![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Κι ενώ έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, εικόνα ανοιχτής χωματερής επικρατεί από τα αμάζευτα σκουπίδια σε όλο το νησί
Σοβαρές δυσλειτουργίες της δημοτικής μηχανής αιφνιδιάζουν δυσάρεστα όλο τον τόπο που βιώνει για ακόμη μια φορά, ακόμη πιο απαράδεκτες συνθήκες σε ό,τι αφορά στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Εξίσου όμως απαράδεκτο και παντελώς αδικαιολόγητο είναι το γεγονός ότι η δημοτική αρχή εξακολουθεί να αιφνιδιάζεται από ζητήματα συνήθους και τρέχουσας καθημερινότητας του Δήμου, όταν διανύει την τρίτη χρονιά της θητείας της.
Σοβαρές δυσλειτουργίες της δημοτικής μηχανής αιφνιδιάζουν δυσάρεστα όλο τον τόπο που βιώνει για ακόμη μια φορά, ακόμη πιο απαράδεκτες συνθήκες σε ό,τι αφορά στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Εξίσου όμως απαράδεκτο και παντελώς αδικαιολόγητο είναι το γεγονός ότι η δημοτική αρχή εξακολουθεί να αιφνιδιάζεται από ζητήματα συνήθους και τρέχουσας καθημερινότητας του Δήμου, όταν διανύει την τρίτη χρονιά της θητείας της. Όλα αυτά δε, συμβαίνουν ενώ οι πρώτοι τουρίστες, και με τσάρτερ, και με κρουαζιερόπλοια, είναι ήδη γεγονός για το νησί. Στο οποίο και επ’ ουδενί αρμόζει να εμφανίζει τη χειρότερη παρά ποτέ εικόνα του, να ζέχνει κυριολεκτικά απ’ άκρη σ’ άκρη, με σωρούς από σκουπίδια να ακυρώνουν τις φυσικές και οικιστικές του ομορφιές.
Με δεδομένο ότι απ’ τις 27 Φεβρουαρίου έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου Λέσβου για το 2013, απαιτείται εξαιρετική ανικανότητα για να καταφέρει κανείς να πετύχει αυτό που πέτυχε ο Δήμος Λέσβου με ευθύνη των οικονομικών του υπηρεσιών: Να μην μπορεί να προμηθευτεί ακόμη τα καύσιμα που χρειάζεται για να κινήσει το στόλο των απορριμματοφόρων του, τα οποία για δύο μέρες, Δευτέρα και Τρίτη, έμειναν ακινητοποιημένα, και μόλις χθες, μετά τη γενική κατακραυγή των δημοτών, μπόρεσαν (άγνωστο πώς) να ξεπεράσουν το πρόβλημα της έλλειψης καυσίμων.
Μάλιστα, μέχρι και την επόμενη Δευτέρα το μεσημέρι παρατάθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού για την προμήθεια καυσίμων στις τέσσερις πιο απομακρυσμένες Δημοτικές Ενότητες, Ερεσού - Αντίσσης, Πέτρας, Μήθυμνας και Καλλονής, επειδή δεν υπήρξε ενδιαφέρον (και πώς να υπάρξει, όταν παρατηρείται τραγική καθυστέρηση στην εξόφλησή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις τους;) από προμηθευτές να συμμετάσχουν. Αν δεν υπάρξει έως τότε συμμετοχή, θα ζητηθούν προσφορές από τρεις πρατηριούχους ανά ενότητα, ώστε να γίνει απευθείας ανάθεση της προμήθειας.
Τριτοκοσμική κατάσταση…
Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν απ’ τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών σε συνδυασμό με την ήδη επικρατούσα κατάσταση των βρόμικων και παραμελημένων κοινόχρηστων χώρων είχαν εκρηκτικό αποτέλεσμα. Ειδικά η πόλη της Μυτιλήνης, σε κεντρικότατα σημεία της, αλλά και πολλά χωριά, απέκτησαν μια άθλια και αποκρουστική εικόνα, που αδικεί κατάφορα την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Πόσο μάλλον την όποια τουριστική καμπάνια και προσπάθεια κάνουν οι τοπικοί φορείς, προσδοκώντας στην προσέλκυση του τόσο αναγκαίου στις μέρες μας τουρισμού.
