Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μία μακρά πολιτική συζήτηση πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα, παρουσία του βουλευτή τού ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ζερδελή, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, Δημοσθένη Χατζηγιάννη, και του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Σωτήρη Ζαμτράκη, για τις υποθέσεις της προωθούμενης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. για τα νησιά, της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων και του μέλλοντος των λιμενικών ταμείων.
Με τις παρατάξεις να συμφωνούν ομόφωνα στην αναγκαιότητα διατήρησης του χαμηλού Φ.Π.Α. για τα νησιά, η παράταξη του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» διαφοροποιήθηκε στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και η δυνατότητα διεκδίκησης εκ μέρους του Δήμου του χώρου τού πάρκινγκ στον εμπορικό λιμένα από το Δημόσιο, για την αξιοποίησή του προς όφελος των πολιτών.
Ωστόσο, με την παράλληλη ενημέρωση του σώματος για την απόφαση διεξαγωγής των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η συζήτηση αναπόφευκτα απέκτησε και χαρακτηριστικά… κοινοβουλίου και κόντρας Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Λέσβου, Στρατή Καραγεωργίου, από τη μια μεριά, και των μελών της παράταξης του «Άλλου Δρόμου» από την άλλη.
Ο Γιάννης Ζερδελής ήταν ο μόνος εκ των προσκεκλημένων βουλευτών του νησιού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δημοτικού Συμβουλίου.
«Πυρά» κατά Βογιατζή και Σηφουνάκη
Οι Νίκος Σηφουνάκης και Παύλος Βογιατζής απέστειλαν, ωστόσο, χαιρετισμούς και από μία σύντομη τοποθέτηση επί των ζητημάτων για το Φ.Π.Α. και τις ιδιωτικοποιήσεις, τα οποία σχολιάστηκαν στη συνέχεια από τους δημοτικούς συμβούλους ποικιλοτρόπως.
Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι δύο βουλευτές εκπροσωπούν και τη συγκυβέρνηση, δε γλύτωσαν από τα πυρά των επικεφαλής των παρατάξεων, με πλέον χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Στρατή Κυρατζή του «Αδέσμευτου Συνδυασμού», ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά για τους βουλευτές πως «άλλα μάς λένε συνήθως εδώ και άλλα στη Βουλή…».
Καυστική ήταν και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Αναστασία Αντωνέλλη, η οποία υποστήριξε πως «αν έρχονταν οι κ.κ. Σηφουνάκης και Βογιατζής, θα αποδείκνυαν πως δεν έχουν τσίπα, αφού έτσι κι αλλιώς έχουν ψηφίσει όλα τα μνημόνια…».
Ο παριστάμενος, πάντως, Γιάννης Ζερδελής, παίρνοντας το λόγο, υποστήριξε πως η φημολογούμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για τα νησιά αποτελεί αξίωση της Τρόικας, ενώ σε ό,τι αφορά στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, τόνισε πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο ίδιος, θεωρεί πως δεν πρέπει να πωληθούν, καθώς αποτελούν κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Για το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, σχολίασε πως είναι σύμφωνος στο να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου και όχι σε ιδιώτες, αφού «το λιμάνι της Μυτιλήνης είναι ενσωματωμένο στον ιστό της πόλης, τόσο οικονομικά όσο και οικιστικά».
Οι τοποθετήσεις…
Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, από τη μεριά του, σχολίασε δυσμενώς το ότι σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου δεν εκφράζεται συνολικά από τους φορείς, τους αιρετούς και τους βουλευτές η εναντίωση στη μείωση των συντελεστών τού Φ.Π.Α., αντιπαραβάλλοντας την ενιαία και δυναμική αντιμετώπιση για το ίδιο θέμα, που εκφράζεται στο Νότιο Αιγαίο.
Παράλληλα, τόνισε πως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια για το θέμα, σχολιάζοντας πως κάθε χτύπημα στην οικονομία των νησιών μας, δίνει πλεονέκτημα στην οικονομία των απέναντι παραλίων.
