά χωρίς ακόμα να γνωρίζω ότι μισό εκατ. προσφύγων και μεταναστών θα κατέφταναν στη Λέσβο» λέει η Χ. Καλογήρου, επισημαίνοντας ότι εξασφάλισε η Περιφέρεια τη χρηματοδοτική ικανότητα «και όχι δάνειο, όπως διαστρεβλωμένα παρουσίασαν κάποιοι για μικροπολιτικά παιχνίδια εντυπώσεων».H Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης δανείζει 2.000.000 € στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην Ελλάδα για τη συγχρηματοδότηση δύο κέντρων υποδοχής για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στο νησί της Λέσβου. Το δάνειο, το οποίο θα καλύψει τα δύο τρίτα του συνολικού κόστους του έργου, εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της CEB σήμερα και είναι εγγυημένο από το Λογαριασμό Κοινωνικού Μερίσματος της Τράπεζας.
Το έργο που η CEB συγχρηματοδοτεί θα δημιουργήσει δύο ανοικτά κέντρα φιλοξενίας που θα προσφέρουν 100 θέσεις για τους αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων 40 θέσεων για τα ασυνόδευτα παιδιά άνω των 12 ετών.
«Θα είναι δύο ξεχωριστά κέντρα αυτά που θα δημιουργηθούν» αναφέρει η Περιφέρεια, καθώς έτσι προβλέπεται από τους διεθνείς κανονισμούς. Οι εγκαταστάσεις για τους ασυνόδευτους ανηλίκους και τις οικογένειες θα δημιουργηθούν στον ίδιο χώρο (οικόπεδο Περιφέρειας, θέση Ουτζά). Οι προδιαγραφές της κατασκευής τους θα είναι αυτές που προβλέπονται από τις διεθνείς συμβάσεις.
Πρόκειται για κέντρο υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας οικογενειών αιτούντων άσυλο καθώς και ασυνόδευτων ανηλίκων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διεθνείς συνθήκες και την ελληνική νομοθεσία, κι όχι για κέντρο μόνιμης διαμονής.
Οι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν πλήρως επιπλωμένους χώρους υποδοχής και αναψυχής και λατρευτικό χώρο.
Επιπλέον, το έργο θα εξασφαλίσει την παροχή, από εξειδικευμένο προσωπικό, νομικών, διοικητικών και κοινωνικών υπηρεσιών, ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη, μαθήματα ξένων γλωσσών καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.