Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με τη δυσπιστία της αντιπολίτευσης, αλλά για μία ακόμη φορά την -σχεδόν- απόλυτη στήριξη των προέδρων των τοπικών συμβουλίων, εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου για το 2015. Όπως είχε προϊδεάσει το «Ε» με σχετικά ρεπορτάζ του από την περίοδο της διαβούλευσης στην εκτελεστική επιτροπή, πριν κατατεθεί η εισήγηση για την τροποποίηση του προγράμματος, η δημοτική αρχή έφερε στο συμβούλιο μία τολμηρή τροποποίηση με αρκετά έργα για τις δημοτικές και τοπικές ενότητες, αλλά και επιπλέον ασφαλτοστρώσεις ύψους ενός εκ. ευρώ για όλο το δήμο. Η εισήγηση ωστόσο αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η οποία χαρακτήρισε από «αντιφατικό» το περιεχόμενο του προγράμματος έως «ανέφικτο» και χωρίς αναπτυξιακές προοπτικές.
Σε μία ειδικότερη ανάλυση, η παράταξη του «Αδέσμευτου Συνδυασμού», ζήτησε να τεθούν στο πρόγραμμα κατά προτεραιότητα οι ανάγκες αποκατάστασης των προβλημάτων με το νερό, ειδικά στην περιφέρεια του δήμου, αλλά και η αγροτική οδοποιία. Το στοίχημα πλέον όμως φαίνεται πως είναι το κατά πόσο θα εφαρμοστεί η τολμηρή βούληση της δημοτικής αρχής μέσω του παρόντος Τεχνικού Προγράμματος.
Είναι γεγονός πως η εισήγηση του Τεχνικού Προγράμματος, κατατέθηκε μετά από μία κοπιαστική προεργασία, στην οποία ίσως για πρώτη φορά, συμμετείχαν δυναμικά και οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων. Αλλά και έπειτα από μία έντονη διαβούλευση που εμπεριείχε ειδικά μετά την πρόσφατη εκτελεστική επιτροπή, αρκετά «μπρος-πίσω», σε ό,τι αφορά την… τελική βούληση της δημοτικής αρχής.
Η διαχείριση της ΣΑΤΑ
Στην εισήγησή του, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Κώστας Κατσαρός, στάθηκε στη σημασία εξεύρεσης περίπου επιπλέον ενός εκ. ευρώ για την τροποποίηση του προγράμματος, που εν πολλοίς ήταν και προϊόν μίας ευέλικτης διαχείρισης από τη ΣΑΤΑ προηγουμένων ετών που ήταν μπλοκαρισμένη. «Πήραμε ό,τι έργο ΣΑΤΑ προηγουμένων ετών βρήκαμε ακόμη και από την εποχή του Καποδίστρια. Αυτά τα έργα τα διαγράψαμε και κερδίσαμε χρήματα, μαζέψαμε δηλαδή τη ΣΑΤΑ μας και την κατανείμαμε για συγχρηματοδοτούμενα έργα με δική μας συμμετοχή, αλλά και για προμήθειες. Από αυτήν τη διαδικασία προέκυψαν και χρήματα που περίσσεψαν για να προβούμε σε επείγουσες παρεμβάσεις σε κάθε χωριό», είπε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος.
«Πού είναι η αγροτική οδοποιία και το νερό»;
Ωστόσο εξαρχής η αντιπολίτευση και κυρίως η παράταξη του «Αδέσμευτου Συνδυασμού», παρατήρησε πως δεν υπάρχει στο Πρόγραμμα καθόλου πρόβλεψη για την αγροτική οδοποιία και κυρίως για την αποκατάσταση των προβλημάτων του νερού. Χαρακτηριστικές μάλιστα ήταν οι αρχικές τοποθετήσεις των Στρατή Κυρατζή και Στρατή Καραγεωργίου που εν πολλοίς ισχυρίστηκαν πως «Τεχνικό Πρόγραμμα χωρίς ύδρευση και αποχέτευση, απλώς δεν υπάρχει…». Από την πλευρά του ο επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου» Στράτος Γεωργούλας, σχολίασε πως στην ανάγνωση της εισήγησης, ικανοποιήθηκε μόνο στο σκέλος της ιεράρχησης των προτάσεων των χωριών. Γενικότερα ωστόσο παρατήρησε πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει καινούργιες ενέργειες, για τις οποίες οι παρατάξεις δεν είχαν καμία ενημέρωση. Αντίθετα, υποστηρικτική ήταν η στάση του επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών», Νίκου Κουρτζή, ο οποίος αναγνώρισε την εισήγηση ως «ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση».