Κι όλα αυτά δημιουργήθηκαν ενώ υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις για τα καύσιμα και μάλιστα υπήρξε και περίσσεια 89.000 ευρώ για τις συγκεκριμένες δαπάνες απ’ τον προηγούμενο μήνα. Δηλαδή το έως τώρα πρόβλημα με τα σκουπίδια επικεντρώνεται στην αδυναμία της Οικονομικής Υπηρεσίας να τρέξει τη διαδικασία της προμήθειάς τους, κάτι που σε άλλους δήμους, όπως της Λήμνου, έχει τακτοποιηθεί ήδη απ’ τα τέλη του προηγούμενου χρόνου με την κατάλληλη προετοιμασία της οικείας υπηρεσίας. Με την έγκριση του νέου προϋπολογισμού επικαιροποιήθηκαν στα σχετικά έγγραφα οι αντίστοιχοι κωδικοί και τα διαθέσιμα ποσά, και αμέσως πήρε μπρος η διαδικασία προμήθειας.
Σύντομα δε θα υπάρχουν ούτε λεφτά
Και τα ακόμα χειρότερα έρχονται…
Κι ενώ η κατάσταση που βιώνει η Λέσβος, αν και αφορά στη λειτουργία της Οικονομικής Υπηρεσίας, δε σχετίζεται με τα οικονομικά του Δήμου, πολύ σύντομα θα ανακύψουν και νέα προβλήματα, σε άμεση συνάρτηση των μειωμένων ανταποδοτικών τελών που θα εισπράξει ο Δήμος (αφού δεν ψηφίστηκε η σχετική πρόταση της δημοτικής αρχής), οξύνοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι οι δαπάνες για την καθαριότητα καλύπτονται αποκλειστικά απ’ τα έσοδα που εισπράττει ο Δήμος απ’ τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού μέσω των λογαριασμών τής ΔΕΗ.Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ηλία Κουνιαρέλλη, στην προσεχή συνεδρίαση - την Τετάρτη - ο ίδιος προτίθεται να θίξει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο συνολικά το θέμα της καθαριότητας, για την οποία για όλο το 2013 έχει στη διάθεσή του απ’ τα ανταποδοτικά 800.000 ευρώ, όταν οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Θα ζητήσει δε απ’ το Συμβούλιο να κατατεθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, προκειμένου να μην υπάρξει πολύ σύντομα αδιέξοδο στον τομέα της καθαριότητας.
Το προσωπικό που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος, είναι 28 οδηγοί, 58 εργάτες και πέντε επιστάτες-χειριστές, αριθμός που θα μειωθεί μια και άμεσα συνταξιοδοτούνται πέντε μόνιμοι υπάλληλοι. Οι ανάγκες για την καθαριότητα είναι 40 οδηγοί και 80 εργάτες, ενώ χρειάζεται και επιπλέον προσωπικό για μια σειρά από συσχετιζόμενες εργασίες, όπως τα ογκώδη απορρίμματα, τα κλαδιά, το πλύσιμο των κάδων, ο καθαρισμός των κτηρίων, των παραλιών, των αποδυτηρίων, των κοιμητηρίων, η φύλαξη του χώρου απορριμμάτων στη Λεμονού. Το προσωπικό που ως εποχικό μπορεί να προσληφθεί με τις διαθέσιμες πιστώσεις των ανταποδοτικών, αρκούσε αρχικά για 63 συμβασιούχους οκταμηνίτες, αριθμός που θα μειωθεί εξ αιτίας της πρόσληψης 24 διμηνιτών.