Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης ζήτησε ο Δήμος Λέσβου, προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο της έλλειψης αρχαιολόγου απ’ την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, εξ αιτίας της οποίας και δεν υπάρχει δυνατότητα να αρχίσουν οι εργασίες στην οδό Ναυμαχίας Έλλης.
Οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν, είναι πως το πρόβλημα (που δεν αποκλείεται να είναι απότοκος και των πολύ κακών εντυπώσεων που αποκόμισε η υπηρεσία σε προηγούμενη συναναστροφή της με το Δήμο Λέσβου και τις οικονομικές του υπηρεσίες) αίρεται μέσα στις επόμενες μέρες.
Μεταξύ των αιτημάτων που έθεσαν στο Χαράλαμπο Αθανασίου οι Δημήτρης Βουνάτσος και Γιάννης Βατός, στη σύσκεψη που είχαν το πρωί του Σαββάτου στο Παλαιό Δημαρχείο, ήταν και αυτό που αφορά στην εξέλιξη του έργου στην παραλιακή οδό της Επάνω Σκάλας. Ζητήθηκε απ’ τον υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει στον υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να ανταποκριθεί στο γραπτό αίτημα του δημάρχου Λέσβου και να ενεργήσει ώστε να οριστούν και να αποσταλούν δυο υπάλληλοι της Διεύθυνσης Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου του προς παρακολούθηση των εργασιών, προτού αρχίσουν οι κακές καιρικές συνθήκες.
Ο κ. Αθανασίου είπε ότι θα ασκήσει άμεσα παρέμβαση και έτσι αναμένεται πολύ σύντομα να αρχίσουν οι εργασίες.
Κακό προηγούμενο
Όπως μας εξήγησε ο εκπρόσωπος της αναδόχου εργοληπτικής εταιρείας «Μινάβρα Τεχνική Α.Ε.», Βασίλης Λαμπρινίδης, κανονικά οι εργασίες θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει με τη συμβασιοποίηση της πράξης, τον Ιούνιο δηλαδή. Υπήρχε όμως πρόβλεψη στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, σύμφωνα με την οποία τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, εξ αιτίας της μεγάλης κυκλοφοριακής επιβάρυνσης που δέχεται ο δρόμος, να μην ξεκινήσουν οι εργασίες.
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, όμως, είχε εξ αρχής, ήδη απ’ την υπογραφή της σύμβασης, μνημόνιο συνεργασίας έτσι ώστε με ευθύνη της, αρχαιολόγος να παρίσταται στο σύνολο των εργασιών που αφορούν στην παραλιακή ζώνη και αναλόγως όπου κρίνει, να παρεμβαίνει.
«Ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες, σε συνέχεια και των διαβεβαιώσεων που δόθηκαν, να αντιμετωπιστεί το θέμα και έτσι να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε», τόνισε ο κ. Λαμπρινίδης.
Πηγή όμως απ’ το Δήμο Λέσβου, υπογράμμισε ότι ενδεχομένως η όλη καθυστέρηση της υπηρεσίας να ανταποκριθεί, να οφείλεται στο κακό προηγούμενο που υπήρξε προ ενός έτους όταν για τις εγκρίσεις του ίδιου έργου, κλήθηκαν στελέχη της να έρθουν στη Μυτιλήνη. Τότε λοιπόν, για τη μικρή σχετικά δαπάνη που ανέλαβε ο Δήμος προς κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής των αρχαιολόγων στη Λέσβο, χρειάστηκε να περάσουν πολλοί μήνες αναμονής.
Η Εναλίων, που δε γνωρίζει τους ρυθμούς των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου, όχι μόνο είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της, αλλά η ίδια πηγή ανέφερε ότι χρειάστηκε και να ασκήσει πιέσεις και να βάλει ισχυρά μέσα για να πάρει τα 500 ευρώ που αναλογούσαν στα έξοδα των αρχαιολόγων.
Σε ό,τι αφορά στο έργο, θυμίζουμε πως χρηματοδοτείται απ’ το ΕΣΠΑ με 1,76 εκατ. ευρώ και αφορά στην κατασκευή τοιχίου προστασίας από τη διάβρωση της θάλασσας μήκους περίπου 400 μέτρων, τη διαμόρφωση ασφαλούς κόμβου στη διασταύρωση των οδών Ναυμαχίας Έλλης και Κρήνης και τη διαμόρφωση της οδού Ναυμαχίας Έλλης (από Κρήνης έως Καλαμάρη) με την ανακατασκευή του οδοστρώματος και την κατασκευή νέων πεζοδρομίων.