«Έβαλαν πλάτη» οι γεωγραφικοί
Στο στάδιο των τοποθετήσεων ωστόσο, παρά το ότι στη διάρκεια της διαβούλευσης που προηγήθηκε εντός των τειχών της δημοτικής αρχής, ασκήθηκε κριτική για το περιεχόμενο της τροποποίησης, τρεις σημαντικοί γεωγραφικοί αντιδήμαρχοι της περιφέρειας, «έβαλαν πλάτη» στο δήμαρχο. Καθώς τόσο ο Ταξιάρχης Βέρρος, όσο και οι Μανώλης Αρμενάκας και Μιχάλης Ρούσσης, αναγνώρισαν ως έναν «ικανοποιητικό μπούσουλα» την τροποποίηση που κατατέθηκε. Και στάθηκαν στη ρεαλιστική διάστασή του και στο γεγονός πως για πρώτη φορά διαφαίνεται πως θα γίνει πράγματι έργο στις δημοτικές και τοπικές ενότητες. Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση της αντιδημάρχου Αναστασίας Αντωνέλλη, που αναγνώρισε πως ουσιαστικά αντιστοιχούν στην εισήγηση του Τεχνικού Προγράμματος 23.000 ευρώ από τη ΣΑΤΑ… «Πλάτη» έβαλε όμως και η τοποθέτηση του Διαχειριστή του Δικτύου Κοινοτήτων της Λέσβου Προκόπη Σινάνη, ο οποίος σχολίασε πως ο ίδιος και το Δίκτυο, πάλευαν επί χρόνια για ένα τέτοιο σκοπό, όπου κάθε τοπική ενότητα θα εισηγείται τα δικά της έργα στη δημοτική αρχή.
Η κουβέντα ωστόσο γρήγορα εστίασε στον προβληματισμό για το αν όντως έχει αναπτυξιακές προοπτικές το παρόν Τεχνικό Πρόγραμμα που προτάθηκε. Και πρώτος απ’ όλους ο Στράτος Γεωργούλας αναγνώρισε την πρόταση της δημοτικής αρχής ως μη αναπτυξιακή, παρατηρώντας πως και η ίδια η δημοτική αρχή διαφωνεί… εσωτερικά ως προς την τελική εισήγηση. Από τη μεριά του ο Στρατής Κυρατζής ζήτησε μία μελέτη των έργων ύδρευσης ή αποχέτευσης που είχε προγραμματίσει η ΔΕΥΑΛ, προκειμένου να προστεθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα, αλλά και μία αυστηρή πολιτική για την ακριβοδίκαιη κατανομή των χρημάτων για κάθε δημοτική ενότητα.
«Θα πετύχουμε…»
Ο δήμαρχος παίρνοντας το λόγο πριν ζητήσει από το σώμα την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος, στάθηκε στη δουλειά που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να κατατεθεί η συγκεκριμένη εισήγηση. «Μέρα με τη μέρα αλλάζει η ψυχολογία μας και αυτό φαίνεται και από τα σημαντικά έργα που έχουμε κάνει στο πρώτο εξάμηνο της θητείας μας και δεν υπήρχαν σε κανένα Τεχνικό Πρόγραμμα. Εμείς παλεύουμε και διαλέξαμε το δύσκολο δρόμο, αποφασισμένοι να κερδίσουμε», είπε χαρακτηριστικά, αναλύοντας τις δυσκολίες που έχει η εφαρμογή στην πράξη του παρόντος Τεχνικού Προγράμματος, εξαιτίας της παράλληλης αναγκαιότητας εξέλιξης και ολοκλήρωσης των έργων ΕΣΠΑ μέσα στο 2015. Και καλώντας τους δημοτικούς συμβούλους να ψηφίσουν θετικά την εισήγηση για το καλό και των χωριών εν προκειμένω, κατέληξε πως «εμείς θα πετύχουμε ό,τι και να γίνει, ό,τι και να ψηφίσετε».
Στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά του τεχνικού προγράμματος ψήφισαν οι Στρατής Κυρατζής, Στρατής Καραγεωργίου και Στρατής Δαγκλής του «Αδέσμευτου Συνδυασμού», λευκό ψήφισαν οι Αντώνης Κουμαράς, Θεόδωρος Καραγιάννης, Ελένη Μόλβαλη του ίδιου συνδυασμού αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του «Άλλου Δρόμου». Εκ μέρους των προέδρων, που για μία ακόμη φορά, όπως πρόσφατα για την ψήφιση της επέκτασης της ΔΕΥΑΛ, έδωσαν δυναμικό «παρών» στη συνεδρίαση, κατά ψήφισαν μόλις ο πρόεδρος της Φίλιας κ. Σκαλοχωρίτης και λευκό ο πρόεδρος της Ανεμώτιας κ. Μουτάφης και η πρόεδρος του Σκαλοχωρίου κ. Μαϊάκη.