Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Είναι που είναι… «Γολγοθάς» η κατάσταση που καλείται να διαχειριστεί η ΔΕΥΑΛ με την ανάληψη της ευθύνης του δικτύου όλης της Λέσβου, αλλά και της αναγκαιότητας επέμβασης σε όλα τα προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης στην επικράτεια του νησιού, τελευταία αντιμετωπίζει και ένα ιδιαίτερο «εσωτερικό» της ζήτημα.
Καθώς η επιθυμία του Μυτιληνιού στην καταγωγή βουλευτή του Νομού Πέλλης με τον ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σηφάκη, η αδελφή του Μαρία -που εργάζεται επί σειρά ετών ως μηχανικός στην ΔΕΥΑΛ- να αποσπαστεί και να στελεχώσει ως γραμματέας το πολιτικό του γραφείο στην Αθήνα, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στη διοίκηση, αλλά και στους εργαζομένους της δημοτικής επιχείρησης.
Οι λόγοι των αντιδράσεων αναγνωρίζονται καταρχάς ως ηθικοί, καθώς προβλέπεται η αποσπασμένη υπάλληλος να πληρώνεται, για τις υπηρεσίες της στο πολιτικό γραφείο, από τη ΔΕΥΑΛ αλλά και πρακτικοί, καθώς η ΔΕΥΑΛ χάνει μία μηχανικό σε νευραλγικό πόστο στην εταιρεία και σε μία περίοδο που το έργο που έχει να επιτελέσει είναι μεγαλύτερο και σημαντικότερο από ποτέ.
Η κλήση της Μαρίας Σηφάκη από τον βουλευτή αδελφό της που εξελέγη στο Νομό Πέλλης και σύμφωνα με τις πληροφορίες επιθυμεί τη συνδρομή της στη σύνθεση του πολιτικού του γραφείου στην Αθήνα, άναψε «φωτιές» στην ΔΕΥΑΛ εδώ και περίπου δύο εβδομάδες.
Η Μαρία Σηφάκη εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην ΔΕΥΑΛ ως μηχανικός και αποτελεί μία από τις πιο καθοριστικές υπαλλήλους της εταιρίας, εμπλεκόμενη σε νευραλγικούς τομείς της. Η ίδια ήταν εκ των πρωταγωνιστών των εργαζομένων της εταιρίας για τη δικαίωσή τους στην διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους, δυναμική συνδικαλίστρια και προσφάτως εκλεγμένη ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ.
Η είδηση πως έχει βάλει πλώρη για… Αθήνα, μετά την πρόταση απόσπασής της στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σηφάκη, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε προβληματισμό στη διοίκηση της εταιρίας.
Συρρικνώνεται το προσωπικό
Καθώς είναι σαφές πως η ΔΕΥΑΛ δεν έχει… πλεόνασμα σε προσωπικό, ενώ ειδικά το τελευταίο διάστημα οι υποχρεώσεις της έχουν πολλαπλασιαστεί με την ανάληψη όλου του δικτύου της Λέσβου. Την ίδια στιγμή λοιπόν που στη ΔΕΥΑΛ αναζητούν μία ιδανική «φόρμουλα» για έμμεση ενίσχυση του προσωπικού της, έχοντας πολλαπλάσιες πλέον μετρήσεις στην ευθύνη της, έργα αλλά και… λογαριασμούς να διαχειριστεί, το ότι βλέπει να χάνει άλλη μία υπάλληλό της με απόσπαση, προκαλεί προβληματισμό και απ’ ότι φαίνεται και… εκνευρισμό.
Υπενθυμίζεται χαρακτηριστικά πως η πάλαι ποτέ ΔΕΥΑ(Μ) με ευθύνη της μόνο το δίκτυο της πόλης Μυτιλήνης, η εταιρία είχε περίπου 60 εργαζομένους το 2010. Πέντε χρόνια μετά και ως… ΔΕΥΑ(Λ) πλέον, η εταιρία φτάνει βία τους 45, καθώς στο μεσοδιάστημα αρκετοί συνταξιοδοτήθηκαν, ενώ αρκετοί πάλι αποσπάστηκαν σε πολιτικές θέσεις την τελευταία τριετία, προκαλώντας συνολικά στη λειτουργία της αρκετά ζητήματα.