Ωστόσο, μίλησε και για τις προαποφασισμένες κινητοποιήσεις για τη διατήρηση της ΔΕΥΑΛ και της Καθαριότητας στα χέρια του Δήμου και για την αναγκαιότητα να παρθούν τα λιμενικά ταμεία από τους δήμους «για να μην πηγαίνουν στο μέλλον τα έσοδα από τους χώρους τους υπέρ τρίτων, αλλά υπέρ των πολιτών».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ο Άλλος Δρόμος», Στράτος Γεωργούλας, από τη μεριά του κάλεσε το σώμα στην κατεύθυνση κινητοποίησης του κόσμου, για να μην παραχωρηθεί κανένα δικαίωμα των δημοτών σε ιδιώτες.
Η παράταξη του «Άλλου Δρόμου», ωστόσο, διαφώνησε με την εισήγηση από μέρους της δημοτικής αρχής για τον τρόπο διεκδίκησης του χώρου πάρκινγκ στον εμπορικό λιμένα της πόλης, σχολιάζοντας πως «δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί καμμία αυθαιρεσία του ΤΑΙΠΕΔ». Σε ένα γενικότερο επίπεδο, ο Στράτος Γεωργούλας άναψε φωτιές με την προτροπή για παύση του «πολιτικού δογματισμού» -εκ μέρους προφανώς και των βουλευτών- γιατί «καταστρέφεται ο τόπος».
Ο Στρατής Κυρατζής εξέφρασε τη διαφοροποίηση της παράταξής του μόνο στο ζήτημα των αεροδρομίων, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά για αυτή την περίπτωση πως «όταν εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να τα λειτουργήσουμε, τότε πάνε σε ιδιώτες…». Από εκεί και πέρα, όμως, ο κ. Κυρατζής υποστήριξε πως θα πρέπει στο εξής να ελέγχεται αυστηρά η λειτουργία του αεροδρομίου Μυτιλήνης υπό το νέο καθεστώς, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών.
Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκη Τσιριγώτη, αν και συμφώνησε στην κατεύθυνση μη ιδιωτικοποίησης, εξέφρασε την ένστασή της για το αν πράγματι τα λιμενικά ταμεία μπορούν να περιέλθουν στο Δήμο και να επιβιώσουν από την ιδιωτικοποίηση, ενώ διέκοψε την τοποθέτησή της λόγω του ότι η αίθουσα της συνεδρίασης είχε σχεδόν… αδειάσει από πολλούς δημοτικούς συμβούλους, που είχαν βγει εκτός!
Την ίδια παρατήρηση έκανε και ο Νίκος Κουρτζής, των «Ενεργών Πολιτών», ο οποίος απευθύνθηκε προς το δήμαρχο καυτηριάζοντας το ότι η μισή παράταξή του έλειπε από τη συζήτηση. Μιλώντας για τα υπό συζήτηση θέματα, πάντως, έβαλε κατά της παράταξης του «Άλλου Δρόμου» επισημαίνοντας πως σε αυτές τις υποθέσεις πρέπει να εκλείψουν οι «λαϊκίστικες κορώνες».
Και λίγο από… Βουλή!
Ο «χαμός» άρχισε τη στιγμή που ενημέρωσαν το σώμα οι Στράτος Γεωργούλας και Νίκος Κουρτζής πως είχε προκηρυχθεί η εκλογή ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύντομα ο Γιώργος Πάλλης του «Άλλου Δρόμου» άρπαξε το «γάντι» από προηγούμενη τοποθέτηση του Στρατή Καραγεωργίου, ο οποίος είχε σχολιάσει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ τάζει τα πάντα…».
Έτσι, ρώτησε τον κ. Καραγεωργίου για το αν πράγματι έλπιζε πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να μαζέψει 180 βουλευτές εν όψει της εκλογής, για να πάρει την απάντηση του προέδρου τής ΝΟΔΕ πως δεν έβλεπε πουθενά προτάσεις εκ μέρους της παράταξής του, παρά μόνο… «λαϊκίστικες κορώνες».