Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Δέκα μέρες τώρα, οι παιδικές χαρές όλης της χώρας έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Και αυτό γιατί τελειώνει στο τέλος του μήνα η προθεσμία για τον εκσυγχρονισμό τους που είχε τεθεί με ενεργοποίηση παλαιότερου νόμου, δίχως η συντριπτική πλειοψηφία των 325 δήμων να έχει καταφέρει να αντεπεξέλθει στα απαιτούμενα έργα.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, μαζί με την παράταση που ζήτησε, έθεσε και ζήτημα χρηματοδότησης των δήμων προκειμένου να μπορούν να προχωρήσουν στις αναγκαίες παρεμβάσεις, ενώ το θέμα συζητά την Τετάρτη σε έκτακτη συνεδρίασή του και το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου.
Ο κίνδυνος οι 157 χώροι παιχνιδιού (43 παιδικές χαρές διαθέτει μόνο η Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης) ή οι περισσότεροι εξ αυτών να κλείσουν άμεσα, είναι κάτι παραπάνω από ορατός.
Στην τελευταία του συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ ασχολήθηκε με το θέμα της πιστοποίησης λειτουργίας των παιδικών χαρών, σύμφωνα και με σχετική επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών με ημερομηνία 29 Μαΐου, η οποία αφορούσε στις τεχνικές προδιαγραφές που τίθενται για την κατασκευή και λειτουργία των παιδικών χαρών των δήμων, στη διαδικασία πιστοποίησης της καταλληλότητάς τους, καθώς και στα αρμόδια όργανα ελέγχου.
Κοινή διαπίστωση των δημάρχων ήταν πως υπάρχουν σοβαρότατες αντικειμενικές δυσκολίες προκειμένου να ανταποκριθούν οι δήμοι, τόσο χρονικά όσο και οικονομικά, για την πιστοποίηση λειτουργίας των παιδικών χαρών. Για αυτό κι ομόφωνα η διοίκηση της ΚΕΔΕ ζήτησε παράταση ενός έτους για να προχωρήσουν οι δήμοι στις απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε οι παιδικές χαρές να προσαρμοστούν στις τιθέμενες προδιαγραφές και να προμηθευτούν το ειδικό σύστημα πιστοποίησης.
Αίτημα χρηματοδότησης
Ακόμη η ΚΕΔΕ ζήτησε τη χρηματοδότηση των δήμων, με ισόποση αύξηση των αναλογούντων στην τοπική αυτοδιοίκηση πόρων από το Πράσινο Ταμείο, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, δεδομένου ότι τα οικονομικά των δήμων δεν επαρκούν για την ικανοποίηση των αναγκαίων προσαρμογών στις παιδικές χαρές. Επιπλέον, η ΚΕΔΕ πρότεινε όσοι δήμοι έχουν αποκτήσει διαχειριστική επάρκεια, όπως εν προκειμένω ο Δήμος Λέσβου, η πιστοποίηση να μπορεί να γίνεται και από τις τεχνικές υπηρεσίες τους.
Παρ’ ότι η προθεσμία που έχει τεθεί εκπνέει στις 30 του μήνα, απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών δεν υπήρξε καμμία απάντηση στο αίτημα της ΚΕΔΕ.
«Το θέμα των παιδικών χαρών και της αναζήτησης του τι μπορούμε να κάνουμε για να μην κλείσουν τέτοιοι χώροι σ’ όλο το νησί, όπως συμφωνήσαμε με το δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο θα μας απασχολήσει την Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο», τόνισε ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος, Γιάννης Βατός, προσθέτοντας πως σε σύνολο Δήμου Λέσβου υπάρχουν 157 παιδικές χαρές.
Υπάρχει μελέτη…
Το 2011 ο Δήμος Λέσβου, με στόχο να εξασφαλίσει την καταλληλότητα όλων των χώρων παιχνιδιού των παιδιών, βάσει συγκεκριμένων ευρωπαϊκών προδιαγραφών, εκπόνησε μελέτη για την αποκατάσταση ζημιών σ’ όλες τις παιδικές χαρές, σύμφωνα με την οποία απαιτείται πίστωση της τάξης του 1,3 εκατ. ευρώ για τις σχετικές παρεμβάσεις.
Ελλείψει δυνατότητας χρηματοδότησης τέτοιων έργων, έγιναν το 2013 κάποιες «πυροσβεστικές» βελτιώσεις, ενώ πολλές φορές επιχειρήθηκε να δεσμευτεί γενναία πίστωση απ’ τη ΣΑΤΑ για τις παιδικές χαρές, δίχως μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο να έχει επιτευχθεί, αφού προέκυπταν άλλες ανάγκες και άλλαζε ο προϋπολογισμός.
Έτσι, τον περασμένο χρόνο, έγιναν επισκευές για τις οποίες δόθηκαν περί τις 15.000 ευρώ σε όργανα ξυλείας και στην προμήθεια υλικών και ακόμη 23.000 ευρώ για τις εργασίες που περιελάμβαναν αντικατάσταση σπασμένων ξύλων ή ξύλων που έλειπαν από παιδικά όργανα, αντικατάσταση φθαρμένων τμημάτων παιδικών οργάνων, συντηρήσεις και λίγες προμήθειες εξαρτημάτων οργάνων, ώστε κάποιες παιδικές χαρές να γίνουν πιο λειτουργικές και ασφαλείς.
Σημειωτέον ότι τον περασμένο Δεκέμβριο συγκροτήθηκε επιτροπή ελέγχου για την τήρηση ευρωπαϊκών προδιαγραφών των παιδικών χαρών, η οποία θα ελέγχει, εκτός απ’ τα όργανα, την περίφραξη, το φωτισμό, τις συνθήκες ασφάλειας κ.λπ. και θα έχει το δικαίωμα σε περίπτωση που κρίνει πως δεν είναι κατάλληλη μια παιδική χαρά, να την κλείσει.
«Με τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα επιχειρήσουμε κατ’ αρχάς να αναδείξουμε το θέμα, για να ξέρουν και οι δημότες πως αν δε διασφαλιστεί χρηματοδότηση και παράταση, όπως είναι και τα αιτήματα της ΚΕΔΕ, τότε εκ των πραγμάτων, αναγκαστικά τα παιδιά μας θα μείνουν χωρίς παιδικές χαρές», τόνισε ο κ. Βατός.