«Να πάει αλλά δεν πληρώνουμε…»
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ, τα μέλη του κλήθηκαν να πάρουν μία απόφαση για την υπόθεση της Μαρίας Σηφάκη, με την πλευρά του προέδρου της Δημήτρη Ακριώτη να εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία του με την απόσπασή της.
Μέσα σε ένα κλίμα έντασης γενικότερα που απορρέει και από το γεγονός πως δεν αντέχει η εταιρεία την παραμικρή απώλεια στο δυναμικό της στην παρούσα συγκυρία, το συμβούλιο εξέφρασε επιπλέον και μία άλλη παράμετρο αντίθεσης στην απόσπαση της υπαλλήλου. Που είχε να κάνει και με το… οικονομικό. Καθώς σε περίπτωση που τελικά αποσπαστεί η υπάλληλος, θα εξακολουθεί να πληρώνεται για τις… «πολιτικές» της πλέον υπηρεσίας από την ΔΕΥΑΛ. Μίας εταιρείας δηλαδή που αντλεί πόρους για ανταποδοτική υπηρεσία από τους πολίτες. Αυτή η διαπίστωση μάλιστα, προκάλεσε και τον εκνευρισμό μεταξύ των μελών που συζήτησαν το όλο θέμα και η απόφαση που πήραν, αποτυπώνει ξεκάθαρα τον γενικότερο προβληματισμό. Καθώς ουσιαστικά το Δ.Σ. εγκρίνει την απόσπαση της Μαρίας Σηφάκη στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή, με την προϋπόθεση να μην πληρώνεται μέσω της ΔΕΥΑΛ που έχει και επιβαρυμένα οικονομικά…
Χαρακτηριστικά ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ σχολίασε για την εξέλιξη αυτή: «Στις 10-6-2015 μας ήρθε απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία η τεχνική υπάλληλος της ΔΕΥΑΛ Μαρία Σηφάκη, αποσπάται στο βουλευτικό γραφείου του βουλευτή Πέλλας Ιωάννης Σηφάκη.
Αυτό είναι δυσβάσταχτο για την ΔΕΥΑΛ, καθότι η υπάλληλος μετά την επέκταση της εταιρείας σε όλο το νησί, είναι απαραίτητη για την κάλυψη των πολυάριθμων τεχνικών θεμάτων της εταιρείας και θα πρέπει να αντικατασταθεί με επιπλέον κόστος για την επιχείρηση στη δύσκολη αυτή εποχή. Πόσο μάλιστα αν οι αποδοχές της θα πρέπει να καλύπτονται από την ΔΕΥΑΛ και όχι από το Υπουργείο».
Έχει ξαναγίνει
Φυσικά η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι πρωτοφανής στα δημόσια πράγματα και δη της Λέσβου. Καθώς και στο πρόσφατο παρελθόν αποσπάστηκαν ακόμα και από τη ΔΕΥΑΛ κι άλλοι υπάλληλοι σε πολιτικές θέσεις.
Ωστόσο σε καθεμία από αυτές τις υποθέσεις είθισται να γίνεται και επίκληση στο πολιτικό ήθος μιας τέτοιας κίνησης. Και εν προκειμένω αφού ο λόγος γίνεται για μία δημοτική επιχείρηση και για μία απόσπαση σε πολιτικό γραφείο ενός κόμματος που βρίσκεται στην κυβέρνηση εκφράζοντας κατά κόρον την εναντίωσή του σε ανάλογες πρακτικές, που κυρίως χαρακτήριζαν τα κόμματα που τα προηγούμενα χρόνια κυβέρνησαν έχοντας αναγάγει τις «πελατειακές» σχέσεις σε καθημερινή λειτουργία τους, γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με όσα καταδίκαζε προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας, με την οποία εκ των πραγμάτων εκτίθεται;