Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μια πολύχρονη προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας της Αγιάσου να ολοκληρώσει τις υποδομές που θα διασφαλίσουν πλήρως το περιβάλλον του παραδοσιακού οικισμού, φτάνει στο τέλος της με το έργο που υλοποιεί ο Δήμος Λέσβου. Προχθές, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έδωσε την έγκριση για τη δημοπράτηση του υποέργου «Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων», που αποτελεί και την τελευταία παρέμβαση σ’ ό,τι αφορά στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και στο βιολογικό της Δημοτικής Ενότητας. Το έργο αυτό απ’ τα μέσα τού 2012 έχει ενταχθεί με 8,11 εκατ. ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), αλλά ειδικά για τη μονάδα επεξεργασίας των λυμάτων απαιτήθηκε μια χρονοβόρα διαδικασία εγκρίσεων, μέχρι και υπογραφή απ’ τον υπουργό Υποδομών, για να μπορέσει να δημοπρατηθεί.
Με το μεγάλο αυτό έργο, κατ’ αρχήν ολοκληρώνονται τα δίκτυα που αρκετά χρόνια πριν ξεκίνησαν να κατασκευάζονται στον οικισμό της Αγιάσου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου, Μαριάνθη Στυλιανίδου, το ενταγμένο στο ΕΠΠΕΡΑΑ έργο περιλαμβάνει συνολικά τέσσερα επιμέρους υποέργα: τα εξωτερικά δίκτυα μεταφοράς των λυμάτων στην εγκατάσταση, που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, τα δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης υψηλής και μεσαίας ζώνης περιοχής Μπουτζαλιάς, που κατασκευάζονται αφού το έργο εκτελείται, ενώ ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης για τα υπολειπόμενα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ομβρίων, σε όλο το χωριό (ολοκλήρωση του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης, καθώς και δύο αντλιοστάσια λυμάτων).
Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων
Το τέταρτο υποέργο έχει προϋπολογισμό 3,1 εκατ. ευρώ και αφορά στην κατασκευή των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, που θα γίνει σε οικοπεδική έκταση την οποία έχει ήδη αγοράσει ο Δήμος Λέσβου, σε περιοχή λίγο πριν την είσοδο του χωριού.
Στα τέλη Μαΐου για το έργο αυτό υπήρξε θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημοσίων Έργων - Τμήμα Κατασκευών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, βάσει της οποίας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενέκρινε προχθές τη δημοπράτησή του με το σύστημα υποβολής προσφοράς «μελέτη-κατασκευή».
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργού, η μονάδα θα καλύπτει τις σχετικές ανάγκες όλης της περιοχής, θα κατασκευασθεί σε ιδιόκτητο χώρο και θα είναι δυναμικότητας 3.277 ισοδύναμων κατοίκων, με πρόβλεψη δηλαδή να εξυπηρετεί την Αγιάσο για τα επόμενα 40 χρόνια. Στην ίδια απόφαση αναφέρονται τεχνικές πληροφορίες για το τι επιμέρους μονάδες θα περιλαμβάνονται στο βιολογικό (συγκρότημα προεπεξεργασίας, μονοβάθμια δίδυμη εγκατάσταση ενεργού ιλύος, δύο δεξαμενές καθίζησης, αντλιοστάσιο ιλύος, δίκτυα ενέργειας και συστήματα αυτοματισμού κ.ά.), ενώ σημειώνεται πως για την άρτια εκτέλεση του έργου απαιτείται η εφαρμογή ειδικών τεχνογνωσιών, καθώς αυτό παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, αφού η επεξεργασία αποτελεί αντικείμενο προηγμένης τεχνολογίας, ενώ τα επιμέρους τμήματα του έργου θα πρέπει να είναι συμβατά μεταξύ τους, ώστε να μπορούν να λειτουργούν ως ενιαίο σύστημα.
Γίνονται ακόμη επισημάνσεις που αφορούν στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιμετωπίζονται ως έργα ειδικής φύσης. Αναφέρεται επίσης πως έχει εγκριθεί η τεχνική προμελέτη, οι περιβαλλοντικοί όροι και οι λοιπές αναγκαίες για την κατασκευή του έργου μελέτες και άδειες, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση κατασκευής του με την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος για την κατασκευή του έργου χώρος. Για όλα αυτά εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου με το σύστημα υποβολής προσφοράς που περιλαμβάνει μελέτη-κατασκευή.
Όπως τόνισε η κ. Στυλιανίδου, μετά την έγκριση αυτή η υπηρεσία θα συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης, ώστε πολύ σύντομα «να βγει στον αέρα» και ο βιολογικός της Αγιάσου, ένα έργο που περιμένει όλη η περιοχή και υπάρχουν περιθώρια να ξεκινήσει έως το τέλος του χρόνου.