Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Βορείου Αιγαίου, προχώρησε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο αρχικός σχεδιασμός είχε γίνει το 2006. Ο κύριος λόγος που καθιστούσε αναγκαία την τροποποίηση, είναι ο εναρμονισμός του με το νέο ΕΣΠΑ, ώστε εγκαίρως να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες για να μπορεί προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση των απαιτούμενων έργων, όπως δήλωσε στο «Ε» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Μάρκου.
Μεγάλο ποσοστό του νέου ΕΣΠΑ θα δαπανηθεί για έργα αναβάθμισης του περιβάλλοντος. Άλλοι λόγοι που έκαναν απαραίτητη την τροποποίηση, είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα, οι αναγκαίες αλλαγές στις υποδομές, αλλά και οι μεταβολές που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο από το 2006 ως σήμερα. Ο περιφερειακός σχεδιασμός είναι ο μπούσουλας πάνω στον οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι δήμοι του Βορείου Αιγαίου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ανακύκλωση υλικών και τη βιοαποδόμηση των απορριμμάτων που μπορούν να δεχθούν τέτοιας μορφής επεξεργασία. Μία από τις προτεραιότητες που θέτει ο νέος σχεδιασμός, είναι η κατασκευή χώρων διαχείρισης αδρανών υλικών, είτε αυτά προέρχονται από οικοδομές είτε από εκσκαφές και άλλες δραστηριότητες. Στόχος δεν είναι να δημιουργηθούν μόνο χώροι για την εναπόθεσή τους, αλλά για την επεξεργασία και επαναχρησιμοποίησή τους.
Σε ό,τι αφορά στα οικιακά απόβλητα, προβλέπεται η κομποστοποίησή τους είτε σε επίπεδο νησιού είτε σε επίπεδο κάθε σπιτιού ξεχωριστά. «Υπάρχουν μια σειρά από επιλογές τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν οι δήμοι, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει ο καθένας από αυτούς», τονίζει ο κ. Μάρκου.
Στόχος του νέου σχεδιασμού είναι οι σημερινοί χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων να μετατραπούν σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Αυτό απαιτεί συνολική αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε να μειωθεί δραστικά ο όγκος τους.
Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό, μπορούν να δημιουργηθούν «πράσινα σημεία» στις πόλεις, στα χωριά ακόμη και σε επίπεδο γειτονιάς. Θα είναι καλαίσθητοι χώροι στους οποίους οι κάτοικοι μιας περιοχής θα μπορούν να προσκομίζουν ό,τι υλικά έχουν για ανακύκλωση.
Τι έχει γίνει
Αναφερόμενος στα έργα που έχουν γίνει έως σήμερα, ο κ. Μάρκου σημειώνει πως έχουν κλείσει και αποκατασταθεί οι περισσότεροι ΧΑΔΑ, ενώ έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν ΧΥΤΑ στα περισσότερα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με εξαίρεση να αποτελεί η Ικαρία. Έχουν δημοπρατηθεί, επίσης, τρεις σταθμοί στη Λέσβο (Άντισσα, Πολιχνίτος, Πλωμάρι), ενώ ήδη λειτουργεί στη Μυτιλήνη. Η κατάσταση στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Βόρειο Αιγαίου, συγκριτικά με τις άλλες περιφέρειες της χώρας, είναι πάνω από το μέσο επίπεδο, σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης.
Σε καλό δρόμο είναι τα αναγκαία έργα στον Άι-Στράτη. Όταν ολοκληρωθούν, θα μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που μεταφέρονται στη Λήμνο. Επίσης προχωράει η μελέτη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα Ψαρά και τις Οινούσσες, που προβλέπεται να μεταφέρονται στη Χίο.
Πρόβλημα η ανακύκλωση
Η ανακύκλωση στα νησιά δεν είναι κερδοφόρα δραστηριότητα για την πλειοψηφία των απορριμμάτων κι αυτό οφείλεται στο υψηλό κόστος μεταφοράς στην ηπειρωτική Ελλάδα των ανακυκλώσιμων υλικών. Γι’ αυτό και ο περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία υποδομών ανακύκλωσης σε κάθε νησί.
Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Μένει να γίνουν πολλά στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων
Έχουν γίνει αρκετά έργα, αλλά υπάρχουν ελλείψεις στις υποδομές που απαιτούνται για σωστή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, σημείωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Βαλσαμίδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προτείνοντας στο σχεδιασμό να προστεθεί Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη βόρεια Λέσβο, που θα εξυπηρετεί τις Δημοτικές Ενότητες Πέτρας και Μήθυμνας.Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των αδρανών αποβλήτων, τόνισε πως θα πρέπει να υποχρεωθούν οι ΟΤΑ των μεγάλων νησιών να προχωρήσουν άμεσα στην κατασκευή ΧΥΤ Αδρανών ή Μονάδων Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αδρανών Αποβλήτων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν σε όλα τα νησιά. Διαφορετικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα στα νησιά μας νέες χωματερές.
Σε ό,τι αφορά στους ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), υπογράμμισε πως είναι ορατός ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέοι λόγω της έλλειψης υποδομών για τη διαχείριση των αδρανών υλικών και των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Τέλος, σημείωσε πως θα πρέπει να δοθεί βάρος στην ανακύκλωση, όχι μόνο γιατί η νομοθεσία το επιβάλλει, αλλά κυρίως γιατί η ανακύκλωση συμβάλλει εμπράκτως στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας.