Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Την τελευταία στιγμή η Περιφερειακή Αρχή κατάφερε να πάρει την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου για συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου.
Συγκεκριμένα, για να περάσει το θέμα από το συμβούλιο ο πρόεδρος του σώματος Δημοσθένης Χατζηγιάννης άλλαξε την ψήφο του. Αρχικά είχε ψηφίσει λευκό ενώ στη δεύτερη καταμέτρηση που ζήτησε ο Στρ. Κόρακας ο κ. Χατζηγιάννης δήλωσε ότι ψηφίζει υπέρ της πρότασης της Περιφερειακής Αρχής. Έτσι, διαμορφώθηκε μία πλειοψηφία 18 υπέρ έναντι 17 ψήφων κατά, λευκά και παρών.
Μεταξύ των συμβούλων που ψήφισαν λευκό ήταν ο Απόστολος Αλατζάς, ο Γιώργος Ζαχάρωφ και ο αρχικά ο πρόεδρος Δημοσθένης Χατζηγιάννης από την πλευρά της πλειοψηφίας.
Δεν ήταν στην προτεραιότητά της
Από τη συζήτηση του θέματος έγινε φανερό ότι η περιφερειακή αρχή δεν είχε ως πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία αυτού του Οργανισμού ή ορθότερα δεν τον ήθελε καθόλου. Όμως, δεν ήθελε να έρθει σε αντιπαράθεση με τους φορείς της Λέσβου που είχαν συμφωνήσει στη δημιουργία του. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τις προηγούμενες δύο εβδομάδες ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νίκος Κατρακάζος, που ήταν και ο εισηγητής του θέματος, δέχθηκε την κριτική της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, επειδή καθυστερούσε να βάλει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Υπέρ της δημιουργίας του Οργανισμού τάχθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Στρατής Κύτελης, «ο οποίος στην τοποθέτησή του είπε ότι η πρόταση για τη δημιουργία του οργανισμού κινείται σε σωστή κατεύθυνση».
Κριτική από την αντιπολίτευση
Έντονη ήταν η κριτική από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ο κ. Σπιλάνης («Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο») τόνισε πως ευθύνη της Περιφέρειας είναι ο σχεδιασμός της τουριστικής ανάπτυξης όλων των νησιών κι όχι μόνο ενός νησιού, αναφέρθηκε σε αποτυχημένα παραδείγματα άλλων νησιών και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο οργανισμός δεν έχει εξασφαλισμένους πόρους. Ενστάσεις διατύπωσε και για το ότι στο αρχικό κεφάλαιο η Περιφέρεια και ο Δήμος θα είναι οι κύριοι χρηματοδότες και οι φορείς των τουριστικών επιχειρήσεων θα συμμετέχουν με συμβολικά ποσά.
Η Αγλαΐα Κυρίτση («Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή») τόνισε ότι δεν είναι αντίθετη η παράταξή της με τη δημιουργία του Οργανισμού. Ωστόσο, ζήτησε να γίνουν τροποποιήσεις στο καταστατικό του Οργανισμού για να ψηφίσει την εισήγηση.
Οι τροποποιήσεις που πρότεινε δεν έγιναν δεκτές και έτσι καταψήφισε την εισήγηση. Η περιφερειακή σύμβουλος της ίδιας παράταξης Μαρία Νικολάρα ψήφισε λευκό. Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε η παράταξη ήταν και η συμμετοχή στο Δ.Σ. της εταιρείας εκπροσώπων των εργαζομένων στον τουρισμό.
Παρών ψήφισε ο πρώην περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής («Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο») και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξής του. Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Γιακαλής υπογράμμισε ότι τέτοιες προσπάθειες δεν έχουν τύχη, αλλά έδειξε πως δε θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τους φορείς του νησιού.
Τις προαναφερθείσες ενστάσεις έθεσε και ο Στρατής Κόρακας («Λαϊκή Συσπείρωση»).
Ο Ανδρέας Μπάλλας («Ανταρσία στο Αιγαίο») δήλωσε αντίθετος με τη δημιουργία της εταιρείας από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αντιμετώπιση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας στον κλάδο. Επίσης, είπε πως από τη δράση της εταιρείας θα ωφεληθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου κι όχι οι μικρές.
Αντίθετος ήταν και με την παραχώρηση υπαλλήλων του Δήμου και της Περιφέρειας στον οργανισμό προκειμένου να καλυφτούν οι λειτουργικές του ανάγκες.